FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nema skore odluke o smjeni predsjednika federacije BiH

MOSTAR, 3. srpnja 2012. (Hina) - Predsjednica Ustavnog suda Federacije BiH Kata Senjak izjavila je u utorak da zbog godišnjih odmora sudaca taj sud neće u kratkome roku donijeti odluku o smjeni predsjednika Federacije BiH Živka Budimira što bi moglo dodatno zakomplicirati rekonstrukciju vlasti u tome entitetu koju su najavili predstavnici SDP-a BiH, dva HDZ-a i Saveza za bolju budućnost.

"Jedan je sudac jučer otišao na godišnji odmor, dok drugi odlazi 9. srpnja. Ustavni sud Federacije BiH može donositi odluke samo ako imamo petero sudaca, što sada nije slučaj", rekla je predsjednica Ustavnoga suda BiH Kata Senjak za medije u Mostaru.

Objasnila je da je u tom sudu trenutačno angažirano šestero sudaca dok su tri mjesta prazna već tri godine. Po njezinim riječima ako nova parlamentarna većina i dostavi zahtjev za razrješenje predsjednika Federacije BiH, Ustavni sud FBiH ne može odlučivati dok nema petero sudaca te da je potrebno određeno vrijeme kako bi se analizirao predmet.

Nije mogla potvrditi do kada Ustavni sud neće biti u sastavu potrebnom za odlučivanje, dok mediji u BiH spekuliraju da bi odluku najranije mogao donijeti u rujnu. Iznimno je složena procedura za smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira iz redova HSP-a BiH budući da se mora osigurati dvotrećinska potpora u oba doma federalnog parlamenta nakon čega konačni pravorijek treba donijeti Ustavni sud Federacije BiH.

SDP BiH je zajedno s HDZ-om BiH i HDZ-om 1990. i Savezom za bolju budućnost postigao dogovor o uspostavi nove vlasti iz koje planiraju isključiti SDA i HSP BiH čemu se ove stranke protive.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙