FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Raskol u Demokratskoj zajednici Hrvata

SUBOTICA, 1. lipnja 2012. (Hina) - U najmlađoj stranci hrvatske manjine u Vojvodini, Demokratskoj zajednici Hrvata (DZH), došlo je do raskola nakon neuspjeha na nedavnim izborima, prenijeli su u petak mediji na hrvatskom jeziku u Vojvodini.

Natpolovična većina Glavnoga odbora stranke smijenila je i isključila predsjednika DZH Đorđa Čovića zbog debakla na nedavnim izborima u Srbiji, zatim zbog sumnje u legalnost poslovanja, kršenja statuta stranke i samovolje u upravljanju, prenijeli su među ostalim mediji.

Za vršitelja dužnosti predsjednika imenovan je Dragan Hupko, koji je izjavio da je uz Đorđa Čovića iz stranke isključena i njegova supruga Doma Čović, članica Glavnog odbora.

S druge strane, Čović u izjavi subotičkim medijima negira da je smijenjen i isključen jer tvrdi da Predsjedništvo koje je iniciralo njegovu smjenu nije imalo legitimitet.

Na internet stranici DZH se navodi da održana izvanredna sjednica Glavnoga odbora "predstavlja samo neformalni skup nezadovoljnih i frustriranih pojedinaca, koji nemaju uporište u svojim neargumentiranim stavovima".

Epilog raskola u najmlađoj stranci hrvatske manjine, kako je prenio hrvatski program Radio televizije Vojvodine, bit će poznat poslije mišljenja državnih pravosudnih tijela, koja trebaju odlučiti tko ima legitimitet predstavljanja DZH.

DZH su u lipnju 2007. godine formirali nezadovoljni članovi starije hrvatske stranke u Srbiji, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

DZH je sudjelovao na izborima 2008. i 2012., ali nema izravnog predstavnika u parlamentu niti na jednoj razini vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙