FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

SEUL - Sjeverna je Koreja nastavila rad na eksperimentalnom lakovodnom nuklearnom reaktoru, u potezu koji mogao povećati njezine sposobnosti da proizvodi više materijala za nuklearno oružje, objavio je u četvrtak internetski portal 38North. Rad na reaktoru koji je bio obustavljen u prosincu, vjerojatno zbog smrti Kim Jong-ila, sada je ponovo pokrenut, objavio je taj specijalizirani internetski portal koji vodi američko-korejski institut pri sveučilištu Johna Hopkinsa. Vijest se temelji na satelitskim snimkama od 30. travnja. Nastavak gradnje dolazi u vrijeme kada je Pjongjang napredovao u pripremama za treći nuklearni test, iako ga od toga odlučno odgovaraju i upozoravaju Kina i Sjedinjene Države. "Gradnja lakovodnog reaktora (reaktora koji za hlađenje koristi običnu vodu), kao i nastavak aktivnosti u postrojenju za obogaćivanje uranija u Jongbjonu, važna je naznaka da Sjeverna Koreja namjerava nastaviti rad na nuklearnom programu", piše 38North. Portal navodi kako bi reaktor mogao biti operativan za godinu do dvije. Sjeverna Koreja tvrdi da joj reaktor treba za proizvodnju električne energije. Istovremeno je Reuters objavio, pozivajući se na izvore bliske razgovorima dviju zemalja, da Kina, "tiho i nježno" pritišće Sjevernu Koreju da odustane od trećeg nuklearnog pokusa, ali nije poznato kako Pjongjang reagira na te pritiske.

PEKING - Diplomatski spor Pekinga i Washingtona oko Chena Guanchenga izgleda kao da se privodi kraju jer taj borac za ljudska prava i disident ispunio obrasce za dobivanje putovnice i mogao bi zajedno s obitelji napustiti domovinu za 15 dana. Slijepi aktivist je telefonom iz bolnice u Pekingu, gdje se nalazi nakon izlaska iz američkog veleposlanstva, rekao medijima da su ga posjetili kineski dužnosnici kako bi on, supruga i djeca ispunili formulare za putovnice. Ti dužnosnici su mu rekli da će dokumenti biti gotovi za 15 dana. Borac protiv prisilnih sterilizacija i pobačaja u Kini izazvao je diplomatsku krizu kada se sklonio u veleposlanstvo SAD-a u Pekingu nakon bijega iz kućnog pritvora u kineskoj provinciji. Nakon te zavrzlame koja je dovela u pitanje posjet američke državne tajnice Pekingu, američka vlada je obećala da će Chenu po ubrzanom postupku izdati vizu kako bi mogao otići na studij u Sjedinjene Države. Peking je prethodno dao do znanja da aktivist može podnijeti zahtjev za izdavanje putovnice.

NEW YORK - Mary Kennedy (52), druga žena Roberta Kennedyja mlađeg, pronađena je mrtva u svojoj kući u Bedfordu u New Yorku, a mjesni mediji javljaju da je počinila samoubojstvo vješanjem. Obitelj je potvrdila njezinu smrt. Robert Kennedy mlađi (58) sin je Bobbyja Kennedyja, ubijenog u Los Angelesu 1968. i nećak bivšeg predsjednika Johna F. Kennedyja, ubijenog 1963. u Dallasu. Mary i Robert Kennedy jr. su nakon 16 godina braka 2010. počeli brakorazvodnu parnicu, ali do trenutka njezine smrti nije bila završena. Par ima četvero djece. Mary Kennedy, arhitektica, ima povijest zlouporabe droge i alkohola i dvaput je bila uhićena zbog vožnje u pijanom stanju. Robert Kennedy jr. odvjetnik je specijaliziran za pitanja okoliša i radijski voditelj.

TOKIO/ZAGREB - Američka vlada poziva druge članice skupine osam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta - G8, da se pripreme za oslobađanje strateških naftnih rezervi uoči potpune zabrane uvoza sirove nafte iz Irana, koju od 1. srpnja uvodi Europska unija, izvijestila je u četvrtak japanska novinska agencija Kyodo News, pozivajući se na izvore bliske japansko-američkim odnosima. Očekuje se da će američki predsjednik Barack Obama zatražiti suradnju ostalih članica G-8 tijekom dvodnevnog summita koji u petak počinje u Camp Davidu u Marylandu, kako bi se obuzdao rast cijena nafte, stabilizirale cijene nafte i pokazala solidarnost u suočavanju s iranskim nuklearnim pitanjem, rekli su izvori. Naftni embargo Europske unije dio je pooštrenja sankcija Teheranu zbog odbijanja da se odrekne svojih nuklearnih ambicija. Očekuje se da će japanski premijer Yoshihiko Noda izraziti svoju potporu za Obaminu inicijativu, ali hoće li svi čelnici G-8 će biti usklađeni oko toga i dalje je neizvjesno, navodi Kyodo News. U načelu, do oslobađanja naftnih rezervi dolazi kada postoji kriza u opskrbi naftom. No, neke zemlje poput Njemačke su oprezne oko oslobađanja rezervi, navodeći da prvo treba uzeti u obzir projekciju ponude i potražnje za naftom, prema izvorima. Obama će to pitanje staviti na dnevni red razgovora o energetskim pitanjima u subotu, rekli su izvori, dodajući da pojedinosti razgovora neće biti objavljene kako bi se izbjegao utjecaj na naftna tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙