FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek nastavlja pravnu bitku protiv "Strabaga" i "Saubermachera"

OSIJEK,3. srpnja 2012.(Hina) - Osječko Gradsko vijeće prihvatilo je danas zaključak kojim odluku Arbitražnog suda u Parizu, u slučaju tužbe koju su protiv Javne ustanove Zbrinjavanje otpada istočne Slavonije (ZOIS) pokrenule austrijske tvrtke "Strabag" i "Saubermacher", ocjenjuje "neprihvatljivom u svakom pogledu" te je odlučilo da se postupak osporavanja tog pravorijeka nastavi na mjerodavnome sudu u Muenchenu.

Zbog otkaza ugovora o izgradnji regionalnog odlagališta otpada u Antunovcu, te su austrijske tvrtke pokrenule sudski spor protiv ZOIS-a, čiji su osnivači gradovi Vukovar, Vinkovci, Beli Manastir, Županja i Osijek, tražeći odštetu za izgubljenu dobit oko pet milijuna eura, što je nepravomoćni pravorijek arbitraže u Parizu i odoborio.

Ravnatelj ZOIS-a Milan Kamenko ponovio je kako je, iako je arbitraža vođena na osnovama hrvatskoga zakonodavstva, "takvom odlukom napravljen masakr nad hrvatskim pravom", a gradovi osnivači suočeni su s golemim teretom jer bi ukupna svota, s kamatama, sudskim i odvjetničkim troškovima, mogla dosegnuti i 70 milijuna kuna. Ocijenio je nelogičnim da se nekome dosuđuje izgubljena dobit od pet milijuna eura, a da izvođači radova uopće nisu dokazali da mogu početi taj posao. Kamenko je dodao da su pokušali stupiti u vezu s tim austrijskim tvrtkama, ali nisu dobili odgovor. Odvjetnici ZOIS-a predlažu da se podnesu kaznene prijave protiv osoba za koje se sumnja da su svojim djelima gradove osnivače stavili u nepovoljan položaj, rekao je, dodajući da se i Državno odvjetništvo raspitivalo o tom predmetu na temelju medijskih napisa.

Troškovi vođenja postupka na sudu u Muenchenu mogli bi dosegnuti 500.000 eura, napomenuo je, dodajući da bi u slučaju nepovoljne presude, Osijek, koji od svih gradova osnivača financijski najbolje stoji, cijelu svotu mogao sam platiti, a nakon toga, regresnim tužbama protiv ostalih gradova, tražiti povrat novca.

Vijećnik HSP-a Anto Đapić ocijenio je kako je ugovor između Ine i MOL-a "dječja igra" u odnosu prema ugovoru ZOIS-a sa "Strabagom" i "Saubermacherom", ističući pritom da je to i politički problem u koji se treba uključiti i hrvatska vlada. Dodao je kako je, dok je bio osječki gradonačelnik, na traženje USKOK-a, dostavio cjelovitu dokumentaciju o tom slučaju, ali, istaknuo je, od tada očito nije bilo nikakvih pomaka.

Vijećnik HSP-a i predsjednik stranke Daniel Srb ocijenio je kako je to slučaj političke korupcije i kriminala, gdje se austrijskim tvrtkama "korak po korak otvarala mogućnost da, na štetu grada, dođu do iznimne svote novca" te kako je potrebno podnijeti kaznene prijave i zato što su se odluke donosile i u tadašnjim tijelima gradske vlasti.

(Hina) xivuc yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙