FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snižena procjena o rastu američkog BDP-a u prvom tromjesečju

WASHINGTON, 31. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Američko ministarstvo trgovine snizilo je u četvrtak procjenu rasta američkog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju zbog slabije osobne potrošnje no što je prvotno procijenjeno.

Američko gospodarstvo poraslo je u prva tri ovogodišnja mjeseca za 1,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, izvijestilo je ministarstvo u drugoj procjeni. Prvotno je njegov rast procijenjen na 2,2 posto.

Procjena je snižena ponajprije zbog slabije osobne potrošnje, ali su značajnu ulogu odigrali i sporije obnavljanje zaliha tvrtki no što je navedeno u prvoj procjeni, te nagli rast američkog trgovinskog deficita.

U prethodnom tromjesečju gospodarske su aktivnosti na godišnjoj razini porasle za tri posto.

Analitičari procjenjuju da gospodarstvo ovog proljeća raste nešto bržim tempom i za razdoblje od travnja do lipnja predviđaju stopu rasta u rasponu od dva do 2,5 posto. Mnogi očekuju da će gospodarstvo zadržati taj tempo tijekom cijele godine, što bi predstavljalo poboljšanje u odnosu na prethodnu godinu kada su aktivnosti porasle za 1,7 posto.

Pritom je godišnji rast od samo 2,5 posto obično dovoljan tek da se drži korak s demografskim promjenama. Većina ekonomista smatra da je potreban gotovo dvostruki brži rast kako bi se stopa nezaposlenosti tijekom jedne godine smanjila za jedan postotni bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙