FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali dioničari LRH protiv izmjena Zakona o preuzimanju dioničkih društava

ZAGREB, 12. lipnja 2012. (Hina) - Hrvatska udruga dioničara (HUD) i Udruga malih dioničara Liburnia Riviera Hotela (LRH) smatra da su predložene izmjene Zakona o preuzimanju dioničkih društava protivne pravnim normama i sudskoj praksi EU-a, štete hrvatskom tržištu kapitala, unose pravnu nesigurnost jer poništavaju i sudske presude donesene u korist malih dioničara LRH, te stoga od Vlade traže da na taj prijedlog ne da pozitivno mišljenje.

Rečeno je to na današnjoj konferenciji za medije HUD-a i Udruge malih dioničara LRH, čiji su predstavnici naveli da su prijedloge izmjena spomenutog zakona predložili saborski klubovi zastupnika stranaka vladajuće koalicije, kao i da je to sada u hitnoj saborskoj proceduri. Vlada, kako su dodali, o tome nije dala još svoje mišljenje, te joj sugeriraju da predložene izmjene i ne prihvati.

Najproblematičnijim izmjenama tog zakona drže, kako je kazala predsjednica HUD-a Vesna Škare-Ožbolt, što se predlaže da se i jedinice lokalne samouprave izuzmu od obveze objavljivanja ponude za preuzimanje dioničkih društava kada steknu kontrolni paket od 25 posto plus jedne dionice.

To bi značilo, kazala je, da se retroaktivno ukida postojeća zakonska obveza Grada Opatije (iz 2007.) i s njom povezanih općina da daju javnu ponudu za preuzimanje LRH.

Mali dioničari LRH, kojih je oko 1.500 i drže 9 posto dionica te tvrtke, smatraju da je to protuzakonito, što su im, kako je kazao predsjednik njihove Udruge Dražen Nikolić, potvrdili i pravni stručnjaci.

Traže stoga da Opatija ispuni svoju obvezu i objavi ponudu za preuzimanje i to po cijeni od oko šest tisuća kuna po dionici, koja je znatno viša od sadašnjih oko dvije tisuće kuna po dionici te tvrtke, ali Nikolić kaže da po zakonu imaju pravo na spomenutih šest tisuća kuna.

Zna i da je objava takve ponude izuzetno tehnički i financijski zahtjevna za Opatiju koja i nema oko 1,3 milijarde kuna koje bi morala deponirati u slučaju takve objave, ali misli da bi u konačnici, i u suradnji s državom te većinskim vlasnikom LRH SN Holdingom, taj teret za Opatiju bio znatno manji.

Predložene izmjene tog zakona drže i političkom bahatošću jer se oglušuju i na preporuke Hanfe, a ako se već zakon trebao mijenjati treba ići ka tome da bude rigorozniji, a ne da se razvodnjava.

Ako će se zakoni tako mijenjati pitanje je tko će ulagati u Hrvatsku, a za one koji se sude već godinama oko LRH to će značiti i još daljih pet i više godina suda.

Škare-Ožbolt je upozorila i da za taj prijedlog izmjena nije bilo javne stručne ni druge rasprave, dok Nikolić vjeruje i da to ide direktno protiv malih dioničara, koji ionako, kao ni Opatija, nemaju pravo glasa na skupštini LRH jer se većinski vlasnik ponaša kao da ima tričetvrtinsku većinu u donošenju odluka.

Dodao je i da su, s obzirom da je deset malih dioničara LRH do sada dobilo presudu, među kojima su i tri državljana iz EU-a, prevedene izmjene dali i Delegaciji EU u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙