FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00 sat

ZAGREB, 11. lipnja 2012. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 21.00 sat:

BEOGRAD - Tomislav Nikolić preuzeo je u ponedjeljak svečano dužnost srbijanskog predsjednika, a tijekom svečanosti predsjedničke inauguracije izjavio je kako će tijekom svog predsjedanja voditi politiku mira, stabilnosti i suradnje u susjedstvu te da će u interesu Srbije surađivati sa svima, "i na istoku i na zapadu". Nikolić je u obraćanju brojnim uzvanicima na inauguraciji ustvrdio kako neće dopustiti "da različiti pogledi na pojedine događaje iz prošlosti ugroze našu zajedničku budućnost". Predsjednici većine zemalja iz susjedstva Srbije nisu došli na svečanost povodom Nikolićeve predsjedničke inauguracije, osim predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića. Iz Bosne i Hercegovine svečanosti je nazočio samo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

BEOGRAD - Povjerenik za proširenje Europske unije (EU) Stefan Fuele u ponedjeljak je, nakon sastanka s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, istaknuo kako je u daljnjim koracima Srbije prema članstvu u EU najvažniji napredak u pogledu Kosova, kao i nastavak unutarnjih reformi te rad na unapređenju odnosa Srbije sa susjednim zemljama i stabilnosti u regiji. Fuele je u zajedničkom obraćanju novinarima ustvrdio kako je sada, s obzirom na to da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU, sljedeći logičan korak započinjanje pregovora o pristupanju Uniji te da je za Srbiju na tom putu prioritetno da postigne "vidljiv i održiv"' napredak u odnosima s Kosovom.

SARAJEVO - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko usprotivio se u ponedjeljak planiranom nastavku gradnje pravoslavne crkve neposredno uz groblje u Potočarima kod Srebrenice koje predstavlja središnje obilježje podignuto u znak sjećanja na više od osam tisuća Bošnjaka ubijenih u srpnju 1995. godine. "Crkva bi trebala biti u selu u kojemu žive vjernici a ne tamo gdje ih nema", izjavio je Inzko novinarima u Banja Luci nakon što je o problemu gradnje tog vjerskog objekta razgovarao s predsjednikom vlade Republike Srpske Aleksandrom Džombićem.

KAIRO - Bivšem egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku (84)u ponedjeljak je srce dva puta stalo, doznaje se iz liječničkih izvora u zatvoru u kojem Mubarak boravi od 2. lipnja kada je osuđen na doživotni zatvor. "Mubaraku je srce stalo dva puta. Liječnici su morali primijeniti defibrilator. Malo je svjestan, malo nije i odbija hranu", rekao je neimenovani izvor. Nešto ranije, izvor iz ministarstva unutarnjih poslova rekao je da je njegovo zdravstveno stanje "kritično ali stabilno."

MILANO - Mjere koje je Italija dosad usvojila dobra su osnova da se treće najsnažnije gospodarstvo eurozone nosi s trenutnim financijskim teškoćama, objavio je u ponedjeljak talijanski ministar industrije i tako odbacio mogućnost da Rim zatraži pomoć izvana. "Italija je proteklih mjeseci poduzela sve potrebne mjere da se spasi", rekao je ministar Corrado Passera upitan hoće li i Italija poput Španjolske zatražiti pomoć europskih partnera. Govoreći na marginama konferencije u Milanu, Passera je rekao da su provedene mjere štednje svrstale Italiju "među zemlje koje se bolje nose s financijskom krizom u kojoj se nalazi Europa".

SARAJEVO - Na širem području Sarajeva policija je u ponedjeljak uhitila dvanaest osoba umiješanih u ilegalnu trgovinu narkoticima čime je okončana višemjesečna operacija razbijanja velike skupine trgovaca drogom, potvrdila je uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH. "Riječ je o akciji koja je trajala šest mjeseci a njen konačni rezultat je uhićenje četrdeset članova kriminalne skupine", izjavila je glasnogovornica policije FBiH Mersiha Novalić.

WASHINGTON - Američki ministar trgovine John Bryson nalazi se pod istragom zbog više automobilskih sudara u subotu u južnoj Kaliforniji i napuštanja mjesta nesreće, priopćila je u ponedjeljak policija u San Gabrielu, dodavši da je nesreće najvjerojatnije izazvao upravo taj visoki dužnosnik Obamine administracije. Prvi rezultati istrage pokazuju da je Bryson u San Gabrielu izazvao prvu nesreću zabivši se u jedan Buick, a potom se još jednom zabio kada je bježao s mjesta nesreće. Pet minuta poslije, u obližnjem Rosemeadu, udario je u Hondu Accord. Policija ga je pronašla onesviještenog za upravljačem vozila na poprištu drugog sudara. Bolničari su mu pružili prvu pomoć, a potom je primljen u najbližu bolnicu zbog lakših ozljeda. Vozači i suvozači u ostalim automobilima nisu pretrpili ozbiljnije ozljede.

LONDON - London, grad domaćin ljetnih Olimpijskih igara i proslave dijamantnog jubileja kraljice Elizabete II., najposjećenija je turistička destinacija ove godine, objavila je u ponedjeljak kreditna kuća MasterCard. MasterCardov "Globalni indeks turističkih gradova" predviđa da će u London ove godine zrakoplovima stići 16,9 milijuna ljudi, milijun više nego u drugoplasirani Pariz i daleko više u odnosu na New York koji je na 13. mjestu sa 7,6 milijuna dolazaka. U indeksu se također kaže da će u Londonu, drugu godinu za redom, turisti ostaviti najviše novaca, 21,1 milijardu dolara, više nego u New Yorku gdje će strani gosti potrošiti 19,4 milijarde.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙