FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pod pritiskom španjolske dužničke krize

LONDON, 30. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale jer ulagače sve više zabrinjava kriza španjolskog bankarskog sustava, zbog čega se očekuje daljnji rast cijena zaduživanja te članice eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,9 posto, na 982 boda. Od početka mjeseca na gubitku je gotovo 6 posto.

Frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,6 i 1,1 posto.

Pad cijena dionica posljedica je zabrinutosti za španjolski bankarski sustav, koji je preopterećen lošim kreditima, pa bi mu trebala pomoć.

Kako bi pomogla bankama i prezaduženim regijama, Španjolska priprema novu emisiju obveznica, a ulagači se plaše da bi prinosi na njezine 10-godišnje obveznice mogli dosegnuti kritičnu razinu od 7 posto, koja se smatra dugoročno neodrživom cijenom financiranja.

„Govori se o različitim mogućnostima dokapitalizacije španjolskih banaka, pa i o međunarodnoj pomoći toj članici eurozone. No, pitanje je jesu li postojeći europski fondovi za stabilizaciju dovoljni za spašavanje Španjolske“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Ewald Nowotny, dužnosnik Europske središnje banke, kazao je jučer da pomoć banakama u nevoljama ovisi o nacionalnim vladama, a ne o ECB-u. Poručio je i to da dužnosnici ECB-a trenutačno ne razmatraju ponovno uvođenje programa otkupa obveznica, niti daljnje smanjenje ključnih kamatnih stopa.

Zbog toga su jutros najviše, oko 1,3 posto, pale cijene dionica banaka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,3 posto, na 8.633 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙