FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec potvrdio je u četvrtak da je dobio pismo hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić u svezi sa zahtjevom Slovenije da se pojasni gledište hrvatske vlade o pitanju hrvatskih deviznih štediša nekadašnje Ljubljanske banke. Slovensko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da proučava sadržaj pisma kao i današnju odluku hrvatske vlade kojom je ona povukla raniju odluku od 19. travnja, vezanu na sudske postupke Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb protiv Ljubljanske banke (LB) i Nove Ljubljanske banke (NLB), te da će eventualni komentar o tomer dati u petak. Unatoč tome, šef slovenske diplomacije Karl Erjavec nada se da pismo Vesne Pusić i odluka o povlačenju zaključka hrvatske vlade od 19. travnja potezi "u pravom smjeru" koji svjedoče da će Hrvatska ispunjavati odredbe sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ "dosljedno i u dobroj vjeri", javila je slovenska tiskovna agencija STA. Ljubljana je nedavno ponovila kako pitanje hrvatskih deviznih štediša Ljubljanske banke smatra sukcesijskim pitanjem koje treba rješavati u okviru traženja jamstava za deviznu štednju na području bivše Jugoslavije. Prema sporazumu o sukcesiji iz 2001., države nasljednice se o preuzimanju jamstava za deviznu štednju trebaju dogovoriti pod pokroviteljstvom Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, službeni je stav slovenske vlade.

BEOGRAD - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je za srbijansku državnu televiziju RTS kako je Hrvatskoj važno da i dalje ima partnere s kojim može graditi stabilnost u regiji, dodavši kako se u Hrvatskoj s pozornošću prate izbori u Srbiji. Josipović je, u intervjuu za RTS emitiranom u četvrtak navečer, a urađenom prije općih izbora u Srbiji održanih u nedjelju, istaknuo kako su odnosi između Hrvatske i Srbije krenuli ''dobrim i boljim'' putem te da su on i donedavni srbijanski predsjednik Boris Tadić tijekom posljednjih godina izgradili partnerstvo. ''Tko god da bude izabran, naše je očekivanje da ne smije biti povratka u devedesete, nego da treba nastaviti s politikom dobrosusjedskih odnosa i politikom koja će, kako to budu okolnosti dozvoljavale, efikasno rješavati probleme koje i dalje imamo u našim odnosima'', ustvrdio je hrvatski predsjednik. Josipović je istaknuo kako je zadaća čelnika koji predstavljaju svoje narode i države upravo da ih vode putem koji smatraju ispravnim, te ocijenio kako i on i Tadić pomirenje, gradnju dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regiji smatraju dobrim putem.

BERLIN - Njemačka je u četvrtak upozorila Grčku da europski partneri mogu jedino nastaviti pomagati dugom opterećenu Gčku ukoliko se bude pridržavala strogih mjera štednje popisanih u paketu pomoći kojeg su glasači na netom održanim izborima odbacili. "Grčka se može osloniti na solidarnost Europe, ali ako si Grčka sama ne pomogne, ništa se ne može učiniti", kazao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. "Da li je Grčka spremna učiniti ono što je nephodno - to može odlučiti samo grčki narod", dodao je. Izvršni direktor Europskog fonda za financijsku stabilnost Klaus Regling je ponovio da se Atena mora s vjerovnicima dogovoriti oko odredbi za financijsku pomoć ako želi vidjeti dotok novca poslije lipnja. Europski krizni fond (EFSF) u srijedu je odobrio 4,2 milijarde vrijednu tranšu pomoći za sljedeća dva mjeseca.

ATENA - Grčka radikalna ljevičarska stranka Syriza, protivnik štednje, koja je na izborima na opće iznenađenje dobila čak 16,5 posto glasova birača i 52 mjesta u parlamentu, postala je najopopularnija grčka stranka, pokazuju u četvrtak rezultati prve ankete javnog mišljenja provedene nakon izbora. Anketa pokazuje da 23,8 posto ispitanika podupire Syrozu, dok konzervtivna Nova demokracija (ND), koja zagovara mjere štednje MMF-ai EU-a u zamjenu za paket pomoći, uživa potporu 17,4 posto ispitanika. Da se izbori ponove, Syriza bi dobila 27,7 posto glasova, a ND 20,3 posto glasova birača, što je također porast u odnosu na 18,9 posto koliko je osvojeno na izborima 6. svibnja. Socijalisti iz PASOK-a ostaju treći, s 12,6 posto potpore biračkog tijela. Osim ND-a i PASOK-a, sve ostale parlamentarne stranke očitovale su se protiv nastavka štednje koju diktiraju grčki vjerovnici EU i MMF-a.

TIRANA - Albanija je u četvrtak glasanjem u parlamentu odlučila dopustiti nezavisnu istragu EU-a o optužbama da su etnički Albanci tijekom sukoba na Kosovu 1999. zarobljenim srpskim vojnicima vadili i potom prodavali organe. Optužbe je 2010. iznio izvjestitelj Vijeća Europe Dick Marty koji tvrdi da su borci Oslobodilačke vojske Kosova (UČK), odani sadašnjem premijeru Hashimu Thaciju, transportirali zarobljene srpske vojnike u sjevernu Albaniju gdje su im vadili i potom trgovali s organima. Albanija je prošle godine dala snažnu potporu svojoj braći na Kosovu, tvrdeći da se radi o lažima proizvedenim u Srbiji. Albanija nije htjela dozvoliti istragu srpskih tužitelja na svom području, podsjetivši da UN-ov tim nije mogao naći dokaze koji bi potkrijepili te optužbe. Sa 127 glasova u parlamentu koji broji 140 mjesta, Posebna istražna jedinica EU-a (SITF) moći će provesti svoju istragu na području Albanije.

WASHINGTON - Sjedinjene Države su u četvrtak ponovo pozvale Srbiju da sudi odgovornima za ubojstvo trojice američkih državljana podrijetlom s Kosova počinjeno 1999. "Sjedinjene Države su i dalje iskreno zabrinute što do danas nitko nije osuđen za ubojstva počinjena 1999.", istaknula je u priopćenju glasnogovornica State Departmenta Victoria Nuland. Ta reakcija Washingtona dolazi pošto su u Srbiji u srijedu po drugi put puštena na slobodu dvojica srbijanskih policajaca umiješana u ubojstvo. Sud za ratne zločine u Beogradu još je u rujnu 2009. oslobodio tu dvojicu policajaca kojima se sudilo zbog pomaganja u ubojstvu braće Yilija, Mehmeta i Agrona Bytyqija, ubijenih u Srbiji koncem srpnja 1999., odmah nakon završetka sukoba na Kosovu. No srbijanski državni tužitelj za ratni zločin podnio je žalbu na Vrhovni sud koji je tada naredio pokretanje novog procesa. Policajci Sreten Popović i Miloš Stojanović optuženi su da su žrtve nakon puštanja iz zatvora u Prokuplju na jugu Srbije predali drugim policajcima koji su ih ubili.

WASHINGTON - Pentagon je objavio izjave sa saslušanja o 11. rujnu koje su u subotu u Guantanamu bile cenzurirane za vrijeme govora jer su se ticale mučenja optuženika, javio je France Presse u četvrtak. Pentagon je rekao da je do cenzure došlo slučajno. Tijekom saslušanja u Guantanamu, Michael Schwartz, odvjetnik jednog od petorice optuženika za napade 11. rujna obrazlagao je sudcu zašto njegov branjenik Wallid Ben Attach nije htio staviti slušalice za prijevod dok je tekla rasprava na arapskom. "To je zbog mučenja kojemu su mog klijenta podvrgnuli muškarci i žene, CIA-ini snagatori", rekao je odvjetnik u tom cenzuriranom dijelu saslušanja, po transkriptu objavljenom na internetskoj stranici vojnog suda. Kapetan Schwartz je smjerao na izjavu bivšeg direktora operacija CIA-e Josea Rodrigueza koji je nedavno opravdavao "pojačane metode ispitivanja" koje je Bushova administracija dopuštala u tajnim zatvorima CIA-e. Bivši šef istražitelja govorio je na mreži CBS o "snagatorima" kojima se američka administracija koristila ne bi li natjerala zatvorenike, optužene kao "neprijateljske borce", da progovore. Novinari i obitelji žrtava koji su sjedili u sudnici iza staklene stijene nisu mogli čuti Schwartzovu izjavu jer je bila cenzurirana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙