FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: U borbi za novi mandat Pahor protiv radikalizacije stranke

LJUBLJANA, 17. svibnja 2012.(Hina) - Bivši slovenski premijer Borut Pahor izjavio je da će se na skorom izbornom kongresu Socijalnih demokrata (SD) za svoj novi predsjednički mandat u stranci boriti s tezom da se ona ne smije radikalizirati i nenačelno nastupati protiv reformi i politike štednje koju zastupa sadašnja vlada desnog centra.

"Ono što je dobro za državu, to je dobro i za našu stranku, to je moja parola. Bili smo za reforme kad smo bili na vlasti, podržavamo ih i sada kad smo u oporbi. Naše su političke dionice u usponu jer ljudi cijene tu načelnost, to je nezamjenjiv politički kapital", rekao je Pahor u razgovoru za Slovensku televiziju pred izborni kongres stranke početkom lipnja.

"Ako na položaju predsjednika stranke nakon kongresa ne bude čovjek koji je jak kao lider, slomit će nas naši konkurenti s ljevice, a možda i desnice, a takva stranka nikom ne bi bila potrebna", dodao je.

Pahor je rekao da Socijalni demokrati (SD) moraju ostati "suverena" stranka i da je protiv jačeg "frontaškog" povezivanja sa strankom Pozitivna Slovenija (PS) Zorana Jankovića i nenačelnog suprotstavljanja vladi premijera Janeza Janše na temu reformi i štednje jer financijska kriza u EU neće biti završena "preko noći" nego će potrajati, a moguća "dužnička kriza" u Sloveniji bila bi vrlo opasna.

Bivši slovenski premijer kazao je da se kao političar razlikuje od Jankovića i Janše, da vjeruje kako će Socijalni demokrati (SD) s njime na čelu zadržati svoju poziciju umjerene ljevice koja je daleko od populizma i radikalnosti te da će to na kongresu biti potvrđeno.

"Jankovićeva politička paradigma je vrlo daleko od moje. Po političkom profilu on je sličan Janši, koji za razliku od mene nije spreman podržati prijedlog ako ga nije dao sam", kazao je Pahor, dodavši da stranku želi i dalje emancipirati od stare ljevice i utjecaja dugogodišnjeg bivšeg predsjednika Slovenije Milana Kučana. "Kučanu ne dugujem ništa", rekao je.

Na izbornom kongresu SD u Kočevju 2. lipnja 200 delegata stranke birat će nova tijela te predsjednika. Kako prenose mediji, u stranci postoji jaka struja koja misli da bi Pahor nakon 15 godina morao otići s mjesta predsjednika, kako zbog lošeg rezultata na prijevremenim izborima prije manje od pola godine, tako i zbog navodno nekritičkog odnosa prema politici sadašnje vlade, čime stranka gubi svoj profil.

Kandidature za mjesto predsjednika su, uz Pahora, podnijeli bivši ministar prometa Patrick Vlačič te nekadašnji ministar za visoko školstvo Igor Lukšič, kojega neki drže najopasnijim Pahorovim protukandidatom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙