FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 9. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a osudilo je u petak napad iz zasjede na jugozapadu Obale Bjelokosti u kojemu je ubijeno sedam "plavih kaciga" iz Nigera, te izrazilo "veliku zabrinutost" zbog nesigurnosti u toj regiji Obale Bjelokosti koja graniči s Liberijom iz koje su, kako se pretpostavlja, došli napadači. "Članovi Vijeća sigurnosti izražavaju veliku zabrinutost zbog nesigurnosti koja prevladava na zapadu Obale Bjelokosti i u pograničnoj zoni te glede pograničnog kretanja naoružanih elemenata, među kojima paravojnih snaga i plaćenika", ističe se u izjavi Vijeća. Sedam nigerskih plavih kaciga UNOCI-ja ubijeno je u petak u zasjedi na zapadu zemlje, koju su, kako smatra vlada, postavili napadači iz Liberije. Radi se o "prvom napadu tog tipa" protiv UNOCI-ja, prisutna u zemlji od 2004. s oko 11.000 pripadnika (plave kacige, policajci i civilni zaposlenici).

WASHINGTON

Španjolska treba oko 40 milijardi eura dodatnog kapitala koji bi se ubacio u nekoliko banaka kako bi im se omogućilo da izdrže teške gospodarske uvjete, objavio je u petak Međunarodni monetarni fond. MMF navodi da njegov "stres test" ne obuhvaća dodatni kapital koji je preporučio Španjolskoj kako bi se pokrili troškovi restrukturiranja i kreditni gubici. Kako navodi jedan dužnosnik, MMF-a takav dodatni poticaj obično biva 1,5 do 2 puta veći kako bi se uvjerilo tržišta da Španjolska ima kredibilne osnove za upravljanje kriznim udarima. U španjolskom slučaju, dolazi se do toga da je kapital potreban kako bi se stabilizirao bankarski sustav doseže 80 milijardi eura, iako MMF nije u izvješću o svojim predviđanjima izrijekom naveo tu sumu.

BEJRUT

Najmanje 17 osoba, među kojima devet žena i troje djece, ubijeno je u noći s petka na subotu u Siriji u napadima sirijske vojske u Deri, na jugu zemlje, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR). Napadi, u kojima je bilo i više desetaka ranjenih od kojih neki teško, pogodili su stambenu četvrt u gradu, kolijevci otpora režimu predsjednika Bašara al-Asada, objavila je ta nevladina organizacija. Mlade žrtve imale su između 12 i 13 godina, ističe SOHR. U represiji i sukobima između vojnika i ustanika koji su se intenzivirali u glavnom gradu, poginulo je 68 osoba u petak u cijeloj zemlji. Među tim podacima je najmanje 36 civila, 25 vojnika i sedam ustanika, od kojih dvojica dezertera ubijena u sukobima u Damasku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙