FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija nije isporučila Siriji nove helikoptere

MOSKVA, 15. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Rusija je u petak priopćila da nije isporučivala nove borbene helkoptere Siriji i da je samo popravila ranije isporučene letjelice, reagirajući na zabrinutost koju su u svezi s time izrazile Sjedinjene Države.

"Nije bilo nijedne nove isporuke ruskih borbenih helikoptera Siriji", istaknuo je ruski ministar vanjskih poslova u priopćenju, dodavši da je Moskva prije "izvršila redovit popravak letjelica isporučenih Siriji prije više godina".

"Vojna suradnja sa Sirijom ograničena je na obrambeno oružje", dodaje ministarstvo.

Američka državna tajnica Hillary Clinton rekla je u utorak da je SAD zabrinut zbog informacija o slanju ruskih borbenih helikoptera Siriju, optuživši Moskvu da ne govori istinu o izvozu svoga oružja.

"Zabrinuti smo zbog zadnjih informacija kojima raspolažemo, koje govore o izvozu ruskih borbenih helikoptera u Siriju, što će utjecati na prilično dramatično zaoštravanje sukoba", rekla je Clinton u obraćanju istraživačkoj skupini u Washingtonu.

Clinton je u srijedu ponovo pozvala Moskvu da obustavi izvoz oružja Damasku, upozorivši da će "eskalacija" nasilja koje već 16 mjeseci potresa Siriju, odvesti ravno u "građanski rat".

Francuska je pak zatražila "potpuni" prekid izvoza oružja režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius izjavio je u petak da se vode pregovori s Rusijom, bliskom saveznicom Sirije, radi pripreme razdoblja nakon Asadova odlaska s vlasti.

"Sami Rusi nisu danas privrženi Bašaru al-Asadu, oni vide da je on tiranin i ubojica. Ali se pitaju tko će doći na njegovo mjesto ako on ode. Pregovori se vode u tom smislu", kazao je Fabius za radio France Inter.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙