FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

BEČ - Europska unija nije promijenila uvjete mjera štednje Grčkoj, ocijenio je austrijski kancelar Werner Faymnann u razgovoru za austrijski dnevni list Kurier od petka. "EU ne može popustiti ucjenama i odustati od dogovorenih uvjeta", rekao je. "Europska unija je odlučila da ćemo se držati našeg dogovora s Grčkom", inzistirao je Faymann. "Nastojimo da Grčka ostane u eurozoni", dodao je kancelar i upozorio na nesigurnosti koje bi nastale izlaskom Atene iz eura, i naglasio da bi to sve strane skupo stajalo. "Možemo pretpostaviti da bi u slučaju izlaska Grčke iz eurozone Međunarodni monetarni fond (MMF) razvio puno stroži program štednje od programa EU", upozorio je Faymann. On se nada da će nova grčka vlada, nakon parlamentarnih izbora 17. lipnja, željeti ostati u eurozoni.

BEJRUT - Slobodna sirijska vojska (FSA) objavila je u četvrtak je da joj je prioritetni zadatak pomoći sirijskom narodu da se oslobodi od režima, javlja u četvrtak agencija France presse pozivajući se na proglas koji je dobila na uvid. FSA, osnovana u srpnju 2011., koja okuplja tisuće vojnika, precizira da je njezina misija zaštita mirnih manifestacija i izvođenje počinitelja ratnih zločina protiv sirijskog naroda pred međunarodne sudove. FSA u proglasu navodi da će biti u službi vlade koju će izabrati narod nakon pada režima Bašara al-Asada, da će štititi jedinstvo naroda i teritorijalnu cjelovitost zemlje te da se neće miješati u politički proces. FSA se u tom proglasu također obvezala da će poštovati načela međunarodnog i humanitarnog prava i da njezini članovi neće moći biti pripadnici političkih ili vjerskih organizacija.

VATIKAN - Predsjednik Vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi bio je primoran dati ostavku jer "nije uspio izvršavati dužnosti od primarne važnosti", priopćio je u četvrtak navečer Vatikan. "Upravno vijeće je jednoglasno izglasalo nepovjerenje....i vjeruje da je taj potez važan kako bi banka zadržala svoju vitalnost", stoji u priopćenju Svete Stolice. Tedeschi je odbio komentirati svoju smjenu, kratko odgovorivši novinarima da "radije ništa ne bi rekao, jer bi u suprotnom izgovorio strašne stvari". Uprava je priopćila da traži predsjednika koji bi pomogao da IOR uspostavi "učinkovite i sveobuhvatne odnose sa financijskom zajednicom na temelju obostranog poštovanja i prihvaćenih bankarskih standarda".

KAIRO - Nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u Egiptu islamistički pokret Muslimanska braća objavio je da njihov kandidat Mohamed Morsi vodi nakon dvodnevnog glasovanja u prvom krugu predsjedničkih izbora, po prvim djelomičnim rezultatima glasovanja.

U noći na petak prebrojavali su se glasovi iz prvog kruga u kojemu se 12 kandidata natjecalo za nasljednika Hosnija Mubaraka svrgnuta u narodnoj pobuni.

Muslimanska braća su izvijestila na tiskovnoj konferenciji da njihov kandidat vodi u 236 od 13.000 biračkih mjesta.

"Vjerujem da naš kandidat vodi, kao što govore prve procjene", rekao je Esam al-Erian, potpredsjednik Stranke pravde i slobode, proistekle iz islamističkog pokreta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙