FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD pohvalio bijeg sirijskog pilota u Jordan

WASHINGTON, 21. lipnja 2012. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države u četvrtak su s odobravanjem primile vijest o bijegu sirijskog pilota u zrakoplovu u Jordan, ocijenivši da neće biti posljednji koji napušta režim Bašara al-Asada.

"Tako to počinje", reagirala je glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland pred novinarima, istaknuvši kako je "ovo sigurno veoma važan trenutak, kada jedan čovjek odluči sjesti u zrakoplov i odletjeti u drugu zemlju".

Pukovnik Hasan Merhi al-Hamade je prvi vojnik koji je prebjegao u svom zrakoplovu od početka pobune protiv režima predsjednika Bašara al-Asada u ožujku 2011. Čim je u četvrtak prizemljio svoj MiG, pilot je od vlasti zatražio politički azil. On mu je i odobren na temelju odluke ministarskog vijeća.

SAD, rekla je Nuland, ocjenjuje da je sirijsku vojsku napustilo više stotina vojnika, nazvavši ovaj čin sirijskog pilota "iznimno hrabrim".

"Mnogi Sirijci, pa tako i pripadnici oružanih snaga, ne prihvaćaju strahote koje čini Asadov režim i ovaj svakako neće biti posljednji", rekao je nešto ranije glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost Tommy Vietor.

"Odobravamo odluku pilota da učini ono što je ispravno", rekao je Vietor za agenciju France Presse, a Damask je prebjega nazvao "izdajnikom" i zatražio povrat zrakoplova.

Od početka pobune protiv Asadova režima desetci tisuća vojnika napustili su vojsku, a mnogi su se pridružili Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA) koja se bori s regularnim snagama, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙