FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 25. svibnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

SARAJEVO - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je u intervjuu kojega je u petak objavio sarajevski "Dnevni avaz" kako je stabilnost Bosne i Hercegovine ujedno interes Hrvatske ali i cijele regije. "Nije ni nama dobro kada je u Bosni loše", kazala je Pusić a na upit kako uopće pomoći BiH odgovorila je da preokret mora doći iznutra i ujedno osigurati da cijela regija funkcionira. Istaknula je kako Hrvatska izravno osjeća posljedice nestabilnosti u BiH i pri tom pomenula primjer turizma. Pusić je potvrdila spremnost Hrvatske da bude kontakt-država koja će BiH pomoći na putu ka članstvu u NATO-u kroz Akcijski plana za članstvo MAP onako kako je to Hrvatskoj svojedobno pomagala Mađarska.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina nazaduje u borbi protiv korupcije i s takvom je ocjenom upoznata i Europska komisija, objavio je u petak bosanskohercegovački ogranak organizacije Transparency International (TI). Predstavnici TI s područja jugoistočne Europe u četvrtak su u Bruxellesu obavili redovite konzultacije u Europskoj komisiji o stanju u borbi protiv korupcije u regiji, a tom prigodom TI BiH mogao je samo konstatirati kako se taj problem u BiH sve više zaoštrava. Kako stoji u priopćenju TI BiH dostavljenom medijima u Sarajevu, nazadovanje BiH vidljivo je kroz zakonski okvir koji regulira borbu protiv korupcije te kroz opstrukciju u primjeni već postojećih zakona, posebice uzevši u obzir da Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije još uvijek nije funkcionalna zbog nedostatka sredstava i usvojenih procedura.

SARAJEVO - Sud Bosne i Hercegovine u petak je osudio na dugogodišnje zatvorske kazne dvojicu pripadnika ratnog sastava policije bosanskih Srba proglasivši ih krivim za izravno sudjelovanje u genocidu počinjenom nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice u srpnju 1995. godine. Duško Jević, koji je u ratu obnašao dužnost zapovjednika središta za obuku posebnih policijskih snaga smještenog na Jahorini, osuđen je na 35 godina zatvora, a Mendeljev Đurić, jedan od nižih zapovjednika u toj postrojbi, osuđen je na 30 godina zatvora.

BEOGRAD - Srbijanske stranke Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića, Liberalno demokratska partija (LDP) Čedomira Jovanovića i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića zatražili u od Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića da u roku od 24 sata odluči koga predlaže za mandatara za sastav nove vlade, prenosi u petak beogradski tisak, dok se sam Dačić ogradio od takve medijske interpretacije. Ako DS ne iziđe s prijedlogom premijera u naredna 24 sata to će učiniti politički blok koji čine SPS, LDP i URS, tvrdi dnevnik ''Blic'' pozivajući se na neimenovani izvor blizak LDP-u te navodi kako su se čelnici tih triju stranaka dogovorili o privremenom formiranju političkog bloka koji će istaknuti ime svog kandidata za predsjednika vlade. Ove tri stranke samostalno su, odnosno s koalicijama okupljenim oko sebe, izišli na parlamentarne izbore 6. svibnja.

MOSKVA - Pregovori o iranskom nuklearnom programu konstruktivni su unatoč znatnim neslaganjima, ocijenilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak nakon razgovora u Bagdadu između velikih sila i Irana koji će se nastaviti u Moskvi 18. i 19. lipnja. Dvodnevni pregovori između predstavnika Rusije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Kine s Iranom završili su u četvrtak u Bagdadu dogovorom o novim pregovorima i to je jedini opipljiv rezultat. Teheran ustraje na svome "aspolutnom pravu" obogaćivanja uranija i za to ključno pitanje nije pronađen kompromis. Zapad sumnjiči Iran da pod krinkom civilnog nuklearnog programa nastoji razviti atomsko oružje, što Teheran niječe.

WASHINGTON -Američke su vlasti obećale da će i dalje biti uz egipatski narod te da se raduju suradnji s demokratski izabranom egipatskom vladom. Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je kako je Egipat napravio još jedan važan potez u tranziciji prema demokraciji, održavši prve slobodne izbore za presjednika države. Egipćani su u srijedu i četvrtak birali predsjednika među 12 kandidata. Nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u Egiptu islamistički pokret Muslimanska braća objavio je da njihov kandidat Mohamed Morsi vodi. Konačni rezultati trebaju se objaviti 27. svibnja. Ako nijedan kandidat ne dobije apsolutnu većinu, drugi krug je predviđen 16. i 17. lipnja.

TOKIO - Japan, čija vlada nakon incidenta na nuklearnoj centrali u Fukushimi razmatra plan nove energetske politike, namjerava smanjiti proizvodnju nuklearne energije u udjelu ukupne energije na 15 posto do 2030, što je gotovo dvaput manje nego ranije, objavilo je ministarstvo zaštite okoliša. "15 posto električne energije koja potječe iz nuklearki bit će temelj" energetske politike do 2030, rekao je u petak novinarima ministar zaštite okoliša Goshi Hosono, iako još uvijek nije ništa službeno odlučeno. On je podsjetio da je prije drame u Fukushimi, 11. ožujka 2011. kada je nakon silovitog potresa uslijedio veliki tsunami i incident u nuklearci, energetski plan predviđao udio veći od 50 posto nuklearne energije u ukupnom energetskom planu za 2030.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙