FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: u očekivanju odluka G7 terminski indeksi u padu

NEW YORK, 5. lipnja 2012. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su pali jer su investitori na oprezu uoči hitne telefonske konferencije čelnika skupine najrazvijenijih država svijeta G7 u vezi rješavanja europske dužničke krize.

Terminski Dow Jones indeks bio je oko 13,30 sati na gubitku 29 bodova, a tehnološki Nasdaq 9,5 boda.

Istodobno, terminski S&P 500 spustio se 5 bodova, i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Cijena njemačkih obveznica, kao i prinosi na španjolske državne obveznice danas su porasli nakon što je španjolski ministar financija izjavio da je ta zemlja praktično isključena s financijskog tržišta zbog visokih prinosa na njezine obveznice. Prinosi na španjolske dvogodišnje obveznice porasli su iznad 5 posto, dok se na 10-godišnje obveznice kreću oko 6,4 posto.

„Valuacije dionica trenutno su izuzetno privlačne, a dividendni prinosi u usporedbi s prinosima koje nude trezorski zapisi na višegodišnjim su rekordnim razinama, no globalna makroekonomska situacija zasigurno bi mogla kreirati još jednu korekciju cijena dionica u kratkome roku“, izjavio je Oliver Purschue, predsjednik uprave investicijskog društva Gary Goldberg Financial Services.

U fokusu investitora danas će biti telefonska konferencija ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine najrazvijenijih država svijeta G7. Od njih se prvenstveno očekuju nove mjere za poticanje rasta globalnog gospodarstva. Međutim, nade investitori da će G7 zaista poduzeti neke mjere prilično su blijede.

„Bio bih zaista iznenađen da na kraju konferencije G7 zaista izađe u javnost s konkretnim koracima koje kani poduzeti“, dodaje Pursche.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas se očekuje objava ISM indeksa uslužnih djelatnosti u SAD-u za svibanj. Ekonomisti predviđaju da će iznositi 53,5 bodova, isto kao i u travnju.

I na europskim burzama prevladava oprez među investitorima uoči konferencije G7, tako da je trenutno frankfurtski DAX u minusu 0,71 posto, dok je pariški CAC u plusu za 0,67 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙