FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Josipović sljedeći tjedan u službenom posjetu Rumunjskoj

ZAGREB, 29. lipnja 2012. (Hina) - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će na u ponedjeljak i utorak na poziv rumunjskog predsjednika Traiana Basescua u službenom posjetu Rumunjskoj, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednika.

Prvog dana posjeta predsjednik Josipović razgovarat će sa svojim domaćinom rumunjskim predsjednikom Basescuom, s predsjednicima gornjeg i donjeg doma rumunjskog parlamenta te s predsjednikom rumunjske vlade Victorom Pontom. Očekuje se da će u središtu razgovora biti bilateralni odnosi, kao i skori ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Rumunjski parlament je 26. lipnja ratificirao ugovor o pristupanju Hrvatske Uniji, a da bi proces ratifikacije bio gotov, čeka se potpis rumunjskog predsjednika.

Drugog dana posjeta predsjednik Josipović bit će nazočan otvorenju rumunjsko-hrvatskog gospodarskog skupa, a u poslijepodnevnim satima posjetit će općine Lupak, Klokotići i Karaševo u kojima živi hrvatska manjina u Rumunjskoj.

Službeno hrvatska zajednica u Rumunjskoj nije brojna, ali je stabilna s dobro očuvanom tradicijom i jezikom. Hrvata u Rumunjskoj, prema službenim brojkama, ima nešto više od 14000, iako se vjeruje da je njihov broj veći.

Hrvati oko grada Rešice najstarija su hrvatska dijaspora i tamo žive više od 500 godina, a najveće je hrvatsko naselje Karaševo, koje će u utorak posjetiti hrvatski predsjednik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙