FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Predsjednik Ivo Josipović svečano je u srijedu dočekao predsjednicu Kosova Atifetu Jahjagu koja boravi u prvom službenom posjetu Hrvatskoj na poziv svog domaćina. Nakon intoniranja državnih himni i uz pozdrav počasne bojne, dvoje šefova država uputilo se na razgovore. Kako se doznaje, teme razgovora Josipovića i Jahjage su bilateralni odnosi dviju država, podrška Hrvatske Kosovu na putu u EU, unapređenje gospodarskih odnosa, položaj hrvatske manjine na Kosovu i kosovskih Albanaca u Hrvatskoj, te situacija u regiji u svjetlu izbora Tomislava Nikolića za novog srbijanskog predsjednika. Tijekom dana, kosovska predsjednica razgovarat će i s predsjednikom Hrvatskog sabora Borisom Špremom te premijerom Zoranom Milanovićem.

ZAGREB

Daljnja suradnja Hrvatske sa Srbijom ne može ovisiti o dobroj političkoj volji samo jedne strane, jer za partnerstvo je potrebno dvoje, kazao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ekskluzivnom intervjuu za novinsku agenciju Anadoliju. "Ja sam vrlo jasno rekao - novi predsjednik Srbije (Tomislav Nikolić) treba na djelu pokazati da se zalaže za najviše europske vrijednosti, na kojima želimo temeljiti međusobne odnose. Na žalost, stavovi koje je zastupao do sada, i koje je, eto, ponovio u svojim prvim obraćanjima javnosti, od toga da je Vukovar srpski grad do toga da u Srebrenici nije počinjen genocid, daleko su od europskih vrijednosti", izjavio je Josipović. Na pitanje mogu li Nikolić i njegova politika dovesti i do nestabilnosti na Balkanu, Josipović odgovara kako "želi vjerovati da neće doći ni do kakvih novih nestabilnosti, jer one zaista nikome ne mogu donijeti dobra, a posebno ne onima koji bi ih izazvali". "Ali, upravo zbog toga, potrebna je maksimalna ozbiljnost i odgovornost svih u regiji koji se bave politikom. U ovoj regiji nitko sebi ne može dopustiti i priuštiti dvosmislene izjave", upozorava Josipović.

KABUL

Dvadeset i jedna osoba je poginula, a 22 su ranjene u srijedu u samoubilačkom napadu u provinciji Kandahar, na jugu Afganistana, doznaje se iz policijskih izvora. Jedan muškarac na motoru digao se u zrak na prometnom parkiralištu na kojem parkira više desetaka kamiona i drugih oprskrbnih vozila za zračnu bazu NATO-a, objasnio je general Abdul Raziq, načelnik policije u Kandaharu. Prema njegovim riječima, "među žrtvama nema vojnika". "Svi poginuli i ranjeni su civili", potvrdio je vladin glasnogovornik Ahmad Jawed Faisal.

BEJRUT

Sirijski predsjednik Bašar al-Asad imenovao je u srijedu njemu lojalnog bivšeg ministra poljoprivrede za novog premijera koji će formirati vladu nakon prošlomjesečnih parlamentarnih izbora. Državna televizija je izvijestila da Rijad Hijab dolazi na mjesto Adela Safara, koji je imenovan u travnju prošle godine kratko vrijeme nakon početka pobune. U govoru parlamentu u nedjelju Asad je rekao da će nova vlada "uzeti u obzir nove snage" nakon izbora održanih 7. svibnja po izmjenjenom ustavu koji je dopustio osnivanju novih političkih stranaka. Veći dio oporbe bojkotirao je parlamentarne izbore a istaknuti disident je rekao da imenovanjem Hijaba, predanog člana vladajuće stranke Baas, predsjednik ignorira pozive na promjene.

ZAGREB

Delegacija EU-a u Hrvatskoj u srijedu je izvijestila da s pozornošću prati pripreme oko organizacije Gay Pridea u Splitu koji će se održati 9. lipnja, kao i javnu raspravu koju je ovaj događaj potaknuo, te naglasila važnost poštivanja ljudskih prava i zabranu bilo kakve diskriminacije temeljene između ostaloga na seksualnoj orijentaciji. "S pozornošću pratimo pripreme oko organizacije Gay Pridea u Splitu. Naglašavamo važnost poštivanja ljudskih prava i podsjećamo na načela sadržana u Povelji temeljnih prava Europske unije: bilo kakva diskriminacija temeljene na, među ostalim, seksualnoj orijentaciji bit će zabranjena", ističe se u izjavi Delegacije EU-a u Hrvatskoj. U izjavi se podsjeća da ta Povelja također jamči pravo na slobodu izražavanja i pravo na mirno okupljanje. Europska unija smatra da su temeljne vrijednosti poput ljudskih prava i pravne države, slobode, solidarnosti i poštivanje različitosti temelji europske integracije. Iz tog se razloga važan dio pretpristupnih pregovora fokusirao na učinkovitost antidiskriminacijske politike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙