FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: očekuje se nastavak rasta cijena dionica

NEW YORK, 11. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se na početku ovoga tjedna očekuje rast cijena dionica, nakon što su u subotu ministri financija eurozone odobrili Španjolskoj pomoć do 100 milijardi eura za sanaciju njezinih banaka.

Iznenađujuće velik iznos pomoći ublažio je strahovanja ulagača da bi bankarska kriza u četvrtom po veličini gospodarstvu eurozone mogla produbiti probleme europskog financijskog sustava, ionako pogođenog grčkom krizom.

Španjolska će službeno zatražiti pomoć za nešto više od tjedan dana kada dobije analizu neovisnih konzultantskih kuća o tome koliki je iznos potreban za dokapitalizaciju njezinih banaka. Za zajam će jamčiti španjolska vlada, a ta pomoć neće biti uvjetovana novim strogim mjerama štednje.

U očekivanju te odluke cijene dionica porasle su već prošloga tjedna. Dow Jones indeks ojačao je 3,6 posto, na 12.554 boda, dok je S&P 500 skočio 3,7 posto, na 1.325 bodova, a Nasdaq indeks 4 posto, na 2.858 bodova, što je njihov najveći tjedni rast u ovoj godini.

„To je velik korak u sprječavanju širenja krize. Iznos pomoći veći je nego što se očekivalo. Premda još nisu poznati detalji dogovora, ovaj će potez ublažiti strah na svjetskim tržištima“, kaže Tim Speiss, partner u tvrtki EisnerAmper's Personal Wealth Advisors.

Analitičari se slažu da je pomoć Španjolskoj došla u pravo vrijeme, s obzirom da se iduće nedjelje održavaju parlamentarni izbori u Grčkoj. Ako pobijede stranke koje se protive oštrim mjerama štednje, dogovorenim u sklopu međunarodne pomoći Ateni, Grčka bi mogla izaći iz eurozone, što bi uzdrmalo financijska tržišta.

„Dobra je vijest da pomoć dolazi uoči izbora u Grčkoj. Zbog njih je bilo puno nesigurnosti na tržištu, pa bi ovo moglo ohrabriti ulagače dok se politička situacija u Grčkoj ne rasplete“, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Rockwell Global Capital.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna i novi makroekonomski podaci, s obzirom da svi posljednji ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Među ostalim, očekuju se izvješća o inflaciji i prometu u trgovini na malo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙