FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 10. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BRUXELLES - Ministri financija eurozone objavili su u subotu navečer kako su spremni pomoći posrnulim španjolskim bankama u iznosu do 100 milijarda eura, objavljeno je nakon višesatnih telefonskih konzultacija 17 članica eurozone. Španjolski ministar gospodarstava Luis de Guindos u Madridu je nakon telefonskih konzultacija zemalja eurozone objavio kako će četvrta ekonomija eurozone formalno i podnijeti zahtjev za europskom financijskom pomoći za svoj bankarski sektor. Španjolska bi mogla zatražiti pomoć tek nakon što dobije analizu neovisnih konzultantskih kuća o tome koliki je iznos potreban za dokapitalizaciju njezinih banaka, što se očekuje za nešto više od tjedan dana. Europska komisija je priopćila da je sigurna da će Španjolska povratiti povjerenje tržišta nakon najave da će Madrid uskoro zatražiti financijsku pomoć za svoje banke.

"Zahvaljujući dubinskom resktrukturiranju financijskog sektora i pokretanju strukturnih reformi te proračunskoj konsolidaciji, sigurni smo da će Španjolska povratiti povjerenje ulagača i tržišta i stvoriti uvjete za stalni rast i otvaranje radnih mjesta", napisali su u priopćenju predsjednik Komisije Jose Manuel Barroso i povjerenik za gospodarske poslove Olli Rehn. Ministri financija Francuske Pierre Moscovici i Njemačke Wolfgang Schauble pozdravili su sporazum u eurozoni o pomoći Španjolskoj za dokapitalizaciju njezinih banaka i ocijenili da se radi o "jakom znaku solidarnosti i "dobrom putu". Međunarodni monetarni fond objavio je kako je spreman pomoći u praćenju financijske pomoći kojom će eurozona spasiti posrnule španjolske banke te je ocijenio da je predviđeni iznos izdašan. Diplomatski izvori upoznati s tijekom konzultacija objavili su kako je tijekom 2,5 satnih pregovora upravo uloga MMF bila predmetom najžučnijih razgovora. Španjolska je željela svesti ulogu te institucije na minimum i na kraju je dogovoreno da će MMF pomoći u nadziranju reformi španjolskog bankarskog sustava.

WASHINGTON - Sjedinjene Države pozdravljaju odluku Španjolske da traži pomoć eurozone za dokapitalizaciju svojih banaka, rekao je u subotu američki ministar financija Tim Geithner. Geither je u priopćenju naveo da Sjedinjene Države pozdravljaju mjere koje poduzima Španjolska za dokapitalizaciju svog bankarskog sustava i angažman europskih partnera da joj pruže podršku."Te su mjere važne za zdravlje španjolskog gospodarstva. Radi se konkretnim mjerama na putu prema financijskom jedinstvu, koje je vitalno za solidarnost eurozone", dodao je Geithner.Španjolska je u subotu navečer nakon telefonskih konzultacija zemalja eurozone objavila da će tražiti europsku financijsku pomoć za svoj bankarski sektor, a zemlje eurozone su odgovorile da su spremne pozitivno odgovoriti i posuditi Španjolskoj do 100 milijardi eura.

PARIZ - Četrdeset šest milijuna francuskih birača u nedjelju će izaći na prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj na kojima ljevica ima dobru početnu poziciju, mjesec dana nakon dolaska socijalista Francoisa Hollandea na predsjedničku dužnost. "Ništa nije sigurno", piše ipak lijevi dnevnik Liberation na naslovnici u subotu, ističući da su ovi izbori "treći krug" predsjedničkih izbora. Premda sve ankete daju bolje izglede ljevici, piše list, zanimljivo će biti doznati hoće li nova skupština biti "ružičasta" ili "zeleno-ružičasto-crvena", to jest treba li socijalistička stranka računati na svoje saveznike (zelene, lijevi blok, a možda i radikalnu ljevicu) kako bi dobila apsolutnu većinu. Vlada bi tako mogla biti prisiljena da u Narodnoj skupštini pregovara o svojim reformama s radikalnom ljevicom, čija je glavna sastavnica Komunistička stranka koja je odbila ući u vladu i nada se jačanju utjecaja pošto je njezin kandidat Jean-Luc Melenchon osvojio 11 posto glasova na predsjedničkim izborima.

Ankete su uglavnom slažu u vezi s potporom birača pojedinim strankama: socijalisti i lijevi blok dobivaju 31,5 - 32 posto, zeleni 5 - 5,5 posto, radikalna ljevica 7,5 - 8 posto, desnica između 33,5 i 35 posto i radikalna desnica od 15 do 16 posto. Francois Hollande koji nije sudjelovao u kampanji, u četvrtak je ponovo pozvao Francuze da mu omoguće "natpolovičnu, uvjerljivu i jedinstvenu većinu" kako bi mogao ostvariti svoja obećanja.Ukupno 6.603 kandidata natječe se za 577 zastupničkih mjesta. Drugi krug će se održati 17. lipnja.

BRIJUNI - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u subotu navečer je u Bijeloj vili na Brijunima upriličio tradicionalni godišnji prijem za veleposlanike akreditirane u Hrvatskoj, čime je nastavio tradiciju prijema za diplomatski zbor. U svom obraćanju Josipović se zahvalio svim zemljama članicama Europske unije koje su već ratificirale hrvatski pristupni ugovor te je istodobno pozvao one koje su još uvijek u procesu da to naprave kako bismo, kako je rekao "zajedno za godinu dana proslavili ne samo ulazak Hrvatske u punopravno članstvo, nego i snagu i viziju Europske unije". "Ulazak u EU za nas će značiti ulazak u jednu novu paradigmu planiranja i donošenja odluka i jednu novu vrstu odgovornosti koja značajno prelazi granice vlastitog interesa", istaknuo je predsjednik Josipović dodavši dao je "Hrvatska spremna za tu zadaću, i kao društvo i kao država". Kazao je i da Hrvatska u sljedećem razdoblju planira značajno intenzivirati odnose s Kinom, Rusijom, Turskom, zemljama arapskog svijeta ali i pojačati komunikaciju sa zemljama južne i srednje Amerike te intenzivirati odnose sa zemljama afričkog kontinenta.Predsjednik Josipović večeras je kazao kako je možda najveći izazov Hrvatske u ovom trenutku pokretanje gospodarstva te stoga "podupire napore Vlade da stvori najbolje moguće uvjete za nove" investicije. U prilog tomu pozvao je veleposlanike da motiviraju gospodarstvenike iz svojih zemalja da dođu s konkretnim projektima i prijedlozima.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je u subotu putem faceboka 'poslovnog anđela' Davea McClurea, osnivača poduzetničkog inkubatora '500 startups' i suorganizatora investicijskih turneja GOAP da ove jeseni dođe u Zagreb u sklopu istočnoeuropske turneje, a McClure mu je preko te društvene mreže odgovorio da je iznenađen i počašćen pozivom. Josipović je napisao kako je Hrvatska sljedeća u redu za pridruživanje EU u srpnju iduće godine i da nije nikad bio bolji trenutak za GOAP-ov dolazak.

Uspješna zajednica startup tvrtki i perspektiva članstva u EU privući će pažnju mnogih investitora u ovu regiju - ne postoji razlog zašto GOAP ne bi bio na čelu ovog trenda, napisao je Josipović u poruci McClureu, navodeći da će ovdje pronaći dinamičnu 'start up' zajednicu, vlast koja sve snažnije podupire poduzetništvo i toplu dobrodošlicu ne samo Hrvata, već i naših prijatelja iz regije - Slovenaca, Srba, Bosanaca i drugih.

HAAG - Četiri člana izaslanstva Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) zatočena su od četvrtka u Libiji gdje su bili u posjetu Saifu al-Islamu, sinu Moamera Gadafija, objavio je ICC u subotu. "Četiri člana izaslanstva Međunarodnog kaznenog suda su zatočena u Libiji od 7. lipnja", stoji u priopćenju ICC-a, sa sjedištem u Den Haagu. Libijski predstavnik pri ICC-u Ahmed al-Jehani ranije je u subotu rekao u Tripoliju da je australska odvjetnica Melinda Taylor, članica izaslanstva ICC-a, koja je boravila u posjetu Saifu al-Islamu, uhićena zbog toga što mu je htjela predati dokumente, a navodno su prijetnja libijskoj sigurnosti. Libija i ICC se prepiru oko suđenja Saifu al-Islamu (39) za kojim je ICC izdao uhidbeni nalog zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u gušenju narodne pobune što je izbila 15. veljače 2011. i pretvorila se u građanski rat koji se završio padom Gadafijeva režima u listopadu 2011.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙