FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB dokinuo refinanciranje nekih grčkih banaka

BERLIN/FRANKFURT, 17. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) dokinula je operacije pružanja likvidnosti nekolicini grčkih banaka budući da nisu provele dokapitalizaciju, kazali su izvori iz središnje banke eurozone, ne navodeći o kojim se bankama radi.

Takav razvoj situacije ističe slabo stanje bankovnog sektora u Grčkoj gdje štediše povlače eure iz banaka strahujući od mogućeg izlaska zemlje iz eurozone premda su Francuska i Njemačka, dva vodeća gospodarstva u regiji, odlučne u tome da se Atena zadrži u europskoj monetarnoj uniji.

"S obzirom da dokapitalizacija nije provedena ECB je dokinuo operacije monetarne politike. Banke su sada u programu pružanja hitne likvidnosti koji im omogućava Grčka narodna banka", kazao je izvor iz ECB-a koji je želio ostati neimenovan.

ECB omogućava svoje operacije refinanciranja isključivo solventnim bankama. One pak koje ne ispunjavaju stroge propise ECB-a a njihova ih središnja banka ocjenjuje solventnima mogu tražiti pomoć u vidu hitne likvidnosti kod matične središnje banke.

ECB je odbio komentirati najnoviju vijest koja je loše odjeknula na deviznim tržištima, dodatno pritisnuvši tečaj eura prema dolaru. Ojačala je i zabrinutost, kako u Grčkoj tako i među ulagačima, da će ta članica eurozone možda biti primorana napustiti europsku monetarnu uniju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙