FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

ZAGREB, 5. lipnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

SARAEVO - Novoimenovani direktor odjela za Balkan pri američkom State Departmentu Jonathan Moore izjavio je kako je Hrvatska primjer zemlje koja je uspješna u borbi protiv korupcije te je pozvao druge države regije, a posebice Bosnu i Hercegovinu, da slijede taj primjer. "Hrvatska, koja je uspjela procesuirati bivšeg premijera Ivu Sanadera, uspješan je primjer borbe protiv korupcije i važno je da ovdje imamo više takvih primjera", izjavio je Moore u intervjuu što ga je u utorak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Taj diplomat, koji je do sada obnašao dužnost zamjenika američkog veleposlanika u BiH, a ubuduće će u State Departmentu biti zadužen za sve države s područja bivše Jugoslavije i Albaniju, osim za Sloveniju, ocijenio je kako je korupcija napala sve sfere društva zbog čega SAD, uključujući tu i FBI, aktivno rade s lokalnim pravosudnim tijelima i policijskim agencijama. Upozorio je kako pri procesuiranju slučajeva u kojima se sumnja na korupciju ne smije biti političkih procesa. O aktualnom stanju u BiH, o uspostavi nove vladajuće koalicije u kojoj umjesto Stranke demokratske akcije (SDA) treba sudjelovati Savez za bolju budućnost (SBB) Moore je suzdržano ocijenio kako sve ovisi o tome koliko će nova koalicija biti uspješna u provedbi reformi.

LAGOS - Broj žrtava zrakoplovne nesreće u Nigeriji u nedjelju navečer porastao je u utorak na 157 kada su otkriveni prvi ostatci stanara stambene zgrade na koju se zrakoplov srušio, objavile su spasilačke ekipe kojima kiša otežava nastavak potraga. Tijela četvero stanara zgrade u koju je udario zrakoplov MD83 kompanije Dana Air u nedjelju dok se približavao zračnoj luci Lagosa, pribrojene su putnicima i članovima posade kojih je bilo 153 i nitko nije preživio. Strahuje se da će broj žrtava rasti. Ekipe pomoći navode mogućnost rušenja ostatka zgrade. Glasnogovornik službe pomoći u ponedjeljak navečer rekao je da je 137 tijela izvučeno s mjesta katastrofe, većinom putnika. Pri padu je putnički zrakoplov uništio jedno skladište, jednu kuću te crkvu i zabio se u stambenu zgradu. Još nitko ne može procijeniti broj tijela pod ruševinama. U ponedjeljak su vlasti objavile da je posada dojavila kvar dvaju motora MD83 zrakoplova koji se približavao zračnoj luci Lagosa i zatim srušio.

MOSKVA - Policija je uhitila dvadesetak osoba ispred Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, u utorak dok su zastupnici raspravljali o kontroverznom novom zakonu kojim bi se mogle drastično povećati novčane kazne za sudjelovanje u organizaciji nedopuštenih prosvjeda, javljaju ruski mediji. Sergej Mitrohin, čelnik liberalne oporbene stranke Jabloko, među uhićenim je prosvjednicima, priopćila je policija. Nove kazne predložili su zastupnici iz vladajuće Jedinstvene Rusije u vrijeme sukoba između policije i prosvjednika na skupu u središtu Moskve uoči predsjedničke inauguracije Vladimira Putina 7. svibnja.

Prvotni prijedlog zakona predviđao je porast maksimalne novčane kazne za sudjelovanje u ilegalnim prosvjedima sa sadašnjih 5.000 rubalja (160 američkih dolara) na milijun rubalja (30.000 dolara). Međutim, zbog protivljenja oporbenih stranaka i pritiska javnosti promijenjena je maksimalna novčana kazna te će iznositi 300.000 rubalja (9.600 dolara) bude li usvojen novi zakon.

Kazne za organizatore prosvjeda koji nisu poštovali savezne propise o prosvjedima bit će još više.

PEKING - Peking i Moskva protive se stranoj intervenciji ili nasilnoj promjeni režima u Siriji, ponovila je Kina u utorak kada je ruski predsjednik Vladimir Putin počeo trodnevni posjet Pekingu gdje će sudjelovati na summitu o sigurnosti te razgovarati o Siriji, Iranu i jačanju obimne gospodarske suradnje tih dviju velikih sila. Kina i Rusija, obje stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, blokirale su napore zapadnih sila da osude ili pozovu na povlačenje s vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada kojega su snage, prema podacima UN-a, ubile više od 10.000 ljudi od ožujka prošle godine. Te dvije zemlje u bliskom su kontaktu glede Sirije i drže da hitno treba okončati nasilje te da politički dijalog treba početi što je prije moguće, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Liu Weimin na dnevnom brifingu. "Obje strane protive se vanjskoj intervenciji u Siriji i protive se promjeni režima silom", kazao je Liu. "Mi vjerujemo da sirijsko pitanje treba riješiti konzultacijama različitih strana u Siriji. To je u osnovnom interesu sirijskog naroda. Kina i Rusija igraju, na svoj vlastiti način, pozitivnu ulogu glede sirijskog pitanja", istaknuo je.

PEKING - Ruski predsjednik Vladimir Putin doputovao je u utorak ujutro u trodnevni posjet Pekingu koji bi trebao osnažiti rusko-kineske veze na gospodarskom i političkom planu, napose u vezi sa sirijskim pitanjem. Putina će primiti kineski kolega Hu Jintao i njih dvojica trebaju uskladiti stajališta o nasilju u Siriji te o iranskom nuklearnom programu. Putin će sudjelovati na summitu Šangajske organizacije za suradnju (SCO), koja bi trebala biti protuteža američkom utjecaju u srednjoj Aziji te se tom prigodom sastati s iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinedžadom. Rusko-kineska suradnja u gospdoarstvu najveća je u energetici: Rusija je najveći svjetski proizvođač nafte, a Kina najveći potrošač energije u svijetu. Dvije zemlje dugo pregovaraju o potpisivanju ugovora o isporuci Kini idućih 30 godina 70 milijarda prostornih metara ruskog plina na godinu. Dvije zemlje žele zajednički proizvoditi prekomorske zrakoplove koji bi konkurirali Airbusu i Boeingu, pišu ruski mediji te bi i to trebala biti tema razgovora. Moskva i Peking najavili su do kraja lipnja osnutak zajedničkog fonda od 4 milijarde USD za razvoj poljodjelstva i prometa.

ISTANBUL - Predstavnici tridesetak zemlja, među njima i američka državna tajnica Hillary Clinton, razmatrat će načine borbe protiv terorizma na globalnoj razini u četvrtak i petak na forumu u Istanbulu na kojem će se također analizirati stanje u Siriji te nuklearni program Irana, dvjema Turskoj susjednih zemalja. Forum borbe protiv terorizma inicijativa je pokrenuta lani u sklopu Opće skupštine Ujedinjenih naroda, a njime supredsjedaju Sjedinjene Države. Američka državna tajnica Clinton sudjelovat će uglavnom u političkom radu prvoga dana skupa organiziranog na razini ministara vanjskih poslova, a Europsku uniju predstavljat će visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton. Osim jačanja protuterorističke borbe, teme skupa bit će stanje u Siriji te iranski nuklearni program, rekao je turski diplomat. Turska traži tješnju suradnju protiv financijskih i političkih ogranaka Radničke stranke Kurdistana (PKK), dok SAD inzistira na nastavku borbe protiv al-Kaide, rekao je taj turski izvor za AFP.

Iran je pod međunarodnim sankcijama zbog svog nuklearnog programa za koji Zapad tvrdi da prikriva nuklearni vojni program, što Iran opovrgava. Ankara je u tom predmetu uzalud pokušavala posredovati između Teherana i velikih sila.

KARIO - Egipatski prodemokratski borci koji su 2011., potaknuli pobunu i pad predsjednika Hosnija Mubaraka pozvali su na velike prosvjede u utorak poslije podne nezadovoljni preblagom sudskom kaznom svrgnutome predsjedniku i oslobađanjem krivnje njegovih sinova i suradnika. Sud u Kairu osudio je u subotu Mubaraka te bivšeg ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu oko 850 prosvjednika koji su početkom 2011. tražili Mubarakov silazak s vlasti nakon 30-godišnje vladavine. Sud je oslobodio krivnje dvojicu Mubarakovih sinova i šestoricu bivših visokih dužnosnika sigurnosti. Tužiteljstvo se žalilo na presudu koja nije označila nijednu osobu izravno odgovornom za smrt stotina prosvjednika. Udruge za zaštitu ljudskih prava drže da je oslobađanje šestorice visokih sigurnosnih dužnosnika ruganje pravdi što može potaknuti kulturu nekažnjavanja u policiji. Presuda je izrečena između dva kruga predsjedničkih izbora na kojima će se 16. i 17. lipnja sučeliti islamistički kandidat Mohamed Morsi i dužnosnik iz bivše vlade Ahmed Šafik. Obojica su obećala nastavak "revolucije" u ponedjeljak navečer u Kairu obraćajući se tisućama prosvjednika u Kairu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙