FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio prema dolaru i jenu; čeka se sastanak ECB-a

LONDON, 4. srpnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro je oslabio u srijedu prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima deviza zbog ojačalih očekivanja da će Europska središnja banka (ECB) smanjiti ključnu kamatnu stopu u eurozoni s obzirom na sumorne gospodarske podatke.

Euro je prema dolaru u takvim okolnostima oslabio oko 0,3 posto, na 1,2563 dolara. Drži se tako i dalje osjetno ispod 1,2693 dolara, na koliko je poskočio u petak nakon što su europski čelnici postigli dogovor o mjerama za otklanjanje dužničke krize u eurozoni.

Jedinstvena europska valuta u sličnom je postotku oslabjela i prema jenu, te je stajala 100,31 jen.

Dolar je pak ostao gotovo nepromijenjen prema jenu i njime se trgovalo po 79,81 jena.

Dodatne pritiske na euro stvarao je i nastavljen rast troškova zaduživanja Španjolske pred sutrašnju aukciju obveznica, koju će tržišta pozorno pratiti, a trgovci ukazuju i na slabiji obujam trgovanja, napominjući kako se dio ulagača držao po strani zbog američkog praznika Dana nezavisnosti i neradnog dana za tamošnja tržišta.

"Čini se da je tržište spremno za smanjenje ključne kamatne stope u eurozoni za četvrtinu postotnog boda, no za uzlet eura bi trebalo nešto poput injekcije likvidnosti. Ulagači bi također željeli vidjeti hoće li čelnik ECB-a Mario Draghi naznačiti rizike za slabljenje gospodarskog rasta i spuštanje inflacije, što bi stvorilo uvjete za daljnje mjere popuštanja monetarne politike", kazao je Paul Robson, valutni strateg u banci RBS.

Sumornim gospodarskim pokazateljima iz eurozone danas su se pridružili najnoviji podatci iz uslužnog sektora dvaju najvećih gospodarstava eurozone, Njemačke i Francuske, objavljenih u sklopu izvješća o ukupnih poslovnim aktivnostima u eurozoni u lipnju koje je danas objavila londonska istraživačka tvrtka Markit.

Aktivnosti u njemačkom sektoru usluga u lipnju su neočekivano stagnirale, dok je pad u francuskom sektoru usluga nešto ublažen, ali su očekivanja tamošnjih poslovnih čelnika pala na najnižu razinu u tri godine. Takve vijesti dodatno su istaknule slabe gospodarske prilike u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙