FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

DUESSELDORF - Nijemci danas izlaze na lokalne izbore u najmnogoljudnijoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji, a ankete predviđaju da će na vlasti ostati vladajuća koalicija socijaldemokrata (SPD) i Zelenih, javljaju agencije. Sjeverna Rajna-Vestfalija, industrijska pokrajina na zapadu Njemačke s gospodarstvom i brojem stanovnika kao otprilike Nizozemska, tradicionalno ima velik utjecaj na saveznu politiku. Iz nje dolazi svaki šesti njemački birač. Očekuje se da će izlazne ankete po zatvaranju birališta u 18 sati potvrditi da na vlasti ostaje socijaldemokratska pokrajinska premijerka Hannelore Kraft. Njoj se suprostavlja pokrajinski čelnik Kršćansko demokratske unije (CDU) Norbert Roettgen, ministar zaštite okoliša u saveznoj vladi kancelarke Angele Merkel. Po posljednjim anketama, SPD ima 38 posto potpore birača, a koalicijski partneri iz Stranke zelenih 11 posto. CDU ima 33 posto potpore, što bi, ako se potvrdi, bio najgori rezultat demokršćana u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Demokršćanski partneri liberali (FDP) imaju oko pet posto potpore. Sjevernom Rajnom-Vestfalijom od 2009. godine upravlja manjinska vlada socijaldemokrata i zelenih, a moguća uvjerljiva pobjeda SPD-a nanijela bi dvostruki udarac kancelarki Merkel. Birači bi odbacili i njezinu stranku i politiku 'stezanja remena' kao metodu borbe protiv ekonomske krize.

PEKING - Kina, Japan i Južna Koreja smatrat će neprihvatljivim treći sjevernokorejski nuklearni pokus koji će se po ocjeni stručnjaka dogoditi u bliskoj budućnosti, rekao je u nedjelju južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak. "Naše tri zemlje dogovorile su se da nećemo prihvatiti nove nuklearne pokuse ni veće provokacije Sjeverne Koreje", rekao je predsjednik novinarima nakon trilateralnog susreta u Pekingu. Lee Myung-bak sastao se u nedjelju u Pekingu s kineskim premijerom Wenom Jiabaom i japanskim premijerom Yoshihikom Nodom na jednodnevnom summitu kojega je dobar dio trebao biti posvećen Sjevernoj Koreji i njezinu nuklearnom i svemirskom programu. Na tom trilateralnom susretu kineski premijer je upozorio da je stanje u Aziji "nestabilno i nesigurno" i da Kina, Južna Koreja i Japan moraju više surađivati u borbi protiv svjetske ekonomske krize. "Na sjeveroistoku i na istoku Azije ima mnogo nestabilnih i nesigurnih faktora koje je teško predvidjeti", rekao je Wen. "Međunarodna financijska kriza nije gotova i nesiguran je rasplet europske dužničke krize", dodao je, kako prenosi agencija Xinhua. Tri zemlje, koje predstavljaju nešto manje od 20 posto svjetske ekonomije i 18,5 posto svjetskog izvoza, odlučile su pokrenuti pregovore o sklapanju međusobnih ugovora slobodne trgovine, ideji koja postoji već deseteljeće.

MONTREAL - Dva privatna zrakoplova sudarila su se u nedjelju iznad kanadske pokrajine Saskatchewana, pri čemu je poginulo svih pet osoba u objema letjelicama, doznaje se od kanadske kraljevske policije. Žrtve u prvom zrakoplovu koji je iz Regine letio u La Ronge (Saskatchewan) su muškarac i žena. U drugom zrakoplovu bili su pilot, žena i dječak koji su iz Calgaryja (Alberta) putovali u St. Brieux, rekao je Rob King iz policije. Spasilačke ekipe koje su prve stigle na mjesto nesreće pronašle su olupinu u presušenom jezeru. Policajci koji su došli poslije utvrdili su da je riječ o ostacima dvaju zrakoplova. Policija zasad ne iznosi pretpostavke što se moglo dogoditi. Kanadske vlasti pokrenule su istragu o uzrocima nesreće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙