FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko neće intervenirati, krizu vlasti FBiH pred Ustavni sud

SARAJEVO, 29. lipnja 2012.(Hina) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izjavio je kako ne kani koristiti se svojim ovlastima i intervenirati u rješavanju krize vlasti u Federaciji BiH te je poručio da je to problem koji treba riješiti ustavni sud tog bosanskohercegovačkog entiteta.

"Sve je na domaćim tijelima vlasti i treba ih poštovati. Ustavni sud je baš takva institucija i treba prihvatiti to što će on odlučiti", izjavio je Inzko u intervjuu što ga je u petak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), HDZ BiH, HDZ 1990. i Savez za bolju budućnost (SBB) su početkom tjedna smijenili predsjednika Zastupničkog doma parlamenta FBiH Denisa Zvizdića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i njegova zamjenika Stanka Primorca iz Hrvatske stranke prava (HSP) i na te dužnosti postavili svoje članove.

Zastupnici iz reda SDA, HSP, Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB), koje su ranije činile vladajuću koaliciju zajedno sa SDP-om i još nekoliko manjih stranaka osporili su zakonitost sazivanja sjednice i provedenih smjena koje su na toj sjednici donijeli zastupnici iz SDP-a, dva HDZ-a i SBB-a.

Stranke kojih su dužnosnici smijenjeni uputile su priziv entitetskom ustavnom sudu tražeći da se te odluke proglase ništavnima i potvrdi kako su Zvizdić i Primorac i dalje zakoniti čelnici zastupničkog doma.

Komentirajući tu činjenicu Inzko je potvrdio kako je njegov ured (OHR) analizirao poslovnik o radu federalnog parlamenta i ustanovio da su ondje dovoljno jasno definirana pravila sazivanja sjednica i uloge parlamentarnih tijela u tome.

Inzko nije, međutim, izrijekom kazao drži li da su četiri članice nove vladajuće koalicije smjene provele na zakonit način.

"Ne namjeravam nametati svoj zaključak u ovom trenutku jer se još nadam i vjerujem da tijela vlasti u FBiH sama mogu rješiti ovo pitanje", kazao je austrijski diplomat.

Dodao je kako ne vjeruje da bi njegova intervencija u sadašnjoj fazi pomogla jačanju demokracije u BiH.

Inzko je upozorio ipak kako su neprimjereni napadi četiri članice nove vladajuće koalicije na predsjednika Federacije BiH Živka Budimira zbog njegova odbijanja da prihvati zahtjev za smjenom ministara u entitetskoj vladi iz reda SDA, HSP-a i NSRzB. Budimir je postao metom pojačanih napada i osporavanja njegova legitimiteta stranaka SDP-a, dva HDZ-a i SBB-a pošto je krajem prošlog tjedna prihvatio ostavku potpredsjednika vlade i ministra prostornog uređenja Desnice Radivojevića. Ta je ostavka slijedila pošto je Radivojević odlučio napustiti SDA koja ga je i postavila na tu dužnost i pridružiti se SDP-u.

SDA je tada odlučila aktivirati ostavku koju je Radivojević kao i svi drugi ministri iz reda te stranke potpisao na samom početku mandata stavljajući ga u cjelosti na raspolaganje stranci koja ga je i postavila.

"Budimir je zakonito izabrani predsjednik FBiH i ovlašten je donositi odluke sukladno ustavu i zakonima i te se ovlasti moraju poštovati", kazao je Inzko. Jasno je da Radivojević više nije član vlade sve dok eventualno ustavni sud ne odluči drugačije, dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙