FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 31. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Mogućnosti suradnje nacionalnih zrakoplovnih kompanija Hrvatske i Slovenije, prometna infrastruktura, te zajednički napori u međunarodnom lobiranju za prometne koridore bili su u središtu razgovora ministra za promet Siniše Hajdaš Dončića i njegova slovenskog kolege Zvonka Černača koji su se u četvrtak sastali na svom radnom susretu u slovenskom Otočcu na Krki. Kako je javila Slovenska tiskovna agncija STA, slovenski je ministar nakon razgovora izjavio da su razgoarali o razvoju prometnih koridora, te se usuglasili oko potrebe povezivanja luke Rijeka i luke Koper u okviru inicijative suradnje komercijalnih luka u sjevernom Jadranu, kako bi se postigli dodatni sinergijski efekti. Nijedna strana ne isključuje nijedan od mogućih modela suradnje zrakoplovnih kompanija a zbog osjetljivosti teme odlučili smo se za racionalan pristup, istakli su ministri, potvrdivši da su govorili i o infrastrukturi na međudržavnoj granici, cestama, mostovima, te međusobnoj potpori u međunarodnom lobiranju oko trasa prometnih koridora.

SARAJEVO - Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP) zatražit će smjenu ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA) u Vijeću ministara BiH nakon što su njeni zastupnici i u četvrtak u Domu naroda državnog parlamenta glasovali protiv predloženog proračuna a iz SDA su odmah reagirali upozorenjem kako će to dovesti do ozbiljne krize u zemlji. Nakon sjednice Doma naroda na kojoj je konačno izglasan proračun u obliku u kojemu ga je predložilo Vijeće ministara BiH, predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija u Sarajevu se sastao s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem i prenio mu kako raskida koaliciju i pokreće inicijativu za smjenu ministara iz reda SDA. Iz SDA je tijekom popodneva objavljeno priopćenje u kojemu stoji kako SDP traži i raskid koalicije na svim drugim razinama vlasti što je ocijenjeno kao "neozbiljna i neodgovorna odluka".

BEOGRAD - Novoizabrani predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u četvrtak je pred srbijanskim parlamentom položio predsjedničku prisegu, čime je formalno započeo njegov prvi petogodišnji predsjednički mandat, dok će 11. lipnja u zgradi srbijanskog predsjednika biti održana Nikolićeva svečana predsjednička inauguracija. U svom prvom predsjedničkom obraćanju parlamentu Nikolić je kazao kako je Srbija zemlja koju razara opća kriza te kao glavne probleme istaknuo "neodgovorno i neznalački" provedenu privatizaciju koja je rezultirala nezaposlenošću i siromaštvom, te korupciju i kriminal koji su proizveli opću nesigurnost građana i nepovjerenje u institucije. Prijepodne je konstituiran novi parlament u njegovu novom sazivu, nakon što su potvrđeni zastupnički mandati za svih 250 novih zastupnika, koliko ih ima srbijanski parlament.

RIM - Reforma talijanskoga radnog zakonodavstva premijera Marija Montija, najvažniji dio njegova pokušaja da potakne gospodarstvo, dobila je u četvrtak potporu Senata, a prije toga je zbog kritika sindikata i političkih stranaka donekle razvodnjena. Te reforme smatraju se testom Montijeve sposobnosti da na čelu neizabrane tehnokratske vlade da nov poticaj gospodarstvu najsporijeg rasta u zadnjih deset godina u Europskoj uniji. Portugal je donio sličan zakon u siječnju, a Španjolska u veljači. Dio je to vala zakona zemalja juga eurozone koje svoja gospodarstva nastoje učiniti konkurentnima u vrijeme duboke ekonomske krize. Tim reformama cilj je olakšati tvrtkama otpuštanje radnika kad se pogoršaju uvjeti poslovanja i potaknuti poslodavce da nude više stalnog zapošljavanja umjesto nesigurnih privremenih ugovora kakvi se nude većini novih radnika.

BEJRUT - Šest osoba poginulo je u četvrtak u sukobima u Siriji, među kojima i dječak u Huli, koja je opet bila na meti bombardiranja vojske, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Vojska je u četvrtak, drugog dana zaredom, bombardirala okolicu Hule gdje se prošlog tjedna dogodio pokolj koji je osudila međunarodna zajednica. Snage režima granatirale su predgrađe Hule, Taldo, gdje je ubijena većina od 108 žrtava pokolja što se dogodio 25. svibnja. Tristotinjak promatrača UN-a raspoređenih u Siriji ne uspijevaju osigurati poštovanje primirja po mirovnom planu Kofija Annana, izaslanika UN-a i Arapske lige, koji je službeno stupio na snagu 12. travnja ali se sustavno krši.

BEJRUT - Glavni zapovjednik sirijskih pobunjenika Riad al Asad pozvao je u četvrtak posebnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju Kofija Annana da objavi da je njegov mirovni plan propao kako bi oslobodio pobunjenike obveze pridržavanja primirja, za koje SAD kaže da bi se moglo urušiti te izazvati širu krizu na Bliskom istoku. Izjava Asada, čije je sjedište u Turskoj, u suprotnosti je s izjavom pobunjenika u Siriji koji su u srijedu izdali 48-satni ultimatum predsjedniku Bašaru al Asadu da ispuni uvjete Annanova plana. Annanov plan nije zaustavio nasilje u Siriji. Annan je upozorio da bi, ne bude li Vijeće sigurnosti UN-a ubrzo izvršilo pritisak na Siriju da okonča nasilje nad oporbom, zemlje mogle početi djelovati izvan okvira UN-a.

COPENHAGEN -Američka državna tajnica Hillary Clinton iznijela je u četvrtak argumente protiv vojne intervencije u Siriji, unatoč prošlotjednom masakru u sirijskom gradu Huli. Na predavanju danskim studentima, Clinton je upućeno pitanje što bi moglo motivirati SAD i njegove saveznike da krenu u vojnu akciju protiv Sirije, gdje se predsjednik Bašar al Asad već 14 mjeseci bori s protuvladinom pobunom. No, Clinton je zasad odbacila mogućnost američke intervencije u Siriji, za razliku od Libije gdje su udari NATO-a pomogli pobunjenicima da svrgnu s vlasti Moamera Gadafija. Clinton je istaknula da Sirija ima složenije društvo s izraženijim etničkim podjelama, bez oporbe, s jačom zračnim obranom i puno osposobljenijom vojskom od libijske. Povrh svega, naglasila je, ne postoji suglasje međunarodne zajednice zbog protivljenja Rusije i Kine u Vijeću sigurnosti UN-a, gdje su uložile veto na dvije rezolucije o Siriji.

RAMALAH - Njemački predsjednik Joachim Gauck u četvrtak je u Ramalahu pozvao palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na dijalog s Izraelcima. Gauck je izravno, na konferenciji za novinare održanoj zajedno s Abasom, potaknuo i pozvao palestinskog predsjednika da ne prekida dijalog s Izraelcima, dodavši kako Njemačka snažno podupire obje države, kao i uspostavu nove palestinske države. Abas je izrazio žaljenje zbog "prepreka u mirovnom procesu nastalih uslijed inzistiranja izraelske vlade da se izmijene međunarodne preporuke za mirnim rješenjem problema te zbog nastavka izraelskog koloniziranja Palestinskih teritorija". "Nećemo prekinuti svoje iskrene napore za pronalaženjem mirnog rješenja problema putem pregovora", rekao je Abas.

MOSKVA - Moskovski sud odredio je u četvrtak kućni pritvor negdašnjem pukovniku moskovske policije Dmitriju Pavljučenkovu, osumnjičenom za ubojstvo ruske novinarke Ane Politkovske 2006. godine, koji je dosad u zatvoru čekao suđenje, a nova mu je mjera izrečena na zahtjev njegovih odvjetnika zbog zdravstvenog stanja. Optužnice su podignute protiv još pet osumnjičenih organizatora ubojstva novinarke, od kojih su dvojica također povezana sa službama sigurnosti. Pavljučenkov je ustvrdio da su izaslanik čečenskih separatista Ahmed Zakajev i oligarh Boris Berezovski, koji žive u Londonu, naručili njezino ubojstvo kako bi diskreditirali Kremlj. Obojica su odbacila te optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙