FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: euforija splasnula, očekuje se nesigurno trgovanje

NEW YORK, 18. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se danas očekuje nesigurno trgovanje jer je splasnula euforija nakon grčkih parlamentarnih izbora, pa su prinosi na španjolske državne obveznice dosegnuli zabrinjavajuće razine.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13 sati na dobitku 0,2 posto, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks oslabili otprilike 0,3 posto.

Rano jutros ti su indeksi bili u većem plusu jer su ulagači odahnuli nakon što su na jučerašnjim izborima u Grčkoj pobijedile stranke koje se zalažu za mjere štednje dogovorene s međunarodnom zajednicom.

No, euforija je ubrzo splasnula jer pred Grčkom stoje još mnogi problemi, s obzirom na maratonsku recesiju i golemu zaduženost.

„Nužno je provesti reforme jer se bez toga grčko gospodarstvo ne može oporaviti. A bez njegova oporavka silazna će se spirala nastaviti“, kaže Hendrik Leber, partner u tvrtki ACATIS Investment.

Smatra da će se pritisak na tržište nastaviti sve dok se u Grčkoj ne formira koalicijska vlada, koja će s Europskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom ponovno sjesti za pregovarački stil u vezi uvjeta međunarodnog paketa pomoći.

Euforija je splasnula i zbog toga što eurozoni i dalje ostaje niz problema koje treba pod hitno riješiti.

Zbog toga su danas prinosi na 10-godišnje španjolske obveznice skočili na 7,14 posto, najvišu razinu od kada je uveden euro. Prinosi na istovrsne talijanske obveznice porasli su, pak, za 22 bazna boda, na 6,08 posto.

Rast troškova zaduživanja izazvao je pad cijena dionica na burzama u Španjolskoj i Italiji za otprilike 1,3 posto.

I na drugim su europskim burzama jutrošnji dobici splasnuli. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 13 sati u plusu između 0,2 i 0,6 posto, dok su na samom početku današnjeg trgovanja bili na dobitku više od 1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙