FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati postigli sporazum s Gradom

ZAGREB, 2. srpnja 2012. (Hina) - U današnjem postupku mirenja koji je uslijedio nakon šestog kruga pregovora između gradonačelnika i sindikata koji predstavljaju zaposlenike čije se plaće osiguravaju u gradskom proračunu, predstavnici sindikata i Grada Zagreba postigli su sporazum prema kojem će zaposlenicima ostati iste plaće, ali će im materijalna prava, osim regresa, biti suspendirana do 31. prosinca ove godine.

Premda ostaju u kolektivnom ugovoru, zaposlenima u vrtićima, gradskoj upravi i svima koji se financiraju gradskim novcem, do kraja godine suspendiraju se materijalna dobra: božićnica, dar za djecu, nagrada za učenike i studente, jubilarne nagrade, pomoć za liječenje, pomoć u slučaju smrti članova obitelji, pomoć za nastanak teške invalidnosti, rođenje djeteta, uklanjanje elementarnih nepogoda.

Sva ostala materijalna prava koja nisu bila sporna ostaju ista.

Predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i član mirovnog vijeća ispred sindikata Božena Strugar istaknula je kako je Grad napravio ustupak u pregovorima te omogućio da se zaposlenicima čije se plaće osiguravaju u gradskom proračunu isplati regres u iznosu od 1250 kuna. Dodala je kako je to za Grad izdatak od oko 15 milijuna kuna.

Strugar je podsjetila da u kolektivnom ugovoru za predškolsko obrazovanje postoje 42 članka koji određuju razna materijalna prava zaposlenika.

"Naravno da će članovi sindikata koje sam predstavljala biti nezadovoljni - i sama bih bila nezadovoljna da sam u toj situaciji da se nešto oduzme. Grad je dokazao da nema, mi smo mogli dobiti ili to ili izgubiti sva 42 prava ako bismo išli na otkazivanje ugovora, a potom pod upitnikom dogovarali novi tekst ugovora", istaknula je.

Ocijenila je da s obzirom na okolnosti u kojima su radili trebaju biti zadovoljni te najavila da će i dalje pregovarati što i kako dalje u sljedećoj godini.

Pročelnik Gradskog ureda za financije Slavko Kojić zahvalio se u ime gradske uprave sindikatima na razumijevanju jer će, kazao je, trebati puno sluha i sposobnosti za voditi državni i gradski brod kroz nemirno more krize te osluškivati mogućnosti i potrebe.

Sporazum je potpisao i predstavnik Sindikata gradske uprave Ivan Katalenić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙