FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 7. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u utorak je ultimativno zatražio od ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatka Lagumdžije da podnese ostavku pridružujući se tvrdnjama kako je prekršio ustav i zakone kada je predstavniku BiH pri UN-u dao naputak da glasuje za rezoluciju kojom je osuđeno nasilje u Siriji režima predsjednika Bashara al-Assada. Dodik je novinarima u Banja Luci kazao kako će predstavnici RS-a u parlamentu BiH pokrenuti zahtjev za Lagumdžijunu smjenu ukoliko on sam ne podnese ostavku i ustvrdio kako vladajuća koalicija na državnoj razini koju čini šest stranaka neće funkcionirati dok se to pitanje ne rješi. "Ovdje stajemo dok ovo pitanje ne riješimo ostavkom ili smjenom Lagumdžije. Do tada, bit će posljedica za sve o čemu Lagumdžija nije ni razmišljao. Ne postoje više ni sastanci lidera 'šestorke', jer je sporazum o tome ugrožen", izjavio je Dodik. Dodik je zaprijetio kako će protiv Lagumdžije podnijeti i kaznenu prijavu zbog navodnog kršenja zakona i ustava. On je za kršenje ustava i zakona ujedno optužio i predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića jer je Lagumdžiji u ime državnog vrha dao suglasnost za prihvaćanje rezolucije o Siriji. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović pismom je u ponedjeljak također optužio Lagumdžiju za kršenje ustava i zakona konstatirajući kako državni vrh nije zauzeo službeno stajalište o novoj rezoluciji o Siriji pa predstavnik BiH pri UN-u nije ni mogao dobiti ovlasti da taj dokument podupre tijekom glasovanja.

BEOGRAD - Koalicija udruga izbjeglih u Republici Srbiji priopćila je u utorak kako je odlučila do daljnjeg odustati od planiranog polaganja vijenca izbjeglim Srbima u akciji Oluja u selu Žirovac u hrvatskoj općini Dvor na Uni. Odluka je, kako su objasnili, donijeta jer hrvatska vlast i predstavnici srpskih organizacija u Hrvatskoj nisu pokazali iskrenu želju poduprijetu tu inicijativu. ''Smatramo neprihvatljivim pokušaj hrvatske vlasti da dolaskom Veljka Džakule u Knin nastoji opravdati Oluju kao legitimnu oslobodilačku akciju iako je ona udruženi zločinački poduhvat i predstavlja završni čin etničkog čišćenja Srba u Hrvatskoj'', poručuju iz te koalicije. Ističe se kako Koalicija udruga izbjeglih neće odustati od navedene ideje i da će je, u nastupajućem periodu, provesti u djelo. Predsjednik Koalicije udruga izbjeglih u Republici Srbiji je Miodrag Linta koji je od 31. svibnja ove godine zastupnik u srbijanskom parlamentu na listi Srpske napredne stranke (SNS), koju je do tjedan dana prije toga predvodio sadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

DAMASK - Sirijska vojska je u utorak silovito bombardirala Alepp, grad koji bi mogao biti preszudan u sirijskom sukobu, a istodobno se očekuje sastanak visokog iranskog dužnosnika s predsjednikom Basharom al-Assadom. Dan pošto je u Jordan prebjegao sirijski premijer Riad Hidžab, najviši dužosnik u vladi koji je napustio režim tijekom šesnaestomjesečne krize, još je jedan general s dvanaestoricom časnika prebjegao u Tursku, javlja turska agencija Anadolija. Izaslanik vrhovnog iranskog vođe Alija Hamneija, Said Jalili čija je zemlja glavni saveznik Assadova režima, doputovao je u utorak ujutro u Damask gdje će kasno poslijepodne održati tiskovnu konferenciju, izvijestila je iranska državna televizija. Jalili je u Bejrutu, uoči odlaska u sirijsku prijestolnicu, rekao da se rješenje za sirijski sukob mora "pronaći polazeći s demokratskim pravilima a ne slanjem oružja i prolijevanjem krvi". Iran optužuje Sjedinjene Države, Saudijsku Arabiju, Katar i Tursku da pomažu pobunjenicima u rušenju režima u Damasku. Pobunjenici i SAD optužuju pak Iran da vojno podupire Assadov režim.

MOSKVA - Državni tužitelj je u utorak zatražio tri godine zatvora za tri mlade žene, članice punk skupine Pussy Riot optužene zbog toga što su u veljači u sabornoj crkvi Krista Spasitelja u Moskvi otpjevale "prosvjednu molitvu" protiv predsjednika Putina. Nadežda Tolokonjikova (22), Ekaterina Samucevič (29) i Marija Aljohina (24) krive su za huliganstvo i poticanje na vjersku mržnju, rekao je tužitelj u iznošenju optužnice na sudu Hamovnjičeski u Moskvi. "Huligansko ponašanje (triju optuženica) bilo je motivirano vjerskom mržnjom i neprijateljstvom prema pravoslavnim vjernicima", istaknuo je tužitelj. Optuženice koje su već pet mjeseci u pritvoru, mogu dobiti do sedam godina zatvora. Mirno su saslušale optužnicu tužitelja koji ih je optužio i za "pomno planiranu provokaciju" te za "vrijeđanje pravoslavnih vjernika". "Molitva" protiv Vladimira Putina potaknula je brojne kritike u zemlji koja nakon pada sovjetskog režima 1991. proživljava vjerski preporod. No mnogi ruski i strani uglednici stali su u obranu optuženica, ocijenivši da sudski progon i njihovo zadržavanje u pritvoru ne odgovaraju učinjenom prekršaju.

PRETORIA - Američka državna tajnica Hillary Clinton sastala se u utorak s kolegicom iz Južnoafričke Republike Maite Nkoanom-Mashabane u kojoj je prigodi pozvala njezinu zemlju da snažnije djeluje na afričkoj i međunarodnoj pozornici. Clinton želi "potaknuti Južnoafričku Republiku da preuzme veću ulogu i da osnaži svoj utjecaj na svjetskoj pozornici", rekao je novinarima uoči susreta član američkog izaslanstva. Clinton je na početku susreta s južnoafričkim izaslanstvom rekla: "Tražimo način kako poboljšati i osnažiti naše partnerstvo. Južnoafrička Republika može toliko toga dati svijetu!" "Ima teških pitanja koja moramo riješiti zajedničkim snagama, od širenja atomskog oružja do klimatskih promjena, preko pitanja sigurnosti, stanja u DR Kongu i u Siriji", rekla je američka državna tajnica. "Nismo uvijek na istoj valnoj duljini. Mislim da to nije uvijek slučaj među ljudima, a pogotovo među narodima. Ponekad se ne slažemo i to se događa prijateljima", dodala je. Južnoafrička Republika koja inače ima iste ciljeve kao zapadna diplomacija, ponekad se razilazi s njom u vezi s načinom njihova ostvarenja. Pretoria je nedavno izrazila žaljenje zbog izravne vojne pomoći NATO-a libijskoj oporbi, zauzimajući se do kraja za nacionalni dijalog u kojemu bi sudjelovali Gadafijevi pristaše. Nedavno se JAR suzdržao od glasovanja o europsko-američkoj rezoluciji u kojoj se Siriji prijeti sankcijama.

MOSTAR - Dva velika požara na području Mostara vatrogasci ne mogu ugasiti zbog nepristupačnog terena, neeksplodiranih mina i loše opremljenosti zbog čega se nekoliko dana izvijaju stupovi dima te otežavaju život u gradu u kojemu se živa u termometru penje do 40 stupnjeva. Prema navodima iz mostarske vatrogasne postrojbe, požare na području jugozapadno od grada nedaleko velikog transformatorskog postrojenja Čule raspoređena je jedna vatrogasna jedinica koja cijelo vrijeme gasi požar. Problem je što se zbog loše opremljenosti požar koji zahvaća travu, nisko raslinje i makiju ne može ugasiti. Kako je izvijestio zapovjednika vatrogasne postrojbe Mostar Petar Jurić, jedino je iz zraka moguće ugasiti požar koji je zahvatio veliku šumsku površinu podno planine Veleža koja je minirana i teško pristupačna. Stambeni objekti nisu ugroženi, no zbog velika koncentracije dima život je otežan u Mostaru koji je jedan od najtoplijih gradova u Europi. Prema prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, najviša dnevna temperatura u Mostaru i Hercegovini u utorak bi trebala biti 40 stupnjeva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙