FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro pod pritiskom u očekivanju ishoda summita EU-a

LONDON/NEW YORK, 28. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u četvrtak na međunarodnim deviznim tržištima spustio na najnižu razinu prema dolaru u posljednja tri tjedna uoči početka summita EU-a na kojem se ne očekuju konkretne mjere za otklanjanje sve dublje dužničke krize u eurozoni.

Jedinstvena europska valuta spustila se tako na 1,2408 dolara, najnižu razinu od 4. lipnja, da bi se potom stabilizirala na 1,2443 dolara, što znači da je dnevnom gubitku od gotovo 0,2 posto.

Dolar je pak oslabio prema jenu za gotovo 0,5 posto i njime se trgovalo po 79,3 jena.

Jedan je njemački izvor izjavio da dvodnevni summit EU-a, koji danas počinje u Bruxellesu, neće iznjedriti nikakve konkretne odluke. Njemačka kancelarka Merkel uporno se protivi uvođenju zajedničke euroobveznice a jučer je odbila pozive Španjolske i Italije da se poduzmu mjere za suzbijanje rastućih troškova zaduživanja tih dviju zemalja.

"Rijetko se vidi tako velika podijeljenost uoči sastanka na vrhu. Sudeći po tome, čini se da će euro trpjeti negativne posljedice", kazao je Chris Turner, čelnik valutne strategije u banci ING.

Obistine li se očekivanja i izostane li napredak u rješavanju goruće krize na summitu čelnika EU-a, euro bi se mogao naći pod dodatnim pritiskom, tumače analitičari. Napominju ipak da su očekivanja tako slaba da bi i najmanja pozitivna vijest mogla jedinstvenoj europskoj valuti pružiti podršku.

Dok se tržište fokusira na ishod summita, trgovanje eurom ostat će promjenjivo i uglavnom će se odvijati pod utjecajem glavnih izjava sa summita, prognoziraju analitičari.

Italija je danas prodala obveznice u iznosu većem od pet milijardi eura s rokom vraćanja za pet i deset godina, ali uz višu cijenu. I španjolski troškovi zaduživanja poskočili su, i to iznad sedam posto, razine koja se smatra dugoročno neodrživom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙