FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB zadržao kamatne stope na 1,0 posto; Draghi traži inicijativu za rast

BARCELONA, 3. svibnja 2012. (Hina/Reuters) - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak ključne kamatne stope u eurozoni na rekordno niskoj razini od jedan posto, a njezin čelnik upozorio je da bi fokus Europe trebao biti na gospodarskom rastu.

Mario Draghi pozvao je vlade zemalja eurozone da paralelno nastojanjima u smjeru fiskalne konsolidacije sroče strategiju za obnovu gospodarskog rasta.

Inicijativa za poticanje rasta ni u kom slučaju nije u suprotnosti s već dogovorenim načelima fiskalne discipline, naglasio je čelnik ECB-a.

ECB je u četvrtak na sastanku u Barceloni očekivano zadržao ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini od jedan posto.

Na konferenciji za novinstvo održanoj nakon objave odluke o kamatnim stopama Draghi je također naglasio da je ECB-ov program kupovine obveznica zemalja eurozone i dalje na raspolaganju. Upozorio je ipak da je na vladama da strukturalnim reformama obuzdaju troškove zaduživanja.

"Instrument je i dalje na raspolaganju" ali on nije ni neograničen ni vječan, dodao je.

Vlade moraju same rješavati probleme značajnih neravnoteža dok je ECB-ov glavni cilj očuvanje stabilnosti cijena, podsjetio je čelnik Europske središnje banke.

Stanje u gospodarstvu eurozone vjerojatno će se poboljšati u ovoj godini ali prisutni su i rizici pada aktivnosti, kazao je.

Ta bi slabost trebala ograničiti inflaciju u eurozonu koja će ipak ostati iznad razine od dva posto, procjenjuje Draghi.

Zaključio je da nije vrijeme da ECB počne razmišljati o ukidanju pojedinih mjera za suzbijanje krize, napominjući da bi za tako nešto bilo "prerano".

ECB je u proteklim mjesecima u financijski sustav eurozone ubrizgao više od 1.000 milijardi eura, spriječivši time kreditnu krizu. No, prinosi na španjolske državne obveznice poskočili su na aukciji u četvrtak usprkos snažnoj potražnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙