FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 17. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Regres za godišnji odmor ove je godine dobila četvrtina zaposlenih, a prosječni iznos regresa koji su ispitanici dobili iznosi 2.459 kuna, pokazali su rezultati istraživanja koje je proveo portal MojPosao na više od 300 ispitanika. Regres se češće isplaćuje u velikim tvrtkama ili institucijama pa je čak 40 posto ispitanika zaposlenih u takvim tvrtkama dobilo regres za razliku od samo 10 posto ispitanika zaposlenih u malim tvrtkama. Ovisno o djelatnosti, 60 posto ispitanika zaposleno u državnoj upravi dobilo je regres. Slijede zaposleni u farmaciji (50 posto) i u financijama (50 posto). Zaposleni u građevini (7 posto) te u turizmu i ugostiteljstvu (10 posto) dobili su regres u najmanjem broju. Sudionici istraživanja imaju u prosjeku 23,7 dana godišnjeg odmora, što je 1,3 dan manje u odnosu na prošlogodišnji prosjek. Zaposleni u državnim tvrtkama i sudstvu imaju najduži godišnji odmor u prosjeku 28,6 dana. Slijede zaposleni u zdravstvenoj zašiti i skrbi s 27,3 dana godišnjeg odmora te područje znanosti, obrazovanja i odgoja s 25,1 danom. Kao i prošle godine, najmanje dana godišnjeg odmora imaju turistički djelatnici (22). Polovica ispitanika (51 posto) nije zadovoljna brojem dana godišnjeg odmora.

VARAŽDIN/ZAGREB - Varteks Grupa u prvom je tromjesečju ove godine zabilježila gubitak od 15,1 milijun kuna, što je smanjenje gubitka za 1,5 milijuna kuna u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, navodi se u priopćenju tvrtke objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi realizirani su u iznosu od 65,3 milijuna kuna i manji su od prošle godine za 25 posto, dok su ukupni rashodi manji za 22,6 posto i iznose 80,4 milijuna kuna. Glavnina prihoda odnosi se na prihode od prodaje koji su u prvom tromjesčju iznosili 61,8 milijuna kuna i smanjeni su 26,4 posto. Financijski su pak prihod povećani sa 110,8 tisuća kuna na 163,6 tisuće kuna. Aktivnosti restrukturiranja Grupe uspjele su na troškovnoj strani djelomično ublažiti negativni utjecaj krize, što ipak nije dovoljno da se u postojećim otežanim gospodarskim uvjetima posluje pozitivno, navode iz Varteksa. Varteks Grupa u 2012., kako se navodi, nastavlja sa zacrtanim ciljevima Integralnog plana poslovnog i financijskog restrukturiranja. Aktivnosti su usmjerene interno na dizanje efikasnosti unutar Grupe, te eksterno na aktivnu prilagodbu kretanjima na tržištu.

ZAGREB - Udruga malih dioničara Liburnia Riviera Hotela (LRH) nezadovoljna nedavnom presudom Visokog suda kojom je poništena obveza grada Opatije za objavu ponude za preuzimanje dionica LRH najavila je danas da će pokrenuti ustavnu tužbu protiv te presude i poduzeti sve pravne radnje da zaštiti interese svojih članova. U današnjem dopisu iz te udruge traže da HANFA ponovo utvrdi obvezu Opatije i općina za objavu ponude za preuzimanje LRH tvrdeći da se presuda Visokog upravnog suda temelji na nepostojećem zaključku SO Opatije od 20. ožujka 1992. koji je time, kako smatraju, i pravno ništavan i pravno nepostojeći. Naglašavaju da su HANFA-i slijedom toga podnijeli već nekoliko podnesaka kao zainteresirana strana u kojima ističu sve do sada poznate dokaze da je rješenje HANFA-e, a koje je poništio Visoki upravni sud, osnovano.

ZAGREB - Tijekom svibnja sve hrvatske zračne luke, izuzev Osijeka, zabilježile su više putnika, a ukupno je promet putnika u zračnim lukama porastao za 5,7 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj, dok je promet tereta smanjen za 18,2 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Ukupno je u hrvatskim zračnim lukama u svibnju zabilježen promet 559,5 tisuća putnika, a promet tereta iznosio je 629 tona. Najviše je putnika prošlo kroz zagrebačku zračnu luku, njih 214 tisuća, što je u odnosu na svibanj prošle porast za 0,6 posto. Po prometu slijedi dubrovačka zračna luka sa 152 tisuće putnika ili 7,1 posto više nego u svibnju lani. Splitska zračna luka sa 123,4 tisuće putnika bilježi porast na godišnjoj razini za 11,9 posto, a zadarska sa 36,4 tisuće putnika rast za 21 posto u odnosu na prošlogodišnji svibanj. Statistika za prvih pet mjeseci ove godine pokazuje da je u hrvatskim zračnim lukama bilo ukupno 1,5 milijuna putnika, ili njih 1,6 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je promet tereta smanjen za 4,7 posto, na nešto više od tri tisuće tona.

ZAGREB - Kružnih putovanja stranih brodova u hrvatskom je teritorijalnom moru u prvih pet mjeseci ove godine bilo 166 ili 4,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a za 5,5 posto je manji i broj putnika koji su tim brodovima došli u Hrvatsku. Pokazuju to podaci Državnog zavoda za statistiku po kojima je na brodovima na kružnim putovanjima u Hrvatsku u pet mjeseci došlo 213,6 tisuća putnika. Oni su u Hrvatskoj boravili ukupno 322 dana ili u prosjeku dva dana, a ukupan broj dana boravka manji je za 22,4 posto u odnosu na prošlu godinu. U strukturi kružnih putovanja stranih brodova najviše je svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijalno more evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, njih 78,3 posto.

ZAGREB - S početkom trgovanja dionicama Ingre i Đure Đaković Holdinga na Zagrebačkoj burzi danas od 11,30 sati živnulo je trgovanje, pri čemu je najveća dobitnica dionica Ingre, sa skokom cijene od 25 posto. Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,24 posto, na 1.681 bodu, a Crobex10 za 0,47 posto, na 922 boda. Redovni promet dionicama iznosio je 5,1 milijun kuna. Đuro Đaković Holding jučer poslijepodne najavio je objavu dobrovoljne ponudu za preuzimanje zagrebačke Ingre. Burza je jutros obustavila trgovanje dionicama Đure Đakovića i Ingre do 11,30 sati kako bi se ulagači upoznali s tom informacijom. Dionicom Ingre u svega pola sata trgovanja ostvareno je nešto više od milijun kuna prometa, a cijena joj je skočila 25 posto, na 5,7 kuna. Dionica Đuro Đaković Holdinga na početku trgovanja, u 11,30 sati pojeftinila je 7,2 posto, na 66,5 kuna, no oko podneva je ponešto ublažila gubitke i bila je u minusu 3,74 posto na 69,5 kuna. U prvih pola sata trgovanja njome je ostvareno više od pola milijuna kuna prometa. Znatniji pad cijene bilježi dionica Diokija, dan nakon što je najavljen stečaj te tvrtke, cijena joj je potonula 17 posto.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na jučerašnju tečajnicu ojačala prema euru za 0,09 posto, a ojačala je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,474649 kuna. Prema kuni su danas oslabile i ostale promatrane inozemne valute. Najviše je, za 0,95 posto, kuna ojačala prema američkom dolaru, čiji srednji tečaj iznosi 6,081895 kuna. Tečaj britanske funte pao je za 0,26 posto, na 9,509732 kune po srednjem tečaju, dok je srednji tečaj švicarskog franka od 6,224206 kuna niži za 0,08 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙