FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

ZAGREB, 2. srpnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjem trećem krugu pregovora o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora sa sindikatima javnih službi predložila vremenski ograničenu primjenu smanjenja dodatka za radni staž sa 0,5 na 0,3 posto po godini staža od 1. srpnja do 31. prosinca ove godine, čime bi država uštedjela 500 milijuna kuna, izjavio je nakon pregovora ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić. Dodao je kako Vlada ostaje pri drugim svojim prijedlozima - ukidanju božićnice u ovoj godini, smanjenju dnevnice sa 170 na 150 kuna, te izostanku jubilarnih nagrada i regresa iduće godine. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kazala je kako taj sindikat ne pristaje ni na kakvo smanjenje naknade za minuli rad jer je to zadiranje u plaće, a da je o svemu drugom taj sindikat spreman pregovarati. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec kaže kako sindikati smatraju da je Vlada vremenskim ograničavanjem smanjenja naknade za minuli rad učinila mali ustupak te kako sindikati očekuju da će Vlada "razmisliti o kompenzacijama" za sva prava iz TKU-a koja bi mogla biti smanjena ili ukinuta. Kako je pojasnio, to znači da bi odustajanje sindikata od prava iz TKU-a bilo tretirano kao pozajmica koju bi u dobrim vremenima trebalo vratiti. Nastavak pregovora zakazan je za srijedu, a ministar Mrsić najavio je i početak pregovora sa sindikatima državnih službenika i namještenika kojima kolektivni ugovor istječe 31. srpnja.

ZAGREB - Tvrtka AD Plastik je preko svog društva kćeri u Togliattiju u Rusiji nominirana za proizvodnju i isporuku većeg dijela proizvoda interijera i eksterijera novog vozila Logan 2 na ruskom tržištu, čiji je početak proizvodnje planiran u 2013., izvjestili su iz AD Plastika na Zagrebačkoj burzi. AD Plastik nominiran je za proizvodnju termooblikovanih obloga krova, tapeta i polica, izolacija, ekstrudiranih profila, brizganih dijelova interijera i ekterijera te puhanih proizvoda. Ovo je projekt, koji Renault realizira zajedno s ruskim partnerom AvtoVazo-om, a planirana proizvodnja u 2014. iznosi 180 tisuća vozila, uz očekivani dodatni prihod za ADP Togliatti, od oko 20 milijuna eura, navode iz AD Plastika. Kako je Logan 2 vozilo koje Renault namjerava proizvoditi na više lokacija u svijetu, AD Plastik je osim na ruskom tržištu, nominiran i za serijske isporuke za tvornicu Dacia u Rumunjskoj.

ZAGREB - Agencije za upravljanje državnom imovinom (Audio) objavila je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju dionica Badela 1862, a rok za podnošenje pisma namjere za iskazivanje interesa je 1. kolovoza. Agencija poziva zainteresirane investitore da iskažu svoj interes dostavom pisma namjere za kupnju 2.123.471 dionice Badela 1862, što čini 67,68 posto temeljnog kapitala. Te su dionice u vlasništvu Republike Hrvatske, navodi se u pozivu. Nakon što Agencija prikupi pisma namjere za kupnju dionica Badela 1862 te se donese konačna odluka o početnoj cijeni, uvjetima i provedbi postupka javnog prikupljanja obvezujućih ponuda, samo ponuditelji koji su u roku dostavili pisma namjere, bit će pisanim putem pozvani na podnošenje obvezujućih ponuda za kupnju dionica tog društva.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u svibnju je bio manji za 0,2 posto u usporedbi s travnjem, a na godišnjoj razini, u odnosu na svibanj 2011. godine, manji je za 3,7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Proizvodnost rada u industriji u prvih pet mjeseci ove u usporedbi s istim razdobljem prošle godine niža je za 3,1 posto. Statistika prema područjima djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju na mjesečnoj razini smanjen za 4,1 posto, a u prerađivačkoj industriji kao i u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji manji je za po 0,1 posto. Na godišnjoj razini, broj zaposlenih u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine, u rudarstvu i vađenju manji je za 4,7 posto, u prerađivačkoj industriji za 3,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 2,3 posto.

ZAGREB - Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za travanj ove godine iznosila je 6.318 kuna, što je 1,5 posto ili 95 kuna manje od neto plaće za ožujak, pokazuju podaci koje je objavio Odjel za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada. U odnosu na travanj prošle godine, prosječna zagrebačka neto plaća za četvrti ovogodišnji mjesec bila je nominalno manja za 0,9 posto ili za 57 kuna. Najniže neto plaće u Zagrebu za travanj ove godine bile su u uslugama povezanim s upravljanjem i održavanjem zgrada, uređenju i održavanju krajolika, u iznosu od 3.128 kuna. Najveća je neto plaća za travanj u Zagrebu bila u upravljačkim djelatnostima, savjetovanju u vezi s upravljanjem, od 12.082 kune.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj je burzi Crobex indeks danas porastao treći trgovinski dan zaredom, dosegnuvši najvišu razinu u više od mjesec dana, što se zahvaljuje dobrom raspoloženju na svjetskim burzama, ali i vijestima o novim poslovima domaćih kompanija. Crobex je oko podneva bio u plusu 0,7 posto, na 1.706 bodova, probivši se po prvi put od 24. svibnja iznad razine od 1.700 bodova. Crobex10 ojačao je 0,2 posto, na 931 bod. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 3,8 milijuna kuna. Uz promet od 850 tisuća kuna cijena dionice AD Plastika porasla je 2,9 posto. AD Plastik izvijestio je jutros da je preko svog društva kćeri u Togliattiju u Rusiji nominiran za proizvodnju i isporuku većeg dijela proizvoda interijera i eksterijera novog vozila Renault Logan 2 na ruskom tržištu, čiji je početak proizvodnje planiran u 2013. Dionici HT-a, uz promet od oko 700 tisuća kuna, cijena je porasla 2,1 posto. Za 3,7 posto skočila i cijena dionice Ericssona Nikole Tesle koji je u petak izvijestio da je ugovorio gradnju nove mobilne mreže za ruski Rostelekom.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnicu od petka oslabila prema euru za 0,08 posto. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,516866 kuna. Na vrijednosti je prema kuni dobio danas i švicarski franak, za 0,16 posto te njegov srednji tečaj iznosi 6,261446 kuna, a porasla je i vrijednost britanske funte, za 0,25 posto, na 9,330767 kuna po srednjem tečaju. Istodobno je kuna ojačala prema američkom dolaru za 0,33 posto pa srednji tečaj dolara iznosi 5,952067 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙