FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija: Sirijsko rušenje turskog zrakoplova nije provokacija

MOSKVA, 26. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Rusija je u utorak objavila da sirijsko rušenje turskoga vojnog zrakoplova ne treba promatrati kao provokaciju i upozorila svjetske sile da se ne služe tim incidentom za traženje snažnijih mjera protiv službenoga Damaska.

Riječ je o prvoj reakciji Moskve na incident od petka, kad je sirijska zračna obrana srušila turski vojni avion. Turski saveznici iz NATO-a u utorak su osudili taj sirijski postupak kao neprihvatljiv, ali nisu zaprijetili vojnim odgovorom. Turska se kani obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Držimo da je važno to što se dogodilo ne promatrati kao provokaciju ili (sirijski) postupak s predumišljajem", kaže se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ruskoga ministarstva vanjskih poslova.

Bilo kakvo političko naglašavanje toga incidenta bilo bi "izuzetno opasno" i bilo bi prijetnja ostvarenju mirovnoga plana koji je za Siriju osmislio izaslanik UN-a i Arapske lige, nekadašnji glavni tajnik UN-a Kofi Annan, dodaje se u priopćenju.

Rusija je već koristila pravo veta u UN-ovu Vijeću sigurnosti i zaštitila Siriju od strožih međunarodnih sankcija koje su joj prijetile zbog krvava obračuna sa sad već 16-mjesečnim ustankom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙