FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 1. kolovoza 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati

WASHINGTON - SAD je pooštrio sankcije protiv Irana, posebno se usredotočivši na financijski i naftni sektor u toj islamskoj republici zbog njezina "nepoštivanja međunarodnih obveza", izvijestila je u utorak Bijela kuća. Među stranim entitetima sankcioniranim u sklopu novog poteza SAD-a jedna je kineska i jedna iračka banka. "Otkad smo došli na vlast jasno smo iranskoj vlasti iznijeli mogućnost izbora: poštujte međunarodne obveze i pridružite se naporima ostalih zemalja ili u protivnom riskirate još teže posljedice", stoji u priopćenju američkog predsjednika Baracka Obame. Obama je potpisao dekret kojim se iranskom naftnom i petrokemijskom sektoru nameću nove sankcije, kako bi se spriječilo da "Iran uspostavi mehanizme plaćanja namijenjene kupnji iranske nafte, zaobilazeći pritom postojeće sankcije", stoji u priopćenju Bijele kuće. Poduzete su i sankcije protiv financijskih institucija, odnosno banaka, među kjoima su kineska Kunlun i iračka Elaf islamic Bank.

KAIRO - Američki ministar obrane Leon Panetta opovrgao je u utorak izvješća medija prema kojima bi tijekom kratkoga posjeta Izraelu mogao raspravljati o planovima o mogućem vojnom napadu na Iran. Na konferenciji za novinare održanoj u Kairu, nedugo prije putovanja u Izrael, Panetta je izjavio kako će se razgovarati o raznim temama i obvezama, no da se neće raspravljati o specifičnim vojnim planovima glede Irana. "Mislim da je pogrešno kazati da ćemo razgovarati o potencijalnim planovima o napadima. Dakle, raspravljat ćemo o raznim obvezama i načinima koje ćemo primijeniti da bismo ih riješili", izjavio je, dodavši kako će se nastaviti razgovor o raznim pitanjima koje se odnose na regiju.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je izjavio kako još nije donio odluku o potencijalnom napadu na Irak, dodavši kako "Izrael ima pravo braniti se". "Nisam donio odluku" o potencijalnom napadu na iranska nuklearna postrojenja, odgovorio je Netanyahu u interviewu s novinarom jedne privatne tv-postaje. Također je istaknuo da "Izrael ima pravo braniti se od bilo kakve prijetnje koja se odnosi na sigurnost te zemlje". "Sudbina Izraela ovisi isključivo o nama i ni o kojoj drugoj zemlji, koliko god ona prijateljski bila nastrojena", rekao je, aludirajući na Sjedinjene Države.

WASHINGTON - Skupina građana koja se protivi homoseksualnim brakovima u Kaliforniji u utorak je Vrhovnom sudu SAD-a podnijela zahtjev kojim traži da sud potvrdi protuustavnost zajednice između dviju žena ili dvojice muškaraca u toj američkoj državi. 21. veljače Prizivni sud je u toj zapadnoj američkoj državi procijenio da je zabrana sklapanja brakova između homoseksualnih parova u Kaliforniji, potvrđena referendumom iz 2008., protuustavna. Vjenčanje gay parova u Kaliforniji je bilo kratko dopušteno tijekom 2008., no nakon samo nekoliko mjeseci usvojen je "Proposition 8", kojim je u ustav države Kalifornije upisano kako je brak zajednica između muškarca i žene.

PARIZ - Udovica Yassera Arafata u utorak je od francuskoga suda zatražila istragu o mogućem ubojstvu toga nekadašnjeg palestinskog čelnika, potaknuta izvještajem po kojem je on umro od trovanja radioaktivnim elementom. Arafat je umro u pariškoj vojnoj bolnici 2004. "Moj je suprug umro na neobičan način. Ima znakova zbog kojih bi se moglo povjerovati da je otrovan", rekla je Suha Arafat za dnevnik Le Figaro. Arafat je u listopadu 2004. iz razrušenoga sjedišta u Ramallahu zbog naglog pogoršanja zdravlja prebačen u Francusku. U Ramallahu ga je Izrael držao zatočenog više od dvije i pol godine. Mjesec dana poslije Arafat je umro, a sumnja da nešto nije bilo kako treba pojavila se vrlo brzo jer njegovi liječnici nisu mogli točno ustanoviti uzrok smrti. Suha i 17-godišnja Arafatova kći Zahwa u pariškome su predgrađu Nanterreu podnijele tužbu protiv nepoznatog počinitelja za ubojstvo s umišljajem.

LJUBLJANA - Umirovljeni ljubljanski nadbiskup Alojz Uran hospitaliziran je zbog teškoća sa srcem na odjelu intenzivne njege ljubljanskog bolničkog kliničkog centra, potvrdio je u utorak ured za tisak ljubljanske nadbiskupije. Zbog pogoršanog zdravstvenog stanja Uran (67) je primljen u bolnicu na odjel intenzivne njege već u ponedjeljak navečer, gdje ga je odmah posjetio sadašnji ljubljanski nadbiskup Anton Stres, navodi se u priopćenju za javnost. Umirovljeni ljubljanski nadbiskup našao se ovih dana u Sloveniji u središtu zanimanja javnosti i medija nakon što je otkriveno da mu je Vatikan savjetovao da što prije bude premješten u Trst, navodno zbog nepoštivanja celibata, što on negira.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙