FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Saboru rasprava o reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje

ZAGREB, 27. lipnja 2012. (Hina) - Zastupnici Hrvatskog sabora poslijepodne su započeli raspravu o prijedlogu zakona o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, a za čije je donošenje potrebna je apsolutna većina od 77 glasova.

Predstavljajući prijedlog zakona ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je da tim zakonom, koji se neuspješno pokušava donijeti već petnaestak godina, žele potaknuti konsolidaciju sindikalnog pokreta i okrupnjavanje sindikata.

Podsjetivši kako je u Hrvatskoj od 1,4 milijuna radnika trenutno njih svega 450.000 sindikalno organizirano, Mrsić je napomenuo kako je oko kriterija za reprezentativnost vrlo teško postići konsenzus, pa ako se to ni ovoga puta ne uspije, Vlada će preuzeti odgovornost i donijeti rješenja.

Istaknuo je da se zakonom, koji ide u dva čitanja, regulira kolektivno pregovaranje te broj članova sindikata i poslodavačkih udruga potrebnih za članstvo u Gospodarsko-socijalnom vijeću. U posljednji tren je povećan cenzus vezan uz pravo sindikata na sudjelovanje u kolektivnom pregovaranju sa 10 na 20 posto članova od ukupno sindikalno organiziranog članstva, kao i cenzus za strukovne sindikate s 30 na 40 posto.

Također, zakonom se uređuje pitanje produžene primjene pravnih pravila nakon isteka kolektivnog ugovora, tako da produžena primjena pravila više ne vrijedi neograničeno već samo tri mjeseca nakon isteka ugovora.

Ministar Mrsić rekao je da, iako je to pitanje regulirano člankom 262. Zakona o radu (ZOR), Vlada smatra da zbog toga ne treba mijenjati ZOR, već se to može riješiti tim zakonom koji uređuje kolektivno pregovaranje. Istaknuo je i da će dalje forsirati kolektivno pregovaranje, ne samo u javnim službama, već i u realnom sektoru.

Dragica Zgrebec (SDP) je podsjetila kako je u Hrvatskoj oko 30 posto radnika organizirano u sindikate i da ih je više od 500, te naglasila kako se zakonom, koji će regulirati područje reprezentativnosti sindikata za kolektivno pregovaranje, nastoji potaknuti sindikate na udruživanje temeljem interesa pojednih djelatnosti i područja.

"Naši sindikati nisu dovoljno granski profilirani i osnaženi za uključivanje u europski socijalni dijalog i sudjelovanje u sektorskim socijalnim vijećima", napomenula je i dodala kako se u nas i tijekom kolektivnog pregovaranja javlja međusobno osporavanje reprezentativnosti između sindikata.

Po novom zakonskom prijedlogu, koji je u Saboru u prvom čitanju, reprezentativan je sindikat koji kod poslodavca ili na području odnosno razini na kojoj se sklapa KU ima najmanje 20 posto radnika članova od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika i upravo je to, kaže Zgrebec, izazvalo najviše prijepora kod sinidikata.

"Najviše prijepora u sindikatima je izazvao upravo postotak članstva za utvrđivanje reprezentativnosti ", rekla je Zgrebec i navela kako sindikati smatraju da se time isključuje veći broj sindikata kod pregovaranja te da je predlagač samoinicijativno digao prag sa 10 na 20 posto članstva kao kriterij za dobivanje reprezentativnosti što će negativno utjecati na kolektivno pregovaranje. Zato bi, dodaje, do drugog čitanja trebalo još jedamput pokušati usuglasiti te kriterije.

Napomenula je da sindikati imaju primjedbu i na prestanak važenja članka 262. Zakona o radu odnosno "neograničeno produžena primjena KU".

Ovaj zakonski prijedlog utvrđuje kraći rok (od tri mjeseca) za raspravu, a to zapravo znači povećanje odgovornosti socijalnih partnera da na vrijeme započnu pregovaranje o novom KU jer, dodala je, nije logično da se KU može otkazati u vremenu primjene, a da se istekom vremena njegove primjene može produljiti bez ograničenja trajanja.

Očekujemo do 2. čitanja javnu raspravu i kontakte o spornim odredbama, uvažavajući sadašnje gospodarsko i socijalno stanje u Hrvatskoj i da ćemo doći do značajnijeg stupnja usuglašenosti, poručila je Zgrebec.

Đuro Popijač (Klub HDZ-a) neprihvatljivim smatra da se nekim novim zakonom uređuje tržište rada, a ne ZOR-om. Napominjući kako taj zakon predstavlja školski primjer nasilja nad socijalnim dijalogom, Popijač je kazao da taj prijedlog zakona nije podržan niti od strane poslodavaca niti sindikalnih središnjica. Ocjenjuje i da Vlada tim prijedlogom dodatno slabi i razjedninjava sindikalnu scenu, što će dovesti do slabljenje sindikata i kolektivnog pregovaranja. "Pitanje reprezentativnosti treba se riješiti unutar sindikalne scene, a ne nametanjem riješenja od strane vlade", kazao je Popijač. Smatra da se radi o pokušaju intervencije u slobodu sindikalnog organiziranja te nužnim smatra otvaranje rasprave o ZOR-u, jer je to ključno pitanje tržišta rada. "Nemate snagu otvoriti reformu tržišta rada, već ovim izmjenama pokušavate mjenjati članak 262 ZOR-a i to je smisao ovih promjena", rekao je Popijač.

Podsjećajući da je sadašnji premijer Zoran Milanović 2010. bio za referendum protiv izmjena ZOR-a, u raspravi uime Kluba Laburista Dragutin Lesar se upitao postoje li dva Zorana Milanovića te koji je istinit. Smatra da će predloženi zakon dovesti do mrvljenja sindikalne scene i stvaranje još većeg broja sindikata.

Da prijedlog zakona predstavlja korak unatrag ocijenio je uime kluba HDSSB-a Josip Salapić rekavši kako je za tu stranku cilj toga zakona slabljenje sindikata. "Prijedlog zakona je nekvalitetan, suprotan svojoj svrsi i njime se želi oslabiti sindikalna scena", rekao je Salapić.

Rasprava je nastavljena pojedinačnom raspravom zastupnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙