FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 23. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

ŽENEVA - Rusija je danas službeno izvijestila Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) da je ratificirala sporazum o članstvu u tom svjetskom trgovinskom klubu, što znači da će Rusija nakon 18 godina pregovaranja 22. kolovoza postati 156. članica WTO-a. Dokumente o ratifikaciji predao je danas ruski diplomat dužnosniku WTO-a u sjedištu te organizacije u Ženevi. Rusko gospodarstvo, vrijedno 1.900 milijardi američkih dolara i deveto po veličini u svijetu, bilo je najveće gospodarstvo koje još nije pristupilo WTO-u. Zemlje koje se priključuju toj organizaciji moraju usuglasiti uvjete sa svim postojećim članicama i uskladiti svoje zakone s pravilima WTO-a. Nakon što dobiju zeleno svjetlo za članstvo, dužne su ratificirati svoj sporazum o članstvu u toj organizaciji. Potom moraju izvijestiti WTO da su tako postupili te nakon 30 dana od toga po automatizmu stupaju u članstvo tog svjetskog trgovinskog kluba. Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je potpisao zakon o pristupanju Rusije WTO-u. Time je privedena kraju 18-godišnja kampanja za ulazak Rusije u WTO.

BRUXELLES - Grčka vjerojatno neće dobiti novu tranšu pomoći prije rujna, dok revizori Europske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Europske središnje banke (ECB), takozvana trojka grčkih kreditora, dolaze ovoga tjedna u Atenu radi ocjene kako tamošnja vlada namjerava pokrenuti provedbu nepopularnih strukturnih reformi, priopćila je danas Europska komisija. "Komisija je uvjerena da će odluka o sljedećoj isplati biti donijeta u bliskoj budućnosti, no to se vjerojatno neće dogoditi prije rujna", rekao je glasnogovornik Komisije. Revizori iz EU-a, MMF-a i Europske središnje banke stižu u utorak u Atenu kako bi procijenili je li grčka vlada postigla dogovoreno smanjenje potrošnje za 11,5 milijardi eura u 2013. i 2014. godini. Izvješće trojke odredit će hoće li Grčka u rujnu dobiti svježe kredite u iznosu od 31,5 milijardi eura u sklopu programa sanacije svojih dugova. "Odluka o pomoći bit će donijeta nakon što trojka završi reviziju", kazao je glasnogovornik, ističući da Grčka zaostaje u postizanju nekih ciljeva dogovorenih kao uvjet za dobivanje drugog paketa financijske pomoći u ovoj godini.

NIKOZIJA - Ciparsko ministarstvo financija danas je objavilo da je započelo drugi krug pregovora s dužnosnicima iz Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o uvjetima i iznosu paketa zajmova, potrebnog toj zemlji za potporu posrnulim bankama. Razgovori će se usredotočiti najvećim dijelom na bankovni sektor, kao i na državne financije i dugoročne gospodarske izglede te zemlje, kaže se u priopćenju ministarstva. Dodaje se i da se dovršetak razgovora očekuje do kraja tjedna. Cipar je peta po redu članica eurozone koja je ranije ovoga mjeseca bila primorana zatražiti financijsku pomoć svojih partnera u eurozoni. Treba joj najmanje 2,8 milijardi eura za potrebe dokapitalizacije banaka koje su snažno izložene Grčkoj. Centar za ekonomska istraživanja pri Ciparskom sveučilištu u ponedjeljak je objavio svoje najnovije projekcije prema kojima će gospodarstvo te otočne zemlje ove godine zabilježiti pad od oko 1,5 posto.

RIM - Talijanska ministrica unutarnjih poslova Annamaria Cancellieri odbacila je danas mogućnost bankrota ili stavljanje pod posebnu državnu upravu Sicilije kako bi se riješili njezini dužnički problemi, potvrdio je glasnogovornik tog ministarstva. "Ne postoji rizik od bankrota, iako je gospodarska situacija na otoku vrlo ozbiljna, kao što je ozbiljna i u ostalim regijama. Puno općina ima teškoća", rekla je Cancellieri tijekom posjeta Siciliji. "S druge strane, ako samo pogledate preko Pirineja vidjet ćete da je nekima još gore", rekla je, misleći pritom na teške probleme s kojima se suočavaju španjolske regionalne vlade. Zabrinutost za financijsku stabilnosti Sicilije porasla je u svjetlu prošlotjednih primjedbi premijera Marija Montija, koji je kazao kako postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućeg bankrota te regije. Čelnik Saveza talijanskih pokrajina (UPI) upozorio je pak da talijanske regionalne vlasti možda neće biti u mogućnosti otvoriti škole nakon ljetne pauze ako se provede planirano smanjenje potrošnje. "S tim rezovima nećemo moći osigurati početak školske godine", kazao je predsjednik UPI-ja Giuseppe Castiglione.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Na europskim burzama cijene dionica danas su oštro potonule, jer investitori u strahu od intenziviranja dužničke krize u Španjolskoj bježe od rizične imovine. Londonski FTSE indeks oko 14,00 sati bio je u minusu 1,68 posto na 5.556 bodova, frankfurtski DAX 1,63 posto na 6.522 bodova, a pariški CAC 2,1 posto na 3.126 bodova. Najviše su se na udaru prodaja našle bankarske dionice, koje su i najviše izložene dužničkoj krizi, nakon što je još jedna španjolska regija Murcia najavila da bi mogla zatražiti državnu financijsku pomoć. U prosjeku su cijene dionica europskih banaka pale 5,3 posto, na povijesno najnižoj razini. Španjolski mediji pišu da je još otprilike 6 regija spremno poduzeti slične korake, kao što je to učinila u petak Valencija. Sve to podiglo je i troškove zaduživanja Španjolske na rekordnu razinu - prinosi po 10-godišnjim obveznicama dosegnuli su 7,45 posto. Španjolski IBEX indeks potonuo je danas 4 posto. Još više potonuo je i talijanski FTSE MIB, za 4,4 posto te se nalazi na najnižoj razini od uvođenja eura, jer su se investitori uplašili da bi i Italija, jedna od najvećih svjetskih dužnika, mogla biti sljedeća na redu.

LONDON - Tečaj eura na međunarodnim deviznim tržištima danas se spustio nadomak najnižih razina u dvije godine prema dolaru te na najnižu razinu u 12 godina prema jenu, pogođen prodajama zbog bojazni da će Španjolska morati tražiti sveoubuhvatan paket pomoći. U takvim okolnostima tečaj eura spustio se za 0,63 posto, na 1,2077 dolara. Time se približio najnižoj razini u 2010. godini od 1,1876 dolara. Jedinstvena europska valuta oslabjela je i više od jedan posto prema jenu, na 94,23 jena, najnižu razinu od druge polovine 2000. godine. Dok su rizičnu imovinu ulagači pojačano izbjegavali, na dobitku su bili dolar i jen. Dolar je tako zabilježio najvišu razinu prema švicarskom franku u posljednjih 19 mjeseci, dok je jen poskočio na najvišu razinu prema dolaru u posljednjih sedam tjedana, dosegnuvši 77,94 jena. Tečaj eura bio je pod pritiskom i prema australskom dolaru, kliznuvši na oko 1,1690 dolara, a spustio se i prema britanskoj funti na 77,56 penija, najnižu razinu u više od tri i pola godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙