FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 11. srpnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

DUBROVNIK - Podizanjem zastave Libertas na Orlandov stup uz zvuke Himne slobodi u Dubrovniku su jučer otvorene 63. Dubrovačke ljetne igre. Svečanom ceremonijalu ispred crkve Sv. Vlaha nazočili su brojni gosti i uzvanici iz političkog, kulturnog i javnog života Dubrovnika i Hrvatske predvođeni hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem. Šezdeset i treće Dubrovačke ljetne igre po tradiciji otvorio je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić koji je tom prigodom kazao kako su dubrovačku povijesti obilježile i plime i oseke, obilja i siromaštva, sloga i sukobi, diplomatski i znanstveni uspjesi koji su utisnuti duboko u kamen i zabilježeni u arhivskoj zbirci. "Naš festival, Dubrovačke ljetne igre star je kao i ideja ujedinjene Europe, nešto preko 60 godina, a nastali su kao odgovor na stradanje i potreba za novim svjetlom u razrušenoj Europi. Tražili su nestalu ideju zajedništva, međusobne komunikacije, mira i umjetničke izvrsnosti - i našli su ga u Dubrovniku", rekao je Vlahušić. Istaknuo je kako i večeras u osvit sjedinjenja Hrvatske i Europe trebamo naći odgovore na gospodarska, socijalna, znanstvena i umjetnička pitanja. Tijekom trajanja 63. Dubrovačkih ljetnih igara do 25. kolovoza na desetak scenskih i ambijentalnih prostora, nastupit će više od 2000 umjetnika iz 23 zemlje, koji će izvesti više od 70 dramskim, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih izvedbi.

ZAGREB - Hrvatska se mora brendirati kao domovina Nikole Tesle kako bi u svijetu bila kao takva prepoznata i kako bi se njezino ime vezivalo uz ime tog svjetski poznatog genija, rečeno je na skupu u organizaciji udruge "Nikola Tesla – Genij za budućnost", kojim je večeras u Zagrebu svečano obilježena 156. obljetnica od rođenja tog velikog znanstvenika rođenog na današnji dan 1856. u mjestu Smiljan kod Gospića. "Naziv udruge signalizira naše uvjerenje da se Tesline ideje i projekti tek trebaju razviti. Ovom udrugom i njezinim radom želimo potaknuti da njihovo vrijeme dođe što prije, da se razvije svijest ljudi i naših političara, vlade i ministarstava koje vode ovu državu, kako bi prepoznali i iskoristili ono što nam je Tesla ostavio u nasljeđe", kazala je predsjednica udruge Dragica Mihajlović na svečanosti. "Kao Teslina domovina, Hrvatska za to ima velika prava, ali i obavezu", napomenula je. Tradicionalna večer "Tesla & friends" ove se godine održava treći puta, a cilj joj je "razvijati inovativnost, kreativnost i stvaralaštvo od najmlađe, vrtićke dobi, te poticati kompanije i pojedince da na principu Teslinih izuma i ideja razvijaju nove projekte i proizvode koji bi služili za boljitak ne samo Hrvatske već i svijeta". "Tesla je želio da cijeli svijet koristi nove energije te da se razvija u smjeru humanog, kvalitetnog i modernog društva", kazala je.

ZAGREB - Centar za LGBT ravnopravnost upozorio je kako je unatoč naporima koje vlada ulaže u kreiranju boljeg, modernijeg i humanijeg Zakona o MPO-u, "konačan proizvod upravno suprotan", te pozvao na ponovnu reviziju teksta zakona i brisanje "svih homofobnih i transfobnih stavaka". "Centar za LGBT ravnopravnost pozdravlja napore vlade u kreiranju novog, boljeg, modernijeg i humanijeg Zakona o MPO-u, no smatramo kako je finalan produkt upravno suprotan", ističe se u priopćenju te organizacije. Dok smatraju pohvalnim to što je iz teksta zakona izbačena transfobna stavka koja je zabranjivala osobama koje su promijenile spol pravo na MPO, iz toga centra upozoravaju kako taj prijedlog zakona, iako najavljivan kao zakon koji će omogućiti svim građanima i građankama, dakle i LGBT osobama, jednaka prava u ostvarivanju potomstva, ipak u svojoj najnovijoj verziji radikalno odstupa od ranije najavljivanih prijedloga. "U najnovijem tekstu prava transosoba su još uvijek posve onemogućena, a tekst pokazuje još nekoliko problematičnih stavaka koji su zahtijevali naše javno očitovanje", tvrdi se u priopćenju.

ZAGREB - Udruga Roda reagirala je na "senzacionalizam, neistine i neispunjena obećanja" vezane uz konačni prijedlog Zakona o medinski pomognutoj oplodnji koji je Vlada uputila u saborsku proceduru, te upozorila kako se u medijima daje prevelik prostor svjetonazorskim raspravama pojedinih vjerskih zajednica o zamrzavanju embrija, koje nemaju nikakvu utemeljenost u stvarnosti i znanosti. "Aktualna tema trenutno je potpuno neosjetljivo i okrutno optuživanje neplodnih osoba zvučnim krilaticama kao što su 'ubojstva djece' i 'osuđivanje embrija na smrt', iako je znanstvena činjenica da embriji u postupcima potpomognute oplodnje nisu ugroženiji od embrija u tijelu majke prilikom spontanog začeća. Usporkos tome, razbacuje se prijetnjama o raspisivanju referenduma protiv Zakona i brojkom od 130 tisuća građanki i građana koji navodno podržavaju takav zahtjev", napominju iz Roda. Upozoravajući kako u Hrvatskoj problem neplodnosti muči svaki šesti par, iz Roda nadalje upozoravaju kako se ljude ne informira o tome što zaista potpisuju, već im se sugerira da moraju potpisati ako su zaista katolici te da potpisuju 'za život'.

UMAG - Razvoj ponude za cikloturiste u klasteru sjeverozapadne Istre predstavljen je na sinoćnjoj konferenciji za medije u Umagu, u sklopu teniskog ATP "Vegeta Croatia Opena". Turističke zajednice gradova Umag, Novigrad, Brtonigla i Buje te turističke kompanije Istraturist Umag i Laguna Novigrad zajednički rade na daljnjem razvoju sjeverozapadne Istre koja želi unapređenjem kvalitete svoje ponude učvrstiti poziciju destinacije idealne za odmor. "Sukladno marketing planu klastera, cikloturizam je definiran kao jedan od turističkih proizvoda za razvoj kojega se klaster opredijelio, te na njemu zajednički radi od 2011.", kazao je direktor turističke zajednice grada Buja Valter Bassanese. Direktor poslovnog razvoja Istraturista Davor Brenko istaknuo je da Istraturist, s obzirom na postojeće mogućnosti i veliki potencijal destinacije, posvećuje posebnu pažnju razvoju ponude za bicikliste. Kroz zajedničke aktivnosti s partnerima klastera te investicije u "bike-hotel" Sol Garden Istra, Istraturist je ukupno u razvoj biciklističke ponude uložio milijun kuna u 2011. i 2012. te u pripremu 2013. godine, a dosad poduzete aktivnosti rezultirale su rastom noćenja cikloturista od 70 posto u predsezoni 2012. godine.

RIJEKA - U Gradu Grobniku kraj Rijeke sinoć je počeo drugi međunarodni Festival komorne glazbe Grobnik, a prvi održani koncert je bio "Po domaću s Debussyjem". Nastupili su violinist Zdravko Pleše, pijanist Denis Masliuk, violinistica Jela Špitkova, basist Simon Bostjančič, bubnjar Blaž Dolgan i gitarist Igor Starc. Festival je prošle godine utemeljio Zdravko Pleše, a odvija se u atriju frankopanskoga grada Grobnika nad Grobničkim poljem. Najglasovitije ime ovogodišnjeg festivala je Stefan Milenkovich koji će nastupiti 17. srpnja s programom "Ciganski napjevi". U pratnji će nastupiti Zdravko Pleše, Mauro Šestan na violončelu i Nada Majnarić na klaviru. Na programu će biti djela Pabla Sarastrea, Mauricea Ravela, Johannesa Brahmsa ali i Gypsy Kingsa. Kompozicije je za izvođenje aranžirao Zdravko Pleše. Završna večer je 24. srpnja kad će se izvesti program "The Beatles". Sudjelovat će The Beatles Revival Band i komorni sastav Ensemble Contemporeanea 21.

SPLIT - Povodom obilježavanja 17. godišnjice od zločina u Srebrenici sinoć je u Europskom domu u Splitu otvorena izložba Srebrenički inferno. Izložbu kataloga fotografija, koja će biti otvorena do 17. srpnja, organiziralo je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Splita u suradnji sa Arhivom Federacije Bosne i Hercegovine. Srebrenički inferno je priča o zločinu koji je započeo 1992. godine srpskom agresijom na Bosnu i Hercegovinu. U to vrijeme veći dio teritorija Bosne i Hercegovine je bio zauzet, dok su se enklave Srebrenice i Žepe našle u okruženju JNA i srpskih paravojnih snaga. Unatoč tome što je to područje bilo proglašeno "zaštićenom zonom" izbjeglo je oko 40.000 stanovnika, a u sedam dana odvojeni su dječaci i muškarci od žena i male djece. Ubijeno je 8372 ljudi, a današnja izložba je priča o stradalnicima srebreničkog genocida, rečeno je. Izložbu je otvorio dogradonačelnik grada Splita Jure Šundov koji je rekao kako su se Bosna i Hercegovina i Hrvatska borile za istu stvar. "To su pravedne borbe za istu stvar. Srebrenica je posljednja opomena civiliziranom svijetu. Nitko je nema pravo zaboraviti, kao ni njezine žrtve. Budimo braća u ljubavi, uživajmo u različitostima", poručio je Šundov.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙