FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 3. lipnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB/SPLIT - Organizatori Split Pridea pozvali su sinoć Državno odvjetništvo i policiju da spriječi "Građansku inicijativu" iz Splita i njezin "Stožer za obranu Rive" u onemogućavanju splitske Povorke ponosa 9. lipnja. Nakon što je grupa građana, okupljena u "Građansku inicijativu" utemeljila "Stožer za obranu Rive", te pozvala građane da fizički spriječe okupljanje na Split Prideu, organizatori povorke pozvali su u priopćenju DORH i policiju da spriječe izvršenje tog kaznenog djela. U svjetlu nasilja od prošle godine i činjenice da se radi o pokušaju sprečavanja mirnog javnog okupljanja čija je svrha zagovaranje zaštite ljudskih prava, to je više nego sramotno i predstavlja kazneno djelo, ocjenjuju predstavnici udruga Kontra, Iskorak i Domine te traže od Državnog odvjetništva pokretanje kaznenog postupka. Drže da je riječ o kaznenom djelu povrede prava na okupljanje i javni prosvjed, te kaznenom djelu poticanja na počinjenje kaznenog djela, a koja predstavljaju zločin iz mržnje prema LGBT osobama. Od državnih tijela očekuju da sada djeluju kako bi se spriječilo počinjenje zločina iz mržnje. Navedena grupa građana, ističu, već duže vrijeme širi neistinite informacije i obmane i koristeći se čak slikama žrtve jednog strašnog zločina stvara negativnu atmosferu u Splitu, kojom se potiče na diskriminaciju i nasilje prema LGBT osobama.

ZAGREB - Lutka-film "Oh Willy..." autorskog dvojca Emme De Swaef i Marca Jamesa Roelsa, emocionalna priča o odnosu majke i sina, osvojio je Grand Prix 22. Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta, čiji je natjecateljski dio završio sinoć dodjelom nagrada u kinu "Europa". Peteročlani žiri u kojemu su bili Priit Pärn, David O'Reilly, Dennis Tupicoff, Mirna Belina i Lea Zagury, Grand Prix je dodijelio priči o punašnom Willyju koji se u svojim 50-im godinama vraća u nudističku koloniju gdje je odrastao da bi se brinuo o umirućoj majci. Ta belgijsko-francusko-nizozemska koprodukcija donosi dojmljivu ljudsku, toplu i apsurdnu priču. Dobro je režiran, humorističan i pun iznenađenja, ističe se u obrazloženju Grand Prixa 22. zagrebačkog Animafesta tijekom kojega je u proteklih šest dana prikazano 400-tinjak kratkometražnih animiranih filmova. Peteročlani žiri također je dodijelio nagrade "Zlatni Zagreb", "Zlatko Grgić" te posebne nagrade za još pet filmova iz Velikog natjecanja. Nagrada "Zlatni Zagreb" pripala je filmu "Kakav divan dan" oskarovskog kandidata Dona Hertzfeldta iz SAD-a, uz objašnjenje da je riječ o “izvanredno lijepom filmu koji se koristi različitim tehnikama te jednostavnim sredstvima znalački izražava kompleksne emocije".

ERDUT - U organizaciji Udruge Slavonica art Erdut jučer je uz Dunav u Erdutu uz druženje glumaca, glazbenika, kulturnih i gospodarstvenih djelatnika počeo ljetni Slavonica art fest Erdut. Riječ je o četvrtom druženju i festivalu umjetnosti čiji je cilj, kako je rekao predsjednik Udruge Branko Marić, "upoznavanje i umrežavanje svih onih koji imaju želju da svojim radom doprinesu razvoju Slavonije i Hrvatske". Više stotina likovnih umjetnika, glumaca, glazbenika ali i ljubitelja umjetnosti ne samo iz Hrvatske, već i BIH, Njemačke i drugih zemalja, već četvrtu godinu u lipnju se okupljaju na imanju Branka Marića, na mjestu Briginac u Erdutu, nadomak poznatih starh erdutskih vinograda. "Udruga usko surađuje s Galerijom likovnih umjetnosti u Osijeku, Hrvatskim narodnim kazalištem, Maticom hrvatskom, Maticom iseljenika i Umjetničkom akademijom u Osijeku, čiji studenti na ovom druženju svojim nastupom povezuju slavonsku dušu s vječnim Dunavom i svim ljepotama najljepšeg dijelića svijeta zaustavljenog u ovom božanskom spoju povijesti i sadašnjosti", rekao je Marić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙