FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Islanđani biraju predsjednika

REYKJAVIK, 30. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Birališta na Islandu otvorena su u subotu prije podne kako bi građani izabrali novog predsjednika između dosadašnjeg Olafura Ragnara Grimssona i Thore Arnorsdottir, televizijske voditeljice bez političkog iskustva.

Oko 236.000 Islanđana upisano je u biračke popise. Rezultati se očekuju oko sat vremena nakon zatvaranja birališta, nešto iza ponoći.

Grimson (69) je veliki favorit, po istraživanjima javnog mišljenja. Po jednoj od anketa, on bi mogao dobiti oko 57 posto glasova, dok bi njegova protivnica Arnorsdottir trebala dobiti 30,8 posto.

"Razlika između Olafura i Thore u tom istraživanju je ogromna, i mogli bismo reći nepremostiva", ocijenio je politolog Gunnar Helgi Kristinsson sa sveučilišta u Reykjaviku.

Thora Arnorsdottir (37) morala je u svibnju prekinuti kampanju jer je rodila treće dijete i predstavlja se kao osoba koja bi trebala donijeti promjene, nakon 16 godina koliko je na vlasti Grimsson.

Neudana majka i televizijska voditeljica bez političkog iskustva, Arnorsdottir se bori za ženska prava.

Grimsson je kazao u siječnju da se neće kandidirati za peti mandat. Međutim, u ožujku ga je peticija s oko 30.000 potpisa, ili oko 10 posto populacije, natjerala da se predomisli.

On je učvrstio svoju popularnost odbijajući dvaput donijeti zakon kojim bi Island obeštetio Veliku Britaniju i Nizozemsku čiji su štediše ostali bez novca nakon propasti banke Icesave 2008.

Po Arnorsdottir, Island treba promjenu nakon ekonomske i financijske krize 2008., zbog koje su propale tri najvažnije banke. Otad Island bilježi ponovno gospodarski rast, uz pomoć MMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙