FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Zemlja bez granica" od 28. kolovoza do 1. rujna

OSIJEK,02. srpnja 2012.(Hina) - Osječka udruga za rad s mladima "Breza" u suradnji s gradom Osijekom i Hrvatskom komorom dentalne medicine (HKDM) od 28. kolovoza do 1. rujna organizira 9. Međunarodni kulturni i pedagoški projekt za djecu i mlade "Zemlja bez granica", čija je tena prevencija karijesa kod djece, istaknuto je na današnjoj konferenciji za novinare u osječkoj gradskoj upravi.

Voditeljica projekta Suzana Vargović kazala je kako će ovogodišnja priredba obuhvatiti 42 kreativne radionice o zubima, u kojima će sudjelovati i stomatolozi, koji će djeci pojasniti značaj higijene usta i zubi, s obzirom da u Hrvatskoj ne postoji kontinuirani program dentalne prevencije za djecu.

Dodala je kako će u različitim radionicama na ovu temu sudjelovati oko dvije tisuće djece iz osječkih osnovnih škola i dječjih vrtića, a po prvi put sudjelovat će i domovi za djecu bez roditeljske skrbi.

Potpredsjednik osječkog područnog sjedišta HKDM-a Miroslav Sikora kazao je kako ova Komora već dulje nastoji poboljšati stanje oralnog zdravlja djece, budući da se sa sustavnom prevencijom prestalo još početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. Kazao je kako KEP indeks, broj karioznih, plombiranih i izvađenih zuba, kod naših 12-godišnjaka iznosi 6 do 7, što je vrlo loše, jer je u većini europskih zemalja ispod 3, a u nekima se već približio nuli.

Najavio je kako je "Zemlja bez granica" samo početak budućeg jednogodišnjeg pilot projekta prevencije, koji će se provoditi u svim osječkim dječjim vrtićima, čiji je cilj prikupljanje relevantnih znanstvenih podataka o stanju oralnog zdravlja osječke predškolske djece, a u konačnici kandidirati jedan projekt prevencije za sredstva iz europskih fondova koji bi se provodio na području cijele Osječko-baranjske županije.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo rekao je kako se projektom "Zemlja bez granica" promovira kreativnost, ali i želja za prevencijom karijesa kod djece, poticanje, utjecanjem na razmišljanje djece i roditelja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙