FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 5. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

FRANKFURT - Čelnik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi u četvrtak je na tiskovnoj konferenciji upozorio da je gospodarstvo eurozone i dalje slabo i da mu prijete rizici daljneg slabljenja, napominjući da inflacija zasad nije među njima. Draghi je kazao da su se rizici za daljnje slabljenje rasta eurozone materijalizirali i da pokazatelji za drugo tromjesečje ukazuju na slabljenje gospodarskog rasta i pojačanu neizvjesnost. Rizici za rast prigušili su pak inflatorne pritiske, napominje. "Istodobno, gospodarski rast u eurozoni i dalje ostaje slab, uz pojačanu neizvjesnost koja pritišće povjerenje i raspoloženje. Gospodarstvu prijete rizici daljnjeg slabljenja", kazao je Draghi na tiskovnoj konferenciji po završetku mjesečnog zasjedanja na kojem je donesena odluka o snižavanju ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda, na rekordno niskih 0,75 posto. Nižim troškovima zaduživanja ECB želi poduprijeti posustalo gospodarstvo 17-člane eurozone, na rubu recesije. U ECB-u, kako je kazao, u doglednoj budućnosti ipak očekuju postupni oporavak gospodarstva, ali da njegov zamah koči čitav niz faktora. Među njima ističe previranja na tržištima državnih obveznica i rekordno visoku nezaposlenost. Za predstojeće razdoblje Draghi sugerira bankama da jačaju svoju otpornost.

ATENA - Određeni aspekti plana EU-a i MMF-a za Grčku nisu potpuno ispunjeni u zadnja tri mjeseca, priznao je u četvrtak novi grčki ministar financija Janis Sturnaras nakon što se zajedno s premijeroma Antonisom Samarasom sastao s čelnicima europske trojke (EU, MMF, Europska središnja banka), koji su doputovali u Atenu kako bi provjerili na koji način Grci ispunjavaju svoje obveze. "Mnoge su se stvari izmijenile tijekom zadnja tri mjeseca. Dvostruki teški izbori kroz koje je prošla Grčka odrazili su se na gospodarstvo, pa neki dijelovi programa nisu ispunjeni, a neki jesu", izjavio Sturnaras, bivši bankar, koji je tijekom dana položio zakletvu i preuzeo najmanje poželjnu ministarsku dužnost u Grčkoj u ovome trenutku. "Predstavnici trojke u šali su me upozorili da mi u ponedjeljak na sastanku Euroskupine neće biti baš lijepo, no odgovorio sam im da sam toga svjestan", kazao je Sturnaras nakon sastanka s čelnicima trojke i premijerom Samarasom, koji je tijekom sastanka istaknuo kako je grčka vlada odlučna u namjeri da učinkovito provede proračunsku prilagodbu i ubrza strukturne reforme kako bi ubrzala gospodarski rast i povećala broj radnih mjesta.

ŽENEVA/ZAGREB - Švicarska je potvrdila poziciju vodeće zemlje u svijetu za inovacije, dok je Hrvatska zauzela 42. mjesto, pokazalo je ovogodišnje izvješće Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO). Drugu godinu zaredom Švicarska, Švedska i Singapur zauzele su u 2012. tri vodeća mjesta na svjetskoj ljestvici inovacija koja obuhvaća ukupno 141 zemlju, a temelji se na globalnom indeksu inovacija. Indeks izrađuje specijalizirana agencija Ujedinjenih naroda za intelektualno vlasništvo WIPO. Švicarska je ove godine ponovo zauzela prvo mjesto s vrijednošću globalnog indeksa inovacija od 68,2 boda, od mogućih 100 bodova. Na drugom je mjestu Švedska sa 64,8 bodova, a na trećem Singapur sa 63,5 bodova. Hrvatska je zauzela 42. mjesto sa 40,7 bodova, a na prošlogodišnjoj ljestvici bila je na 44. mjestu mjereno indeksom inovacija, među ukupno 125 zemalja. U europskoj regiji plasirala se ove godine na 26. mjesto. Najbolji je u kategorijama na kojima se temelji ukupni indeks Hrvatska ostvarila na području infrastrukture, zauzevši 36. mjesto. Slijedi kategorija institucija s osvojenim 41. mjestom, dok je najslabiji plasman, na 77. mjestu, zabilježila u kategoriji sofisticiranosti tržišta, koja obuhvaća kredit, ulaganja i trgovinu i natjecanje.

SARAJEVO - Dio autoceste kroz Bosnu i Hercegovinu na koridoru V c koji bi se trebao nalaziti na teritoriju u sastavu Republike Srpske gradit će se na temelju koncesije koju je vlada tog entiteta zainteresiranima spremna ponuditi na razdoblje od trideset godina, najavio je u četvrtak ministar financija RS Zoran Tegeltija. On je novinarima u Banjoj Luci potvrdio kako je model gradnje autoceste temeljen na privatno-javnom partnerstvu definitivno prihvaćen na sjednici entitetske vlade održanoj tijekom dana. Bit će raspisan javni natječaj za dodjelu koncesije s tim da bi zainteresirani izvođač trebao preuzeti obvezu da dionicu autoceste između Doboja i Vukosavlja, u blizini rijeke Save izgradi od 2014. do 2017. godine. Dio ugovora bila bi i obveza upravljanja odnosno održavanja ceste u razdoblju trajanja koncesije. Prema projekcijama, gradnja ove prometnice mogla bi stajati između 260 i 350 milijuna eura. Ukupna dužina autoceste na koridoru V c u dijelu koji prolazi kroz BiH iznosi oko 330 kilometara. Do sada je izgrađeno tek nešto više od tridesetak kilometara i to unutar Federacije BiH na dionici od Sarajeva prema Zenici.

LONDON/FRANKFURT - Europski burzovni indeksi u četvrtak su odustali od ranijih dobitaka budući da ulagači ne očekuju puno od sniženja ključne kamatne stope u eurozoni na rekordno nisku razinu radi poticanja gospodarskog rasta, čime se Europska središnja banka pridružila monetarnim vlastima pojedinih ključnih svjetskih gospodarstava. Londonski Ftse indeks kliznuo je za 0,06 posto, na 5.681 bod, frankfurtski DAX oslabio je 0,52 posto, na 6.530 bodova, a pariški CAC se spustio na 3.246 bodova, oslabjevši za 0,64 posto. Od pojedinačnih dobitnika danas se isticao Volkswagen, sa skokom cijena dionica od 6,4 posto, nakon što je taj div njemačke automobilske industrije objavio da će u potpunosti preuzeti kontrolu nad Porscheom u idućih manje od mjesec dana. Porscheove dionice bile su u plusu 0,5 posto.

LONDON/NEW YORK - Euro je u četvrtak oslabio prema vodećim svjetskim valutama na međunarodnim tržištima deviza slijedom odluke Europske središnje banke (ECB) da snizi ključnu kamatnu stopu na rekordno niskih 0,75 posto u želji da pomogne suzbiti dužničku krizu u eurozoni. Euro je prema dolaru u takvim okolnostima oslabio 1,1 posto i njime se trgovalo po 1,2381 dolara. Ranije se nakratko spustio na 1,2375 dolara, najnižu razinu u proteklih mjesec dana. Jedinstvena europska valuta oslabjela je ujedno 0,8 posto prema jenu, na 99,14 jena. Dolar je pak poskočio i prema švicarskom franku, također za 1,1 posto, na 96,96 švicarskih centima. Prema jenu je ojačao za 0,3 posto, na 80,07 jena.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙