FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neuspio drugi pokušaj izbora albanskog predsjednika

TIRANA, 4. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Drugi krug izbora predsjednika Albanije nije uspio u ponedjeljak u parlamentu jer nije bilo kandidata koji bi mogao prikupiti dovoljan broj glasova te će se organizirati treći pokušaj, objavili su dužnosnici.

Na zasjedanju tjedan dana nakon prvog neuspjelog pokušaja iz istih razloga, utvrđeno je da se dvije vodeće stranke nisu uspjele dogovoriti o kandidatu, rekla je predsjednica Skupštine Josefina Topalli.

Pod međunarodnim pritiskom političke stranke bezuspješno su pokušavale dogovoriti se oko kandidata za predsjednika republike kako bi o njemu glasovali parlamentarni zastupnici.

Premijer Sali Berisha, vođa desnice i oporbeni čelnik Edi Rama (socijalisti) u nedjelju se nisu uspjeli dogovoriti oko kandidata kojega je predložila vladajuća koalicija, suca ustavnog suda Xhezaira Zaganjorija.

Prema ustavu, glasovanje je moguće organizirati u pet pokuašaja kako bi se pronašao nasljednik predsjedniku Bamiru Topiju kojemu mandat istječe u srpnju.

Albanija je parlamentarna demokracija i vlast obnaša premijer, no predsjednik igra važnu ulogu na čelu pravosudnog sustava i zapovjednik je oružanih snaga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙