FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 6. lipnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

WASHINGTON

SAD žali zbog ocjena srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića kojima negira genocid u Srebrenici 1995. godine te ih smatra kontraproduktivnim, podsjećajući da je genocid utvrđen na sudu. "Genocid u Srebrenici nije kvalifikacija određena na subjektivan način", rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner podsjećajući da je tu kvalifikaciju utvrdio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY), te dodajući da su izjave novog predsjednika Srbije kontraproduktivne za promicanje stabilnosti i pomirenja u regiji. Toner je pozvao sve uključene strane da djeluju odgovorno kako bi podržale suradnju i pomirenje u regiji. Nikolić je nedavno u intervjuu za televiziju Crne Gore izjavio da "u Srebrenici nije bilo genocida, da se u Srebrenici dogodio veliki zločin koji su počinili neki pripadnici srpskog naroda koje treba pronaći, izvesti pred sud i kazniti", ignorirajući tako sudsku kvalifikaciju ICTY-a i Međunarodnog suda pravde.

MILWAUKEE

Republikanski guverner Wisconsina Scott Walker u utorak je postao prvi guverner u povijesti SAD-a koji je "preživio" izbore nakon što je opozvan potpisima birača i ostvario uvjerljivu pobjedu koja predstavlja udarac za sindikalni pokret i osnažuje nade republikanaca da će pobijediti predsjednika Baracka Obamu na izborima u studenom. Sindikati i liberalni aktivisti postigli su Walkerov opoziv i sazivanje izbora zbog donošenja zakona koji je ograničio pregovaračka prava za radnike u javnom sektoru donesenog odmah nakon što je 2011. Walker preuzeo položaj. Nakon 87 posto prebrojanih glasova Walker je vodio ispred demokratskog gradonačelnika Milwaukeeja Toma Barretta s 54 naspram 45 posto, po neslužbenim rezultatima. Demokrati i sindikati su zbog zakona koji je ograničio prava radnika u javnom sektoru za opoziv Walkera i ponovne izbore prikupili gotovo milijun potpisa. To su bili tek treći izbori za guvernera u povijesti SAD-a održani po opozivu, a u prethodna dva slučaja, 1921. i 2003., oba su guvernera izgubila izbore.

PEKING

Regionalni blok koji okuplja Kinu, Rusiju i zemlje središnje Azije želi igrati veću ulogu u Afganistanu, rekao je kineski predsjednik Hu Jintao u razgovoru objavljenom u srijedu povodom godišnjeg summita čelnika zemalja regije. Na dvodnevnom skupu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), čije se članice pribojavaju da će se rastuća nestabilnost iz Afganistana preliti u područje središnje Azije s povlačenjem većine stranih postrojbi do kraja 2014. godine, raspravljat će se između ostaloga i o budućnosti susjednog Afganistana. "Nastavit ćemo sami rješavati regionalna pitanja, pazeći na potrese uslijed nemira izvan regije, i igrat ćemo veću ulogu u mirnodopskoj obnovi Afganistana", rekao je Hu u razgovoru za službeni kineski Narodni list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙