FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 4. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 14,30 sati

PARIZ - Nova francuska vlada najavila je da će povećati niz poreza i time prikupiti 7,2 milijarde eura za potrebe smanjivanja proračunskog manjka. Najavljena povećanja uključuju 2,3 milijarde eura 'težak' jednokratni porez za građane čija neto imovina premašuje 1,3 milijuna eura i 1,1 milijardu eura vrijedne izvanredne poreze za velike banke i energetska poduzeća odnosno njihove zalihe nafte. Dodatnih 980 milijuna eura vlada namjerava prikupiti ove godine ukidanjem poreznih olakšica za prekovremene radne sate. Udvostručenje poreza na financijske transakcije, na 0,2 posto, donijet će u državnu blagajnu 170 milijuna eura. Ostale porezne mjere u rebalansu proračuna uključuju 3-postotni porez na dividende isplaćene dioničarima. Vlada je najavila te mjere u sklopu rebalansa proračuna za ovu godinu.

LONDON/FRANKFURT/PARIZ - Europske dionice spustile su se s najviših razina u dva mjeseca u prilično oskudnoj trgovini zbog praznika u SAD-u, a uteg je bio pad vrijednosti njemačkog E.ON-a i neriješene bojazni u vezi s dužničkom krizom u eurozoni. Indeks Londonske burze FTSE pao je 0,1 posto na 5.681 bod, indeks Frankfurtske burze DAX za 0,6 posto na 6.536 bodova a na istom je gubitku bio je i pariški CAC, koji je iznosio 3.251 bod. Obujam trgovanja bio je relativno slab s obzirom na zatvorena tržišta u SAD-u zbog Dana nezavisnosti. Broker Central Marketsa Joe Neighbour procjenjuje da će europske dionice ostati pod pritiskom s obzirom da europska kriza još nije riješena. "Smatramo da europski problemi još nisu riješeni. I dalje predviđamo pad vrijednosti dionica u srednjoročnoj perspektivi“, kazao je.

STRASBOURG - Europski povjerenik za financijske usluge Michel Barnier iznio je zakonske prijedloge za poboljšanje zaštite europskih potrošača na području financijskih usluga. Prijedlozi su odgovor na to što je u prošlosti "mnogo malih štediša bilo izloženo na milost i nemilost nerazumljivim štednim proizvodima, ponekad toksičnima, zbog čega su preuzimali nepromišljene rizike", rekao je Barnier u Strasbourgu. Tako će ubuduće svaki prodavač te vrste proizvoda morati klijentima dati jednostavno formulirane informacije o prirodi proizvoda, prinosu i rizicima. U Bruxellesu također najavljuju da će depozitar fonda moći biti samo nadzirane i dobro kapitalizirane institucije s dozvolom, koje će u slučaju prevare morati nadoknaditi izgubljena sredstva. Potrošači će također dobivati jasne informacije o profesionalnom statusu osobe koja im prodaje osiguravateljski proizvod kako bi se izbjegli sukobi interesa.

WASHINGTON - Prošlotjedni krizni summit Europske unije iznjedrio je nove mjere za otklanjanje financijskih previranja u eurozoni, donijevši time olakšanje njezinim članicama, ustvrdila je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P), upozorivši ipak na značajne rizike u provedbi. "Određeno olakšanje za države eurozone možda je na vidiku nakon što su njezini čelnici postigli sporazume na summitu u Bruxellesu u petak. Prema našem stajalištu, ti sporazumi mogli bi početi stabilizirati eurozonu i zakočiti dodatno slabljenje kreditnog rejtinga država", ustvrdila je u srijedu međunarodna agencija. Upozorili su ipak da se još ne može reći hoće li rejtinzi zemalja biti prilagođeni podatku o postignutom značajnom dogovoru na summitu prema kojem bi se iz stalnog kriznog fonda eurozone Europskog stabilizacijskog mehanizma (ESM) moglo izravno dokapitalizirati posrnule banke.

LUXEMBOURG - Promet u maloprodaji u 17-članoj eurozoni i Europskoj uniji porastao je u svibnju za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada se smanjio za 1,4 posto u obje zone, izvijestio je europski statistički ured. Na godišnjoj razini u svibnju je promet pao u eurozoni za 1,7 posto, a u EU27 za 0,3 posto, pokazuju prve procjene statističkog ureda Eurostata.

LONDON - Pad aktivnosti u gospodarstvu eurozone protegnuo se i na lipanj, peti uzastopni mjesec, zbog nastavljenog nepovoljnog utjecaja dužničke i političke krize, ali je ipak blago usporio u odnosu na prethodni mjesec, izvijestio je ugledni londonski institut Markit. Ukupni indeks menadžera nabave eurozone (PMI) iznosio je u lipnju 46,4 boda, što znači da je nešto viši nego u svibnju kada je iznosio 46,0 bodova a ista je vrijednost navedena i u prvoj procjeni za lipanj. Usprkos tome, i dalje ukazuje na pad aktivnosti. Tempo pada aktivnosti blago je oslabio i u proizvodnom i u uslužnom sektoru, primjećuju u Markitu. Odvojeno ističu da je indeks za uslužni sektor eurozone u lipnju dosegnuo na najvišu razinu u tri mjeseca od 47,1 bod, sa 46,7 bodova zabilježenih u svibnju. U Markitu posebno ukazuju na gotovo rekordan pad povjerenja u uslužnom sektoru eurozone, uz posustajanje optimizma u svim zemljama.

WASHINGTON - Oporavak američkog gospodarstva ostaje slabašan, ocijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF) u godišnjem izvješću za najveće svjetsko gospodarstvo, snizivši prognoze njegova rasta za ovu i iduću godinu. Kako prenose europski mediji, za ovu godinu MMF je tako blago snizio prognoze rasta i sada očekuje da će američki bruto domaći proizvod (BDP) porasti za dva posto. U ranijim prognozama očekivan je rast od 2,1 posto. Snižena je prognoza rasta i za iduću godinu kada bi gospodarstvo trebalo porasti za 2,25 posto, nasuprot prvotno procijenjenih 2,4 posto, navodi MMF. Ujedno je upozorio na rizike proizišle iz dužničke krize u eurozoni i na neizvjesnost vezanu uz unutarnja pitanja u SAD-u, aludirajući na izbore u studenome i potrebu podizanja plafona zaduženja u idućoj godini.

TOKIO - Na azijskim su burzama cijene dionica jutros dosegnule najviše razine u sedam tjedana, zahvaljujući nadi ulagača u daljnje labavljenje monetarne politike kako bi se potaknuo rast najvećih svjetskih gospodarstava. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji porasle između 0,2 i 1 posto. U Šangaju su cijene dionica blago pale, 0,3 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio na dobitku 0,8 posto, dosegnuvši najvišu razinu od polovice svibnja.

NEW YORK - Na Wall Streetu su jučer cijene dionica porasle treći dan zaredom jer se ulagači nadaju da će usporavanje rasta američkog gospodarstva navesti Fed na novo popuštanje monetarne politike. Dow Jones indeks ojačao je 72 boda, ili 0,56 posto, na 12.943 boda, dok je S&P 500 porastao 0,62 posto, na 1.374 boda, a Nasdaq indeks 0,84 posto, na 2.976 bodova. U skraćenom trgovanju, uoči Dana nezavisnosti, najviše su ojačale dionice u energetskom sektoru, nakon snažnog rasta cijena nafte zbog napetosti u vezi Irana, što je izazvalo bojazan od narušavanja opskrbe tržišta 'crnim zlatom'.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙