FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. svibnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Netočna je vijest nigerijskog portala ThisDay da je hrvatski brod "ANE" prošli tjedan zaustavljen i uništen na području delte Nigera zbog krađe više od 1,3 milijuna barela sirove nafte, izjavio je u srijedu za Hinu Danilo Prestint, voditelj službe za informiranje Sindikata pomoraca Hrvatske. "Vlasnik broda je Fractal Shipping Company Ltd. iz Splita. Brod plovi pod zastavom Sveti Vincent i Grenadini, ali nije bio u delti Nigera. Trenutno se, nakon isplovljavanja iz Pule, nalazi ispod Otrantskih vrata", rekao je Prestint i zaključio da su nigerijske vlasti krivo identificirale brod kojeg su presrele i uništile. "Točni su, međutim, podaci da brod teži 5.890 tona i da se radi o brodu za generalni teret, ali "ANE" nije tanker te i nije mogao prevoziti naftu", dodao je. Prema riječima Nikice Radmana, iz Hrvatskog registra brodova, brod Lošinjske plovidbe "Srakane", koji je plovio pod hrvatskom zastavom od kolovoza 2006. do veljače 2010., prodan je i od tada pod imenom "ANE" plovi pod stranom zastavom, tj. zastavom spomenute karipske države. Brod je 1986. izgrađen u brodogradilištu "3. maj" u Rijeci. Kako je javio ThisDay, brodovi "MT ANE" i "MT OXO", umiješani u krađu sirove nafte, zapaljeni su nakon presretanja po nalogu nigerijskog ministarstva obrane.

SARAJEVO - Hrvatski ministar obrane Ante Kotromanović i ministar obrane Bosne i Hercegovine Muhamed Ibrahimović potpisali su u srijedu u Sarajevu sporazum između hrvatske vlade i vijeća ministara BiH o suradnji dviju zemalja na području obrane najavivši i nove zajedničke aktivnosti na tom planu, uključujući sudjelovanje u međunarodnom mirovnim misijama poput one u Afganistanu. U izjavi novinarima nakon potpisivanja sporazuma ministar Kotromanović je kazao kako Hrvatska BiH smatra potpuno prijateljskom državom s kojom želi jačati vojnu suradnju. "Mi smo do sada, a i dalje ćemo snažno lobirati i lobiramo da BiH postane stalna članica NATO-a. To je naš interes i interes BiH", kazao je Kotromanović. On je rekao kako je s bosanskohercegovačkim kolegom razgovarao o suradnji na planu obrambene politike pri čemu su iznesene nove ideje o tome što bi se moglo zajednički raditi i kako koristiti zajedničke kapacitete što je sastavni dio "smart defence" politike kakvu promiče NATO. Dodao je kako je bilo riječi i o suradnji u misijama u kojima obje zemelje sudjeluju, poput ISAF-a, što je dobar put za punopravno članstvo BiH u NATO-u. Bosanskohercegovački ministar Ibrahimović je podsjetio kako su ministarstva obrane i vojske dviju zemalja i do sada surađivale na temelju ranije potpisanog Memoranduma o razumijevanju, a kroz novi sporazum ta će suradnja postati konkretnija i dobiti nove oblike. "Jako nam je važno da imamo potporu Hrvatske i njezina ministarstva obrane na putu ka članstvu u NATO-u", izjavio je Ibrahimović.

SARAJEVO - Hrvatska je sprema i sposobna biti partner svakoj zemlji regije koja želi krenuti putem euroatlantskih integracija, izjavila je u srijedu u Sarajevu Sandra Petrović, članica saborskog odbora za obranu i zastupnica u parlamentarnoj skupštini NATO-a. Tijekom sudjelovanja na konferenciji parlamentarnih odbora za obranu zemalja regije posvećenoj informiranju javnosti o NATO-u Petrović je istaknula kako je jasno da članstvo u Alijansi znači sigurnost i stabilnost, a tu činjenicu valja približiti javnosti. "Hrvatska može pomoći i BiH i drugim državama regije u približavanju NATO-u", kazala je Petrović. Konferenciju parlamentarnih odbora za obranu država-članica Američko-jadranske povelja (A-5) o informiranju javnosti u vezi s NATO integracijama organiziralo je zajedničko povjerenstvo za obranu i sigurnost parlamenta BiH. Osim Hrvatske i BiH članice povelje uz SAD su i Albanija, Crna Gora te Makedonija dok Srbija ima status promatrača.

MOSTAR - Političke stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) nastupit će zajedno u sredinama gdje su Hrvati u manjini na predstojećim općinskim izborima koji će se u listopadu održati u Bosni i Hercegovini, priopćeno je u srijedu nakon sjednice Predsjedništva HNS-a održane u Mostaru. "Predsjedništvo HNS BiH donijelo je zaključak o zajedničkom nastupu stranaka HNS-a BiH u svim onim sredinama gdje je ugrožena nacionalna pozicija hrvatskog naroda", ističe se u priopćenju. Dodaje se da HNS BiH inzistira na provedbi odluke Ustavnog suda BiH vezane za grad Mostar kako bi se u ovome gradu na jesen održali izbori s drugim općinama te otklonila diskriminacija u izbornom procesu. HNS je istaknuo kako Mostar ne smije više biti grad slučaj u kojem će na snazi biti izborna pravila koja se više nigdje ne primjenjuju u BiH. Prema priopćenju, hrvatske stranke okupljene oko dva HDZ-a pozvale su vlasti u općinama i županijama da se suprotstave prijenosu ovlasti koje uzurpiraju većinske bošnjačke vlasti u Federaciji. "Od Federacije BiH se pokušava napraviti unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom", navodi se u priopćenju. Predsjedništvo HNS-a BiH pozvalo je i predsjednika Federacije BiH Živka Budimira da podnese ostavku na dužnost na koju je izabran temeljem odluke visokog predstavnika u BiH te da na taj način "omogući legitimnim hrvatskim predstavnicima da zaštite interese braniteljske populacije kao i ukupne hrvatske interese u Federaciji BiH".

BEOGRAD - Kandidat koalicije oko Demokratske stranke (DS) u drugom krugu srbijanskih predsjedničkih izbora Boris Tadić izjavio je za tisak od srijede kako su optužbe o izbornoj krađi njegova suparnika i kandidata oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića izmišljene kako bi unijele nesigurnost i odvratile građane od glasovanja, dok Nikolić kaže kako nikada nije bio politički kalkulant, te obećava da će, bude li pobijedio, ''svi doznati pravu istinu o izbornim prijevarama režima''. Dvojica kandidata dala su u srijedu, pred sam kraj izborne kampanje, odvojene intervjue za dnevne listove "Politiku" i "Danas" pozvavši birače da iziđu na nedjeljne izbore i dadu potporu njihovoj politici. Tadić je za beogradski dnevnik "Politika" istaknuo kako su predsjednički izbori sudbonosni za budućnost zemlje i nastavak napredovanja Srbije prema Europi, dok je Nikolić u intervjuu "Danasu" rekao da njegov izbor donosi nužne promjene koje ljudi u Srbiji žele i da će ih on omogućiti. Ustvrdivši da nije bilo krađe glasova na izborima 6. svibnja, Tadić je kazao da se netko ''pozabavio'' naknadnom krađom arhiviranog izbornog materijala kako bi bacio sjenu na izbore, izrazivši očekivanje da će krivci biti otkriveni i kažnjeni u skladu sa zakonom. Nikolić je odbacio optužbe da tvrdnjama o krađi glasova stvara ozračje napetosti uoči drugog kruga predsjedničkih izbora. Srbijansko državno odvjetništvo u ponedjeljak je, u povodu tvrdnji Nikolićeva SNS-a o krađi glasova na općim izborima u Srbiji 6. svibnja, objavilo kako je utvrđeno da nije bilo izborne krađe, te da je vreća s biračkim listićima, koju je nekoliko dana ranije Nikolić pokazao novinarima, ukradena nakon što je završeno brojanje glasova.

ATENA - U strahu da bi Atena uskoro mogla izaći iz eurozone, Grci su u ponedjeljak iz banaka podigli najmanje 700 milijuna eura, priopćio je u srijedu predsjednik Središnje banke George Provopulos. Grci povlače euro iz straha da će novi izbori ubrzati izlazak zemlje iz eurozone, a iako se novac iz banaka povlači već godinama do sada nije zabilježeno povlačenje novca tim tempom. "Predsjednik Središnje banke mi je kazao da nema panike, ali da postoji strah koji bi mogao prerasti u paniku", kazao je predsjednik države Karolos Papulias na sastanku s političkim liderima. Izvori iz dviju banaka javljaju da se žurno podizanje novca nastavlja i u utorak, iako pred bankama još uvijek nema redova. Mnogi Grci se nadaju da ipak mogu ostati u eurozoni i bez poštivanja uvjeta koje su nametnuli EU i MMF, kao što obećaje Aleksis Cipris, karizmatični 37-godišnji vođa ljevičarske stranke Syrize. Znanstveni institut ELIAMEP ocjenjuje da u grčkom društvu "trenutno pomalo vlada šizofrenija".

PARIZ - Jean-Marc Ayrault, kojega je novi francuski predsjednik Francois Hollande imenovao premijerom, preuzeo je u srijedu ujutro dužnost nakon kratke predaje vlasti njegova prethodnika Francoisa Fillona. Njih su dvojica razgovarala pola sata prije nego su Francois Fillon, koji je predvodio vladu tijekom petogodišnjeg mandata Nicolasa Sarkozyja, i njegova supruga napustili Matignon, službenu rezidenciju francuskog premijera u Parizu. Novi francuski premijer Ayrault objavio je da će prva vlada predsjednika Hollandea biti formirana u srijedu "krajem popodneva" a okupit će se u četvrtak u ministarskom vijeću. "Najvažnije je, i zato će se vijeće ministara okupiti sutra, da se jako brzo krene s poslom u službi Francuza kako bi zajedno s njima uspjeli obnoviti Francusku po načelima pravde", naglasio je on. Izjavu je dao ispred Matignona jedan sat nakon prijenosa vlasti i odlaska prethodnika Francoisa Fillona. "Odlazim u Elizejsku palaču kako bih iznio predsjedniku republike prve prijedloge" o sastavu vlade, dodao je on u prvom kratkom premijerskom govoru.

BERLIN - Vandali su napali kuću njemačkog dužnosnika koji je u Europskoj uniji zadužen za Grčku te su osobno vozilo njegove supruge zapalili u znak prosvjeda protiv mjera štednje koje je međunarodna zajednica nametnula Grčkoj. Skupina koja je preuzela odgovornost naziva se "Prijatelji Loukanikosa" što je ime psa lutalice koji se priključio grčkim prosvjednicima protiv mjera štednje te je u sukobima s policijom u središtu Atene redovito bio na strani prosvjednika. Skupina je zaprijetila i drugim dužnosnicima Europske komisije, Europske središnje banke i MMF-a uključenima u rješavanja problema grčke krize. Viši tužitelj Helmut Lange kazao je kako ta skupina ranije nije bila poznata, a odbio je reći da li su dužnosnik EU Horst Reichenbach ili njegova obitelj bili u kući u Potsdamu nedaleko Berlina u vrijeme napada u ponedjeljak navečer. Reichenbach vodi skupinu Europske komisije zaduženu za pomoć Grčkoj koja bilježi petu godinu zaredom u recesiji.

AMAN/BEJRUT - Najmanje 11 osoba, među kojima dvoje djece, ubijeno je u srijedu u sukobima u sirijskim provincijama Idleb, na sjeverozapadu zemlje, i Deri, na jugu zemlje, javila je sirijska skupina za ljudska prava, a sirijski pobunjenici su predali UN-ove promatrače koji su se u utorak našli uhvaćeni u napadu u kojem je ubijeno dvadesetak civila. Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) javlja da vladine snage napadaju mjesta u Idlebu teškim naoružanjem, posebice Khan Sheikhun, a stanovnici javljaju da "cijelu noć nisu oka sklopili", javile su agencije. Sirijski pobunjenici su danas predali šestoricu UN-ovih promatrača čiji je konvoj dan ranije napadnut u spomenutom gradu. Šest promatrača iz Jemena, Brazila, Bangladeša, Danske, Maroka i Nizozemske našli su se u Khan Sheikhunu pod granatama sirijske vojske, u žestokom napadu u kojem je poginulo više od 20 civila. "Vratili smo šestoricu promatrača skupa s vozilima u UN-ov konvoj nedaleko od ulaza u grad. Svi su neozlijeđeni i na putu za Damask", javio je satelitskim telefonom Abu Hasa, zapovjednik Slobodne sirijske vojske.

BERLIN - Njemačka kancelarka i njezini ministri su se prvi put u 12 godina dogovorili o povišenju plaća, doznaje se iz njemačke vlade u srijedu. Prihodi kancelarke, njezinih ministara i državnih tajnika će porasti za 5,7 posto u tri etape do kolovoza 2013. nakon odluke donesene na sastanku vlade. Plaća njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je na toj funkciji od sredine 2005., povećat će se do sredine 2013. za 930 eura na brutto oko 17.016 eura mjesečno. Ministrima će prihodi narasti za 750 eura na oko 13.795 eura, a državnim tajnicima za 580 eura na 10. 573 eura. Prvo povišenje će biti isplaćeno retroaktivno za ožujak. Nakon godina štednje, posljednjih tjedana je zabilježeno povišenje plaća u raznim branšama Njemačke. Ohrabrio ih je sam njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble, koji je nedavno ocijenio da je vrijeme za povišenje plaća. Europski susjedi često su kritizirali stagniranje plaća u Njemačkoj, koje smatraju kočnicom potrošnje, uvoza i prosperiteta gospodarstva.

RIM - Talijansko pravosuđe je u srijedu zaplijenilo jedan hotelski kompleks i terene koji su pripadali obitelji pokojnog libijskog čelnika Moamera Gadafija na malom talijanskom otoku Pantelleria, između Sicilije i Tunisa. Ta imovina, zaplijenjena na temelju odluke rimskog prizivnog suda, vrijedna je 20 milijuna eura, navodi agencija Ansa. Talijansko pravosuđe je već zaplijenilo Gadafijevu imovinu u vrijednosti od 1,3 milijarde eura, među kojima i dionice banke Unicredit, naftne kompanije Eni i automobilske kompanije Fiat. Istrage talijanske financijske policije su omogućile identificiranje i drugih tvrtki povezanih s obitelji Gadafi, među kojima su hotel i tereni u Putna Tre Pietre na otoku Pantelleria. Te zapljene se temelje na zahtjevu Međunarodnog kaznenog suda u Den Haagu u sklopu istraga o zločinima protiv čovječnosti koje su počinili Moamer Gadafi, njegov sin Saif al-Islam i bivši šef libijskih tajnih službi Abdulah Al-Senusi. Tim zapljenama se pokušava osigurati novac za moguće odštete žrtvama režima.

MILANO - Osnivač talijanske Sjeverne lige Umberto Bossi i dvojica njegovih sinova pod istragom su zbog korištenja državnih sredstava u privatne svrhe, kazao je u srijedu pravosudni izvor za Reuters. Bossi i njegovi sinovi Renzo i Riccardo pod istragom su zbog prijevare i pronevjere. Bossi je u travnju podnio ostavku na čelno mjesto u Sjevernoj ligi nakon što su se pojavile optužbe da su sredstva koja je stranka dobila od države za izbornu kampanju potrošena na renoviranje njegove kuće i plaćanje putovanja i automobila za njegove sinove. On i njegovi sinovi niječu krivnju. Sjeverna liga pretrpjela je teške gubitke na lokalnim izborima ovog mjeseca zbog toga skandala koji bi mogao pomoći bivšem ministru unutarnjih poslova Robertu Maroniju da preuzme vodstvo stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙