FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u srijedu je, nakon razgovora s kosovskom predsjednicom koja se nalazi u svom prvom službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio da ne ide na inauguraciju srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića, najavljenu za 11. lipnja. "Ne mogu otići na tu inauguraciju zbog razloga koje sam ranije naveo", kazao je Josipović novinarima nakon službenih razgovora s Atifetom Jahjagom. Kazao je, međutim, da su odnosi Hrvatske sa Srbijom sve bolji i da želi "nastaviti taj trend dobrih odnosa". Hrvatski predsjednik je u ranijim izjavama istaknuo da daljnja suradnja Hrvatske sa Srbijom ne može ovisiti o dobroj političkoj volji samo jedne strane, jer za partnerstvo je potrebno dvoje, te da novi predsjednik Srbije treba na djelu pokazati da se zalaže za najviše europske vrijednosti, na kojima želimo temeljiti međusobne odnose. "Na žalost, stavovi koje je zastupao do sada, i koje je, eto, ponovio u svojim prvim obraćanjima javnosti, od toga da je Vukovar srpski grad do toga da u Srebrenici nije počinjen genocid, daleko su od europskih vrijednosti", izjavio je Josipović u razgovoru za agenciju Anatoliju.

ZAGREB - Kosovska predsjednica Atifeta Jahjaga, koja se nalazi u svom prvom službenom posjetu Zagrebu, u srijedu je izjavila da neće biti podjele Kosova, podjele Srbije niti razmjene teritorija između Srbije i Kosova, uz poruku da njezina država želi imati dobre odnose s Beogradom uz uzajamno poštivanje suvereniteta. "Neće biti podjele Kosova, Srbije niti razmjene teritorija između Kosova i Srbije", kazala je Jahjaga na upit novinara nakon razgovora sa svojim hrvatskim domaćinom, predsjednikom Ivom Josipovićem. Pripadnike srpske zajednice na Kosovu pozvala je da se "odreknu ilegalnih skupina koje djeluju na kosovskom teritoriju" jer oni unose nered, i rade protiv Kosova i međunarodne zajednice. Podsjetila je da je Kosovo priznata, suverena država koja ima svoje granice i "jaku potporu SAD-a i EU-a". "Mi smo pružili ruku suradnje svima u regiji. Nemamo nikakve teritorijalne pretenzije i tražimo da to poštuju i naši susjedi....sa Srbijom želimo imati dobre odnose uz uzajamno poštivanje suvereniteta", naglasila je Jahjaga. Predsjednik Josipović je kazao da dvije zemlje imaju "iznimno dobre, sjajne odnose" te da Hrvatska podržava put Kosova u euroatlantske integracije. Na upit novinara hoće li posjet predsjednice Jahjage utjecati na odnose sa Srbijom, Josipović je podsjetio da je "Hrvatska priznala Republiku Kosovo i da nikoga ne treba čuditi što se sastajemo". Pritom je dodao da su prvenstveno razgovarali o bilateralnim odnosima.

ZAGREB - Hrvatska je najbolje rangirana zemlja na Balkanu u komparativnom istraživanju Freedom Housea o demokratskom razvoju 29 zemalja srednje Europe i Euroazije za 2012. godinu, objavljeno je u srijedu. U izvješću "Nacije u tranziciji 2012" Hrvatska je dobila prosječnu ocjenu 3,61, što je napredak u odnosu na prošlu godinu kada je ocjena bila 3,64. Freedom House daje ocjene od 1 (najbolje) do 7 (najgore) na temelju pokazatelja stanja sedam društvenih područja: izbornog procesa, civilnog društva, neovisnosti medija, demokratskog upravljanja na nacionalnoj razini, upravljanja na lokalnoj razini, pravosuđa i korupcije. Ključne reforme stagniraju ili nazaduju u većini balkanskih država, ocjenjuje Freedom House. Dok Hrvatska demonstrira svoju odanost priključenju EU-u surađujući u istragama visoke korupcije, a Srbija i Crna Gora stagniraju, četiri druge balkanske države Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija, trenutno nazaduju na područjima izbornih procesa, demokratske vladavine, neovisnosti pravosuđa i neovisnosti medija, stoji u izvješću "Nacije u tranziciji 2012". Pozitivna odluka EU-a o članstvu Hrvatske donesena u lipnju označila je napredak u demokratskoj tranziciji Hrvatske. Zabrinutost i dalje ostaje glede pitanja povezanih s pravosuđem i korupcijom, ali je Hrvatska pokazala političku volju da nastavi putem pridruživanja EU-u, predviđenom za 2013. godinu, navodi se u izvješću o Hrvatskoj.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i njegov slovenski kolega Danilo Tuerk u četvrtak će u Tuhelju otvoriti novi hotel, u okviru Terma Tuhelj, saznaje Hina u srijedu iz Ureda Predsjednika. Josipović i Tuerk su u travnju prošle godine položili kamen temeljac za izgradnju novog hotela, investiciju vrijednu 12 milijuna eura. Terme Tuhelj u vlasništvu su slovenskih Termi Olimia iz Podčetrtka, u blizini slovensko-hrvatske granice. Tadašnji susret hrvatskog i slovenskog predsjednika dao je novi poticaj gospodarskim odnosima između dvije zemlje. Josipović i Tuerk tada su naglasili važnost gospodarske suradnje posebno na prekograničnim projektima i u sklopu skorog ulaska Hrvatske u EU. Josipović je istaknuo na polaganju kamena temeljca da je otvorenost i suradnja sa susjedima i prijateljima jako važna te da zajednički projekti, poput turističke promocije i drugih, zadnjih godinu dana pokazuju sveobuhvatno dobrosusjedske odnose Slovenije i Hrvatske, dok je Tuerk naglasio da suradnja tvrtki iz dvije zemlje, posebno na prekograničnim projektima, pridonosi stvaranju novih poslovnih mogućnosti, ali i boljem životu stanovništva na obje strane što svojom kohezijskom politikom promovira i EU. Terme Tuhelj preuzele su 2003. godine slovenske Terme Olimia, koje su u Tuhelj uložile oko 18 milijuna eura - na izgradnji novog hotela s četiri zvijezdice, novog kupališnog i novog wellnes centra.

ZAGREB - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović kazao je u intervjuu za EuroActiv da vidi Europu kao operu sa sretnim završetkom iako je kriza u eurozoni gurnula u stranu njezine ključne elemente, te da ljudi u Uniji uzimaju društvo bez sukoba gotovom činjenicom, a to drugačije percipiraju narodi izvan granica Unije. Europa nije samo sudjelovanje u zajedničkom europskom tržištu, već je to i socijalni model koji se temelji na demokraciji i ljudskim pravima, što je vrlo atraktivno za Hrvatsku, rekao je Josipović u intervjuu na marginama konferencije održane prošlog tjedna u Bruxellesu, koji EuroActiv, informativni portal EU-a, objavljuje u srijedu. Europljani su podijeljeni u vezi s gospodarskom krizom, ali "ja se ne brinem zbog različitih stajališta", rekao je Josipović ističući da "ovaj način razmišljanja može uroditi dobrim idejama i kritikama koje mogu biti konstruktivne". Bez obzira na krizu, Hrvati europske zemlje smatraju visoko razvijenima, u kojima je svakodnevni život lakši i uspješniji nego u drugim državama. "Zbog toga je europski san još atraktivan, ali ako ne prebrodimo krizu, moglo bi se dogoditi da se ovaj važan razlog atraktivnosti izgubi - a to će utjecati na budućnost europskog projekta", ocijenio je za EurActiv. Hrvatska pokušava igrati ulogu u premošćivanju razlika sa zemljama bivše Jugoslavije. Umjesto vodeće uloge, Josipović kaže da Hrvatska traži partnerstvo u regiji. "Mi želimo promovirati europske vrijednosti, prijateljstvo, suradnju, a to definitivno ne možete napraviti sami. Zato mi se više sviđa termin 'partnerstva' nego 'vodstva'. I tako mi tražimo partnere", istaknuo je hrvatski predsjednik.

SARAJEVO - Članovi sudskog vijeća Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), koje sudi bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, u srijedu su posjetili memorijalni centar u Potočarima kod Srebrenice gdje su pokopane žrtve genocida nad srebreničkim Bošnjacima počinjenog 1995. godine. Članovi vijeća, predvođeni sucem O-Gon Kwonom, obišli su kompleks memorijalnog centra, a ranije su posjetili i druge lokacije na području srebreničke općine, uključujući i neke od onih na kojima su počinjena masovna pogubljenja. U Srebrenici je tijekom dana održana i sjednica odbora za obilježavanje 17. obljetnice genocida koje bi, kao i svake godine, trebalo biti upriličeno 11. srpnja. Priopćeno je kako su do sada, od lanjskog pokopa ostataka žrtava, identificirana još 382 tijela ubijenih, čiji ostaci bi toga dana trebali biti pokopana u Potočarima, no očekuje se kako će ih biti znatno više.

BEOGRAD - Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu njegovim sastankom s predsjednikom Demokratske stranke (DS) Borisom Tadićem i predstavnicima koalicije koju ta stranka predvodi. Tadić je nakon sastanka novinarima rekao da je Nikoliću prenio kako DS smatra da u sljedećih nekoliko dana može okupiti parlamentarnu većinu koja bi formirala novu vladu. Dodao je da DS razgovara o novoj vladi otkako su održani izbori u Srbiji početkom svibnja, dodavši kako je ''više nego očigledno'' da ''svi razgovaraju sa svima''. ''Očigledno je da Srpska napredna stranka (SNS) usporedo pokušava formirati svoju većinu. DS i njezin politički blok čini svaki napor da se formira većina u skladu s interesima zemlje i građana'', kazao je Tadić te istaknuo kako nije najvažnije pitanje odnosa političkih stranaka već pitanje gospodarske budućnosti Srbije. Tadićeva Demokratska stranka i prije je bila u vladajućoj koaliciji zajedno s Dačićevom Socijalističkom partijom Srbije (SPS), a s obzirom da su te dvije stranke nakon SNS na izborima osvojile najviše mandata, nastavile su dogovore o uspostavi zajedničke vlade. Nikolić je konzultacije o formiranju nove vlade započeo u ponedjeljak sastankom sa SNS-om koji je, sa svojom koalicijom, na parlamentarnim izborima dobio najviše zastupničkih mandata – 77. Iza njih je DS sa svojom koalicijom sa 67 mandata, a slijedi koalicija oko Dačićeva SPS-a s osvojena 44 mandata, čiji bi čelnici s Nikolićem trebali razgovarati u ponedjeljak u sklopu nastavka konzultacija o novoj vladi.

KAIRO - Zdravlje bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka pogoršalo se od odlaska u zatvor u subotu i najvjerojatnije će biti prevezen u bolnicu, izvješćuje u srijedu državna novinska agencija Mena. Liječnici su 84-godišnjem Mubaraku u posljednjih nekoliko sati u više navrata morali omogućiti disanje pomoću respiratora te su preporučili da ga se premjesti u vojnu ili neku drugu veću bolnicu, dodaje MENA. Svrgnuti vladar pati od teške depresije i povišenog krvnog tlaka. Mubaraku je zbog sudjelovanja u ubojstvima stotina prosvjednika tijekom prošlogodišnje narodne pobune izrečena kazna doživotnog zatvora, koju služi u zatvoru Tora, nedaleko od Kaira.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. pozdravio je angažman kraljice Elizabete II. u zaštiti slobode, pravde i demokracije u poruci koju joj je uputio prigodom njezina dijamantnog jubileja, objavila je Sveta Stolica u srijedu. "Šezdeset godina pružate svom narodu i cijelom svijetu primjer osjećaja obveze i angažmana u zaštiti slobode, pravde i demokracije, u skladu s plemenitom vizijom uloge kršćanskog monarha", poručio je Papa. "Vaš osobni angažman na suradnji i poštivanju vjernika i raznih vjerskih tradicija uvelike je pridonio poboljšanju ekumenskih i međuvjerskih odnosa diljem vašeg kraljevstva", nastavio je Papa i podsjetio na srdačan doček koji mu je priredila kraljica Elizabeta u Edinburghu tijekom njegova posjeta Velikoj Britaniji u rujnu 2010. godine.

PEKING - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pozvao je u srijedu na održavanje šireg međunarodnog sastanka posvećenog krizi u Siriji na kojemu bi sudjelovali Iran i Turska, a čija bi svrha bila pružiti potporu mirovnom planu posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana. "Mi smatramo da je potrebno sazvati sastanak država koje imaju stvarni utjecaj na različite oporbene skupine. Njih nema tako puno", rekao je Lavrov u Pekingu gdje sudjeluje na summitu o sigurnosti kao član ruskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Vladimirom Putinom. "To su sve stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, vodeće zemlje u regiji, to je Turska, a ne smijemo zaboraviti Iran, Arapsku ligu, Organizaciju islamske konferencije. Mislim da bi mogla pridonijeti i Europska unija", dodao je on. "Svrha takva sastanka, različitog od sastanaka Prijatelja Sirije koji su posvećeni pružanju potpore Sirijskom nacionalnom vijeću i njegovim radikalnim zahtjevima, bila bi postizanje dogovora, pošteno i bez dvostrukih mjerila, svih vanjskih igrača o tome da se provede plan Kofija Annana, jer smo ga mi svi podržali", istaknuo je Lavrov.

PEKING - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je rekao da želi ojačati vojnu suradnju s Kinom, uključujući održavanje više zajedničkih vojnih vježbi, nakon što je SAD objavio svoje planove premještanja većine svojih ratnih brodova na područje azijskog Pacifika do 2020. godine. Putin je nedavne zajedničke kinesko-ruske pomorske vojne vježbe u Žutom moru naveo kao primjer vojne suradnje koja će se, rekao je, nastaviti. "Mi ćemo nastaviti i suradnju između naših vojski", rekao je kineskom potpredsjedniku Xi Jinpingu u Pekingu gdje sudjeluje na summitu o sigurnosti. "Nedavno su zajedničke vojne vježbe održane u Žutom moru, i one su bile prve takve vježbe. S predsjednikom Huom smo se dogovorili nastaviti takvu suradnju", rekao je Putin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙