FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

ZAGREB, 28. lipnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

ZAGREB - Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić ocijenio je danas ciničnom reakciju Hrvatske udruge banaka (HUB) na Vladin prijedlog izmjena Zakona o zaštiti potrošača kojom se zabranjuje naplata opomena koje ih upozoravaju na kašnjenje u ispunjavanju preuzetih novčanih obveza. "Izjava HUB-a po kojoj će Vladina odluka samo ugroziti potrošače jer će im se odmah vršiti naplata, a da je reakcija na preko 80 posto opomena pozitivna, je nešto što smatram ciničnim jer svaka pristojna banka neće ići u naplatu nego će i dalje slati opomenu jer u okviru tri milijarde kuna, koliko banke prihoduju od naknada, sasvim sigurno imaju dovoljno novca za trošak od desetak, petnaest lipa", izjavio je Čačić. Rekao je da Vlada neće odstupiti od svoga prijedloga. "Naša odluka u Ministarstvu je bila da potrošači, kad kupuju proizvod, bez obzira radi li se o robi ili kreditu, u okviru cijene ili kamata na kredit plaćaju i trošak potencijalne opomene, a naročito kad govorimo o zateznoj kamati koja je kaznena i u kojoj je obilno nadoknađena svaka eventualna troškovna stavka za opomenu", rekao je Čačić. Vlada je jučer Saboru uputila izmjene Zakona o zaštiti potrošača prema kojima građani koji kasne s plaćanjem više neće morati plaćati opomene koje ih na to upozoravaju. Iz HUB-u pak navode da bi, ako banke slijedom te izmjene reduciraju svoju praksu opominjanja, to u praksi moglo rezultirati bržim aktiviranjem mogućnosti prinudne naplate.

DUBROVNIK - Međunarodna dubrovačka ekonomska konferencija, koju već 18 godina zaredom organizira Hrvatska narodna banka, okupila je danas u Dubrovniku više desetaka uglednih znanstvenika s prestižnih svjetskih sveučilišta kao i predstavnike najvažnijih međunarodnih financijskih institucija te domaće i inozemne novčane i gospodarske politike. U radu skupa sudjeluje i zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić koji je, odgovarajući na novinarsko pitanje o događajima u eurozoni i njenim utjecaju na Hrvatsku, kazao kako je ono što se događa u eurozoni vrlo važno za RH budući da je ona naš glavni trgovački partner i većina tijekova kapitala odvija se sa eurozonom. Eurozona je u ovim trenucima pred teškim odlukama, koje će ovih dana definirati put kojim će krenuti, naglasio je Vujčić. Smatra kako eurozona postupno treba ići prema nekoj vrsti i fiskalne unije, no to nije lako, jer je to i političko pitanje i odluku treba donijeti u kratkom vremenu, a to u ovom trenutku predstavlja značajan politički problem. Sudionici konferencije razmatrat će uzroke i posljedice aktualne svjetske i europske krize, a osobita će pozornost biti posvećena globalnim neravnotežama, bankovnim krizama te fiskalnim prilagodbama, kao i problemima u prostoru eurozone i njihovim implikacijama na gospodarstva srednje i istočne Europe.

NOVIGRAD - Prometni čvor Novigrad na autocesti Zagreb-Rijeka i pristupna ceste od čvora Novigrad do Netretića u duljini 5,34 kilometra otvoreni su danas na prigodnoj svečanosti, a promet tim čvorom uspostavit će se u 18 sati. Građevinske radove na čvoru i pristupnoj cesti, u ukupnoj vrijednosti od 65 milijuna kuna, izvela je tvrtka "Cesta Varaždin", a vrijednost svih radova zajedno sa signalnom i drugom opremom je oko 90 milijuna kuna, kazao jezamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić napominjući kako stvarna vrijednost tog prometnog čvorišta bitno nadmašuje investicijsku vrijednost. "Ova će prometna spojnica znatno utjecati na kvalitetu svakodnevnog života građana Hrvatske, kao i brojnih građana susjedne Slovenije i BiH, a ima i širi značaj, jer se nalazi na najkraćoj spojnici srednje Europe s jadranskom obalom. Njome se osigurava kvalitetna veza Slovenije i šireg prostora na autocestu A1 za Split i A6 za Rijeku", rekao je. Potpredsjednica slovenskog parlamenta Renata Brunskole je istaknula da očekuje da će bolja prometna povezanost Novog Mesta i Metlike s dobrom autocestovnom mrežom Hrvatske rezultirati i boljom gospodarskom i turističkom suradnjom.

ZAGREB - Predstavnici Ministarstva poduzetništva i obrta, Zagrebačke županije, Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije i 31 organizacije uključene u One-stop-service-centar (OSSC) potpisali su danas Operativni sporazum o sudjelovanju u radu tog centra. Zagrebačka županija se od kraja prošle godine uključila u napredni Program certificiranja regija za ulagače u sklopu kojeg će uspostaviti One-stop-service-centar kao točku kontakata s investitorima, rečeno je. Razvojna agencija bit će središnje koordinativno tijelo tog centra u čiji rad će se uključiti sve županijske institucije. Opseg djelatnosti pokriva i segment pružanja usluga postojećim i potencijalnim investitorima (davanje točnih i pravovremenih informacija o administrativnim zahtjevima, o raspoloživoj radnoj snazi, cijenama komunalija, procesu ishodovanja raznih dozvola, ponude poslovnih zona itd.). Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras kazao je kako gospodarski oporavak u Hrvatskoj ovisi o investicijama čija je razina zadnjih godina jako pala. U 2008. bilo je 4,2 milijarde eura investicija, 2009. deset puta manje, a prošle godine nešto više od milijarde eura. Plan je da ove godine razina investiranja bude duplo veća nego prošle godine, kazao je.

ZAGREB - Ulaganja u istraživanje i razvoj, gdje je Hrvatska s udjelom od 0,7 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) pri europskom dnu, ključni su za izvoz i stvaranje konkurentnog hrvatskog gospodarstva, istaknuto je danas na Liderovom Klub izvoznika koji je održan u kompaniji Ericsson Nikola Tesla. Predsjednica Uprave Ericsson Nikola Tesle Gordana Kovačević kaže kako zabrinjava činjenica da je udio visoko tehnoloških proizvoda u hrvatskom industrijskom izvozu na razini svega četiri posto. "Dugoročno gledano to je puno pogubnije od toga jesmo li ove godine izvezli više ili manje proizvoda i usluga jer utječe na konkurentnost gospodarstva", rekla je Kovačević i upozorila da se Hrvatska još nije strateški opredijelila za industrije koje imaju izvozni potencijal. Pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika kazao je da hrvatska Vlada pokušava na razne načine ukloniti prepreke za privlačenje investicija i razvoj konkurentnosti, ali da je riječ o problemima strukturne i strateške prirode koje nije lako riješiti. Zelenika je najavio izmjene Zakona o hrvatskoj zakladi za znanost kako bi se sredstva za znanstvene projekte koncentrirala u manji broj kvalitetnijih projekata, osnivanje poslovno-inovacijske agencije, kao i otvaranje raznih mogućnosti kroz korištenje europskih strukturnih fondova.

ZAGREB - Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Hrvatska udruga sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske zatražili su danas od Vlade hitnu isplatu zaostalih plaća i otpremnina radnicima Diokija. "Tražimo isplatu zaostalih plaća i otpremnina prema važećem Kolektivnom ugovoru, jer je to zadnje što radnici traže za sebe. Srećom, kapitalna imovina je ogromna, a ujedno jedan dio nekretnina spada u projekt od državnog značaja (LNG terminal) što je razlog više da država riješi sudbinu radnika na pošten način", kaže se u pismu Vladi. Sindikalci najavljuju da u slučaju izostanka brze Vladine reakcije radnici Diokija neće mirno čekati odlazak na burzu rada. Dioki je, podsjećaju, jedna od većih petrokemijskih tvrtki u okruženju, s godišnjim prometom od tri milijarde kuna, 850 radnika i godišnjim izvozom od približno 1,9 milijardi kuna te godišnjom uplatom u proračun od 350 milijuna kuna. Dioki danas stoji, radnici ne rade i nije im isplaćeno zadnjih pet plaća, a 10 mjeseci ništa se ne proizvodi. "Politika je Dioki dovela u ovu situaciju, od politike tražimo da je i riješi!", poručuju sindikati. Vladi poručuju i kako su Dioki i deseci sličnih tvrtki i njena odgovornost te da od toga ne može pobjeći.

KOPRIVNICA - Od prosinca ove godine, prema novom voznom redu HŽ-a, ukidaju se međunarodni vlakovi koji povezuju Hrvatsku i Mađarsku, a Koprivnica prestaje biti međunarodno željezničko čvorište, upozorili su predstavnici šest sindikata Hrvatskih željeznica na današnjoj konferenciji za novinare u Koprivnici. Izrazili su ogorčenje zbog ukidanja velikog broja međunarodnih vlakova strahujući da će se zbog toga smanjiti broj radnih mjesta. Koprivnički kolodvor od prosinca ove godine postat će tek mala stanica s nekoliko križanja vlakova i to bez ijednog međunarodnog vlaka, kazao je zamjenik predsjednik Sindikata strojovođa Dalibor Petrović. Prvi put otkako je izgrađena pruga do Rijeke, Uprava HŽ-a, postavljena od Vlade, donosi odluku o ukidanju triju međunarodnih vlakova za Beč i Budimpeštu te dva pogranična vlaka za Gyekenyes. Time su prekinute sve veze Hrvatske s Mađarskom, a uprava HŽ-a, čini se, želi ukidanjem vlakova potpuno izolirati od svijeta BiH, kazao je Petrović. Mario Grbešić, dopredsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske, upozorio je i na gubitak radnih mjesta koji dolaze s gubitkom vlakova.

ZAGREB - Redovan promet Zagrebačke burze danas je iznosio tek 3,07 milijuna kuna, što je najniži redovni promet u ovoj godini, a dionički je indeks Crobex porastao za 0,95 posto, na 1.637,40 bodova. Specijalizirani indeks Crobex10 povećan je za 1,37 posto, na 894,04 boda. Doda li se redovnom prometu i 2,67 milijuna kuna blok prometa dionicom Euroherc osiguranja, sveukupno je promet Burze danas iznosio 5,7 milijuna kuna. U redovnom prometu ni danas ni jedna dionicama nije imala milijunski promet, a više od pola milijuna kuna prometa imala je samo dionica HT-a. Promet dionicama HT-a iznosio je 581,9 tisuća kuna, a cijena im je pala za 0,25 posto, na 198 kuna. Dionici Belja cijena je pak porasla za 6,39 posto, na 74,79 kuna, uz promet od 313 tisuća kuna. Za 0,34 posto, na 140,02 kune, porasla je cijena dionice Konzuma, uz promet od 256,2 tisuće kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙