FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska do 21 sat

ZAGREB, 18. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) danas je izmijenilo Statut HZZO-a pa će odsad djelovati kroz četiri regionalna ureda u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Predsjednik Upravnog vijeća dr. Marijan Cesarik izvijestio je da će svaki od četiri regionalna ureda obavljati poslove zdravstvene zaštite, nadzora i kontrole nad ugovornim partnerima, međunarodnu suradnju, knjigovodstvene i financijske poslove plaćanja računa, te pravne poslove i zastupanje."Svaki ured imat će nadležnost nad područnim službama u sklopu svoje regije čime će se ostvariti bolja organizacija, a voditelj pojedinog ureda dolazit će na sastanke s ravnateljem HZZO-a i na taj način bit će bolja dostupnost i kontrola", rekao je Cesarik ocijenivši da će se time izjednačiti i sva prava pacijenata. Naglasio je da za sada to ne znači smanjenje broja djelatnika HZZO-a već samo funkcionalniju organizaciju tog Zavoda napomenuvši da je u njemu trenutno 2380 zaposlenih. Donesena je i odluka da će HZZO provoditi postupke zajedničke nabave električne energije, fiksne i mobilne telefonije, interneta i uredskog materijala za 22 javne ustanove. Time se planiraju uštede od 15 do 30 posto, a tim bi se novcem mogle skratiti liste čekanja.

DARUVAR - Ministar zdravlja Ranko Ostojić izjavio je nakon posjeta Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju "Daruvarske toplice" kako će se vrlo brzo pokušati riješiti uska grla čekanja na liječenje i rehabilitaciju u toplicama. "U rujnu i listopadu ćemo mrežu postelja u toplicama znatno promijeniti jer su naš prvi posao pacijenti", rekao je ministar Ostojić, dodajući da je u strategiji razvoja zdravstva, koja je na javnoj raspravi, jedan od ključnih dijelova zdravstveni turizam. Također je rekao kako je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Daruvaru prošle godine imala višak prihoda nad rashodima 1.021.000 kuna jer se 45 posto prihoda ostvaruje izvan Hrvatskoga zavoda za zdravstveno osiguranje. "Ovdje valja naglasiti odličnu suradnju lokalne uprave i bolnice, što je rezultiralo da Daruvarske toplice uđu u prestižnu mrežu europskih gradova s liječenjem termalnim vodama, u čemu je puno pomogao grad Daruvar iako lokalna uprava nije imala nikakvu zakonsku obvezu", rekao je ministar Ostojić, ističući da će se zato novim zakonskim rješenjima omogućiti i gradovima da budu osnivači i vlasnici zdravstvenih ustanova, što bi za gradove koji žele razvijati zdravstveni turizam bilo iznimno važno.

ZAGREB - Za vršiteljicu dužnosti urednice Informativnog programa HTV-a imenovana je Sanja Mikleušević Pavić, za v.d. urednice Dramskog programa HTV-a Lada Džidić, za vršitelja dužnosti urednika Stranog programa HTV-a Krešimir Zubčić, za v. d. urednika Zabavnog programa HTV-a Velimir Đuretić te za v.d. urednika Sportskog programa HTV-a Bruno Kovačević. Odluke o imenovanjima donio je danas vršitelj dužnosti Glavnog ravnatelja HRT-a Domagoj Novokmet u skladu sa svojim ovlastima određenim izmjenama i dopunama Zakona o HRT-u, a na prijedlog vršitelja dužnosti Glavnog urednika HTV-a Deana Šoše, priopćio je Odjel za odnose s javnošću HRT-a. Na mjestu vršitelja dužnosti urednika Obrazovnog programa ostaje Mario Raguž, koji je ujedno i urednik redakcije Religijskog programa te urednica Redakcije program za kulturu Vlatka Kolarović. Nova urednica redakcije Dječji program je Jelena Milošević, urednik redakcije Dokumentarni program je Tomislav Mršić, a urednica redakcije Znanstveni program je Marija Siriščević.

SPLIT - Splitsko Gradsko vijeće na današnjoj sjednici, koja je uslijedila nakon prethodne redovite sjednice, odlučilo je osigurati žurnu pozajmicu nogometnom klubu Hajduk od 7,2 miljuna kuna kako bi se spasilo taj klub od suspenzije i daljnjeg neigranja utakmica. Ta odluka je donesena u sklopu jedine točke dnevnog reda kojom se prihvaća prijedlog izmjena i dopuna proračuna grada Splita za 2012. s projekcijom na 2013. i 2014. za što je glasovalo svih 16 nazočnih od 25 vijećnika koliko ih ukupno broji gradsko vijeće. Prije izvanredne završena je cjelodnevna redovita sjednica Gradskog vijeća na kojoj je prihvaćena odluka da se spomenik prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu izgradi preko puta Pazara, blizu Rive, a ne na samoj Rivi kako je ranije bilo odlučeno. Predsjednik povjerenstva za imenovanje ulica, trgova i spomenika u Splitu Zoran Jaramaz je objasnio kako je do promjene te lokacije došlo jer se na novoj lokaciji može graditi "grandiozniji i monumentalniji" spomenik Tuđmanu.

DUBROVNIK - Dubrovački HDZ podupire "kopernikanski obrat" politike Vlade RH u odnosu prema gradnji pelješkoga mosta, priopćio je dubrovački Gradski odbor HDZ-a. "Makar i pod cijenu da se legalna i legitimna aktivnost oporbe naziva huškanjem građana od lokalnih političara protiv vlade (kao što kaže ministar Hajdaš Dončić), zadovoljni smo da je konačno shvaćena ozbiljnost budućnosti Dubrovnika i juga Hrvatske", ističe se u priopćenju. Nesporazumi bi sigurno izostali da je ova vlada upoznala hrvatsku javnost kako su pregovori oko EU financiranja pelješkoga mosta već duže vrijeme u tijeku, što danas izjavljuje ministrica Vesna Pusić, navodi HDZ. Želimo da pri traženju financijskih rješenja pred Europskom unijom ova vlada snagom argumenata što uspješnije zadovolji vrlo zahtjevne europske kriterije i dovrši projekt pelješkoga mosta koji je od nacionalnog interesa", stoji u priopćenju HDZ-a grada Dubrovnika.

ZADAR - Na Županijskome sudu u Zadru danas je počelo obnovljeno suđenje Renatu Petrovu, kojega državno odvjetništvo tereti za ratni zločin protiv civila u Škabrnji 1991. godine. Postupak 44-godišnjemu Renatu Petrovu, podrijetlom s otoka Ugljana, počelo je ispočetka zbog dugotrajne stanke od zadnjega ročišta, od kojega je prošlo više od godinu dana. Petrov je rekao kako se ne osjeća krivim te da ne razumije za što ga se tereti. Za razliku od prošlog postupka, kada je rekao da je Hrvat, Petrov je na početku današnjeg ročišta pri davanju osobnih podataka rekao kako je po nacionalnosti Srbin s američkom putovnicom. Svjedočio je Vukovarac Bruno Ivković, koji je 1993. godine kao hrvatski branitelj bio ranjen i zarobljen. U sudnici je prepoznao Petrova koji ga je u benkovačkoj vojarni tukao, a osim Petrova, iz Benkovca se sjeća i Željka Ražnatovića Arkana. U nastavku je svjedočio umirovljeni zadarski patolog dr. Josip Dujela, koji je radio na obdukciji škabrnjskih žrtava. Na ročištu su pročitana i izvješća srpskih kontraobavještajaca o zločinima u Škabrnji u kojima su potanko opisani zločini i iživljavanja benkovačkih teritorijalaca i ubačenih paravojnih srpskih postrojba. Navedena su i imena zločinaca te postrojbe kojima su pripadali, no ni u jednom izvješću ne spominje se ime optuženoga Renata Petrova.

ZAGREB - Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS) izvijestila je danas da je od Ministarstva sigurnosti BiH zaprimila zahtjev za pomoć hrvatskih zračnih snaga u gašenju požara na području Tomislavgrada, no da ga nije mogla realizirati zbog angažiranja zrakoplova na hrvatskom priobalju. "S obzirom da su svi protupožarni zrakoplovi Oružanih snaga danas bili angažirani na gašenju požara na priobalju, zahtjev nije bilo moguće realizirati. Ovisno o situaciji na požarištima u Hrvatskoj, sutra će se ponovno razmotriti mogućnost slanja pomoći susjednoj BiH", priopćio je DUZS. Požar kod Tomislavgrada u BiH koji je aktivan već nekoliko dana, zbog jakog vjetra i teško pristupačnog terena, širi se prema Zavelimu-Vinica i dalje prema granici s Hrvatskom. Udaljenost požarišta od granice je oko 10 kilometara.

RIJEKA/ZAGREB - U mjestu Draga na sjeveroistoku Rijeke izbio je požar izazvan iskrenjem na obližnjoj željezničkoj pruzi, doznaje se od Centra 112 u Rijeci, a gori i borova šuma na brdu Pulac iznad Rijeke. Požar je u mjestu Draga zahvatio travu, nisko raslinje i šikaru. U gašenju sudjeluju vatrogasci riječke Javne vatrogasne postrojbe i jedan kanader. Po informacijama Centra 112 pozvan je još jedan kanader te bi trebao uskoro stići na požarište. Gori i iznad Rijeke i to borova šuma na brdu Pulac, Veli vrh, a u gašenju sudjeluju lokalne vatrogasne snage kojima će pomoći i dva kanadera. Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje izvijestili su da je u Zadarskoj županiji ponovno buknuo požar kod mjesta Smoković, a gori trava i nisko rastlinje koju gase lokalne vatrogasne snage i jedan kanader. Još gori i na otvorenom prostoru na području Otrića-Pribudića, kod Bijelog vrha, a taj požar gase lokalne vatrogasne snage te DIP Split i DIP Zadar.

PERUŠIĆ - Dvojica teže ozlijeđenih radnika HŽ-a u današnjoj željezničkoj nesreći na postaji Perušiću imaju prijelome, a kako se doznaje od kirurga gospićke bolnice dr. Janoša Horvata, njihov život, po prvim obradama, nije u opasnosti. U hodniku gospićke bolnice od lakše ozlijeđenih radnika doznaje se da su u jednom trenutku osjetili iznenadni strašan udarac. Nesreća se dogodila kada je u teretnu kompoziciju vagona u koju se utovarivala drvena oblovina udario stroj za prijevoz radnika HŽ-a koji se kretao iz smjera Gospića. Pretpostavlja se da se nije mogao zaustaviti. Na željezničkoj postaji Perušiću djelatnici državnog inspektorata u suradnji s policijom obavljaju očevid.

VARAŽDIN - Skupština trgovačkog društva Varaždin Airport smijenila je dosadašnjeg direktora te tvrtke Marija Bucinu na čije je mjesto jučer postavljen Danijel Borović, priopćili su danas iz Grada Varaždina nakon što je inspekcija civilnog zrakoplovstva jučer privremeno zatvorila aerodrom. Razlozi za smjenu prvog čovjeka trgovačkog društva u stopostotnom vlasništvu grada su potreba razrješavanja međusobnih odnosa Varaždin Airporta d.o.o. i TD Winair d.o.o. budući da nisu ispoštovane odredbe Ugovora o zajedničkoj suradnji u provedbi projekata ulaganja u razvoj aerodroma Varaždin te višegodišnji loši poslovni rezultati koji su kulminirali lanjskim negativnim saldom od oko 700 tisuća kuna, navodi se u priopćenju. Nakon smjene Bucine, ostavke su podnijela i tri zaposlenika koji su bili odgovorne osobe za funkcioniranje aerodroma, a zbog njihovih ostavki inspekcija je jučer, u skladu sa zakonom i pravilima obavljanja zračnog prometa, zatvorila varaždinski aerodrom.

KARLOVAC - Nadzorni odbor Hrvatskoga radio Karlovca (HRK) donio je danas odluku o izvanrednom otkazu ugovora o radu direktoru tog radija Marijanu Stavljeniću zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa, priopćio je ured karlovačkoga gradonačelnika. Protiv Stavljenića bit će pokrenut postupak radi nadoknade štete koja je učinjena tom radiju. Na sjednici je za novog direktora na četiri godine imenovan Mladen Muić, dugogodišnji novinar tog radija. Grad Karlovac je nakon anonimne prijave u kojoj je izražena sumnja u vjerodostojnost diplome direktora Marijana Stavljenića tražio očitovanje institucije koja se navodi na priloženoj diplomi. U očitovanju zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti piše da taj fakultet nije izdao diplomu. S obzirom na primljeno očitovanje kojim je potvrđena sumnja izražena u anonimnoj prijavi, nadzorni odbor Hrvatskoga radio Karlovca donio je odluku o izvanrednom otkazu.

ZAGREB - Zagrebačka kina ovog će ljeta na svoj repertoar uvrstiti i filmove s ovogodišnjih filmskih festivala u Puli i Motovunu, te tako omogućiti filmofilima koji ne mogu otputovati na te popularne filmsko-festivalske destinacije u Istri da se upoznaju s dijelom njihova bogatog programa. Za početak zagrebačkog gostovanja, Festival igranog filma u Puli odabrao je retrospektivu Claudea Chabrola, koja je na programu Ljetnog kina Tuškanac do 20. srpnja. Od 24. srpnja do 2. kolovoza, u tom će se prikazati i filmovi "Osveta", "Drugi svijet", "Sarkozy", "Povratak u mladost", "Shun Li i Pjesnik", "Savršeni dani", "Noćni izlazak". U Kinu Metropolis Muzeja suvremene umjetnosti od 18. do 22. srpnja također će se prikazati retrospektiva Claudea Chabrola, a do kraja mjeseca održat će se posebna projekcija restaurirane "Bitke za Alžir" i sedam filmova s Pule. Po pet filmova s Pule prikazat će se i u Kic art kinu, te u Art kinu Grič, a dio filmova i u Rijeci, Šibeniku, Zadru i Dubrovniku. Kao početak prvog dijela Motovun Film Festivala, najavljuju se projekcije "Motovun u Zagrebu", 21. srpnja u Ljetnom kinu Tuškanac, u sklopu kojih će se održati retrospektiva Terencea Daviesa, ovogodišnjeg dobitnika nagrade "Maverick". "Motovun u Zagrebu" nastavit će se 3. kolovoza u Ljetnom kinu, gdje će se do 10. kolovoza prikazati izbor filmova s tog festivala.

ZAGREB - Nakon brojnih gostovanja u zemlji i svijetu, Zagrebački plesni ansambl ovog će ljeta nastupiti i na međunarodnom kazališnom festivalu Mittelfest u talijanskom gradu Cividale del Friuli te na Festivalu plesa i neverbalnog kazališta u istarskom gradu Svetvinčenat. "Nakon gostovanja u Varaždinu na Danima suvremenog plesa, Zagrebački plesni ansambl svoje će umijeće 20. srpnja predstaviti u Cividaleu na Mittelfestu, jednom od najprestižnijih i najstarijih festivala te regije", ističe se u priopćenju ZPA-a. Festival Mittelfest već dvadeset godina povezuje glazbenike, pisce, skladatelje, dirigente, plesače i glumce koji čine novu-staru Europu, ali i umjetnike koji dolaze iz Tibeta, Kine, Rusije, Armenije i Argentine. ZPA će na Mittelfestu nastupiti s predstavom "Ispod sklopljenih očiju" koreografkinje Laure Aris Alvarez, s kojom će dva dana kasnije, 22. srpnja nastupiti i na 13. Festivalu plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat, "najznačajnijem ljetnom međunarodnom festivalu plesa u Hrvatskoj", ističe se.

SISAK - U Lonjsko polje puštene su četiri mlade bijele rode koje su se prije tri mjeseca izlegle u Zoološkome vrtu u Zagrebu, a uskoro bi trebale krenuti prema jugu Afrike. Stručnjaci zagrebačkoga Zoološkog vrta i dalje rade na jačanju populacije ugroženih životinjskih vrsta, a u sedam godina u Parku prirode Lonjskom polju pustili su na slobodu 20 bijelih roda. Budući da su rode prstenovane i da njihov život na slobodi prate nadzornici Javne ustanove Parka prirode Lonjskog polja, utvrđeno je da su se rode potpuno prilagodile životu u divljini. Na 500 četvornih kilometara Parka prirode Lonjskog polja živi više od 300 parova bijelih roda, što je i njihova najveća populacija u Hrvatskoj. Samo u selu Čigoču, koje je Zaklada Euronatur 1994. proglasila prvim europskim selom roda, ove su godine "aktivna" 32 gnijezda, četiri više nego lani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙