FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 13. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta u 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da su odnosi između Velike Britanije i Hrvatske odlični i izrazio očekivanje da će ulaskom Hrvatske u EU dvije zemlje još bolje surađivati. "Naši su odnosi odlični, izvrsni....i nadam se da ćemo našim ulaskom u EU još bolje surađivati", kazao je hrvatski predsjednik na proslavi dijamantnog jubileja kraljice Elizabete II. u Zagrebu u rezidenciji britanskog veleposlanika Davida Slinna. Veleposlanik Slinn je ustvrdio da su ovo "uzbudljiva vremena i za Hrvatsku i Veliku Britaniju. "Ova godina je uvod pridruženju Hrvatske Europskoj uniji u srpnju sljedeće godine i Velika Britanije se raduje što će Hrvatskoj moći izraziti dobrodošlicu", kazao je veleposlanik Slinn.

WASHINGTON - Sjedinjene Države zabrinjavaju informacije o slanju ruskih borbenih helikoptera Siriji, rekla je američka državna tajnica Hillary Clinton optuživši Moskvu da nisu iskrene u vezi svojih isporuka oružja. "Zabrinjavaju nas posljednje informacije o slanju borbenih helikoptera iz Rusije u Siriju, što će izazvati dramatično intenziviranje sukoba", rekla je Hillary Clinton. "Nema sumnje da se agresija nastavlja, kao i pribjegavanje teškom topništvu. Izravno smo tražili od Rusa da prekinu isporuke oružja Siriji", dodala je Clinton tijekom razgovora u Institutu Brookings. Šefica američke diplomacije je rekla da su Rusi tvrdili da "sve što šalju nema nikakve veze s represijom", što očito nije točno.

ATENA - Čelnik grčke ljevičarske stranke SYRIZA isključio je mogućnost osnivanja vlade nacionalnog jedinstva sa strankama koje podupiru program međunarodne pomoći, nakon izbora 17. lipnja koji bi mogli odlučiti hoće li Grčka ostati u eurozoni ili ne. Umjesto toga, predsjednik SYRIZA-e Alexis Tsipras izjavio je da će, bude li izabran, voditi vladu protiv mjera štednje koje traže EU i MMF. Tsipras, koji želi odbaciti 130 milijardi eura vrijedan paket pomoći potpisan u ožujku, isključio je mogućnost formiranja vlade nacionalnog jedinstva u slučaju da izbori idućega tjedna rezultiraju političkom pat pozicijom, poput onih održanih u svibnju. "Nakon dvaju uzastopnih izbora narod traži jasan smijer", rekao je Tsipras novinarima odbacujući pristup Evangelosa Venizelosa, čelnika socijalističkog PASOK-a koji je rekao da Grčka riskira socijalne nemire ako u proces donošenja teških odluka ne budu uključene sve stranke.

TUNIS - Redarstveni sat od 21 do 5 ujutro određen je u osam regija Tunisa, među kojima i u glavnom gradu, nakon nasilja u kojima su sudjelovali salafisti u ponedjeljak i utorak.U nekoliko gradova, među kojima i u glavnom gradu, u ponedjeljak i utorak su salafisti napali policijske postaje, sindikalna sjedišta i političke stranke i jedan sud. Nasilje je povezano s izložbom u La Marsi, sjevernom predgrađu glavnog grada koja je trajala od 2. do 10. lipnja, čija su djela procijenjena uvredljivima za islam. U sukobima je ozlijeđeno stotinjak osoba, među kojima 65 policajaca, a uhićeno je više od 160 ljudi.

DUBAI - Islamistička internetska stranica objavila je u utorak video poruku Abu Yahye al-Libia, drugog čovjeka Al Kaide za kojeg je Washington ustvrdio da je ubijen prošloga tjedna u Pakistanu u napadu bespilotne letjelice, no nije navela kada je snimka nastala. Libi u poruci ne spominje američki napad, a film je datiran jedino tekućom 1433. islamskom godinom. On u snimci poziva islamističke borce izvan Sirije da se priključe pobunjenicima u borbi protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Assada. Američka administracija ocijenila je ubojstvo Libija, koji je ranije preživio nekoliko napada, teškim udarcem terorističkoj mreži u kojoj je imao važnu ulogu u regrutiranju novih militanata. Libi je 2005. pobjegao iz američkog zatočeništva u Afganistanu i već je jednom bio proglašen mrtvim u napadu američke bespilotne letjelice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙